Helyi Hírek

Játszótér épül és közösségi házat alakítanak ki a pálfalusi iskola épületéből. A beruházás alapkövét Czibere Károly szociális ügyekért felelős államtitkár, Szászfalvi László országgyűlési képviselő és Karvalics Ottó polgármester helyezte el az épület udvarán. 

Átvette a Somogy 2. választókerület egyéni megbízólevelét Szászfalvi László a Fidesz-KDNP színeiben. A Somogy 2. OEVB ünnepélyes ülésén Berkicsné dr. Petrics Mária elnök ismertette a szavazás eredményét és a jogerőre emelkedés tényét.

Nyílt órák, mesejóga, meseterápia és játszóház. Ezekről szól az április 20-ától 27-ig, a Somogy Megyei Pedagógiai Szakszolgálat által megrendezett Szakszolgálati hét Barcson. 

Megnyerte a Szakma Sztár Fesztivál döntőjét ács szakmában a KSZC Barcsi Ipari és Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskolájának diákja, Graf Andreas.

Május 12-én újra nyit a Basakert Babócsán és újra gazdag programokkal csalogat a Nárcisz nap. Reggel tíztől, este tízig mindenkit várnak a szervezők, kulturális programokkal és étellel, itallal.

 

Meghívást kapott a barcsi horvát hagyományőrző egyesület a hétvégére egy nemzetiségi találkozóra. A megkeresés azért érdekes, mert Ráckevéről érkezett.
A Barcsi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke rádiónk vendégeként elmondta, meglepte őket a felkérés, és csak találgatni tudnak, hogy jöhettek ők képbe. talán annak okán, hogy 10 éve, pont Ráckevén minősült együttesük, a Podravina.

 

Különböző felekezetű emberek, hogyan tudnak együtt fellépni a település érdekében, a civil és keresztény érdekek képviselete érdekében? Többek között ezzel a témával is foglalkozik a Dráva hullám eheti Közügy című műsora.   
 

Szent György napon a néphiedelem szerint lepedővel kell felszedni a harmatot hajnalban, hogy a boszorkányok ne találjanak, mert a harmattal együtt a termés felét is elviszik. Április 24 után azonban már a májusfaállításra kell készülni. A magyar nyelvterületen a májusfa-állításnak két jellegzetes formája ismert: az egyik a lányos házakhoz vitt májusfa, a másik a középületek, kocsmák előtt felállított májusfa.
 

Április 20-i dátummal feloldották a barcsi méhzárlatot. Dr. Kadlec András, járási főállatorvos aláírásával nyilvános lett a határozat.
 

Figyelni kell az állattartóknak, hogy hol legeltetnek a következő napokban, a Szigetvár-Barcs-Berzence vasútvonal mellett ugyanis tilos lesz!
 

Ahogyan 2009 óta minden év májusában, úgy az idén is szervez, immár tízedik alkalommal, zarándoklatot Máriagyűdre a Pécsi Egyházmegye. Ezúttal is sok ezer résztvevőre számítanak, nemcsak Pécsről és a megyéből, hanem az ország más pontjairól is.
 

Dr. Vekerdy  Tamás tartott előadást hétfőn délután a Barcs környéki pedagógusoknak, „Gyerekek, óvodák, iskolák címmel. A tanárúr ezúttal is elvarázsolta a közönségét.
 

Köszönetét fejezte ki a Darányi Általános Iskola közössége nevében a tagintézmény-vezető a jótékonysági este, és azt követően, mindazoknak, akik anyagi segítséget nyújtottak az iskola két súlyos beteg diákjának, és családjuknak.
 

Csütörtökön tárgyalja a közbiztonságról szóló tavalyi éves beszámolót a barcsi képviselő-testület, de több intézmény gazdálkodását és 2017-es munkáját is áttekintik a városatyák.

Főként munkaügyekben és lakás bérbeadás kapcsán hozott idén határozatokat az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely április 25-én, tájékoztatásuk szerint a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Arany János utcai irodájában tart fogadóórát 9 és 13 óra között.

Május 19-ig gyermekrajzok díszítik a Barcsi Járóbetegellátó Intézet falait. A Szivárvány EGYMI Tesz-Vesz Munkaközösségének pályázatára 79 rajzot küldtek az óvodások, valamint az alsó és felső tagozatos gyerekek.

Darvas Iván képeivel és Kun Péter világbajnokságra készülő mesterszakács ételeivel nyitotta meg kapuit a Deseda Kapuja Étterem.

Jótékonysági estet rendeztek tegnap este ismét a barcsi művelődési központban. A segítséget ezúttal is beteg gyermekek javára kérték.
 

70 éves templomát ünnepelte április 7-én Drávasztára. A rendezvényt összekötötték a hagyományos Drávai tavasz programmal. 11 éve minden Húsvét utáni első vasárnap összegyűlnek a Dráva menti horvát hagyományőrzők felváltva hol Drávasztárán, hol a határ túloldalán, a horvát testvér településen Sopje-n.
 

Negyedik helyen végezett a barcsi Széchényi Ferenc Gimnázium a Bexi Országos Levelezős Verseny döntőjében. Könyvsorozatot kellett olvasni és hat fordulóban beküldeni a különböző feladványok megoldásait. A döntőbe a legjobb 5 csapatot hívták meg.
 

Oldalak

További hírek