Helyi Hírek

A héten pénteken új tárlat nyílik a Dráva Közérdekű Muzeális kiállítóhelyen. Sándor Máté, az intézmény munkatársa elmondta, hogy ezúttal az idei művésztábor alkotói mutatkoznak be, HŰHA címmel.
 

„Hiába akarunk infrastruktúrát megújítani, hiába akarunk intézményeket megújítani, hiába akarunk egy államszervezetet megújítani, ha abba nem olyan emberi közösség kerül, mely szellemileg, lelkileg megújult.” Ezt Szászfalvi László országgyűlési képviselő mondta a HÍD Televíziónak adott interjújában a barcsi augusztus 20-i ünnepséget követően.

Helyben termett búzából, helyben őrölt liszttel, helyben készült az ünnepi kenyér Barcson. Karvalics Ottó polgármester úgy fogalmazott „Ennél többet nem tudunk adni, azt hiszem ez a kenyér most valóban a mienk!”
 

 Szentmisével kezdődött az augusztus 20-i ünnepség sorozat Barcson. A római katolikus templomban Szent Istvánról szóltak az énekek, a könyörgések és az államalapítóról elmélkedett Sass Rudolf esperes is. Mint mondta királyt, hitvallót és pártfogót köszöntünk személyében.

41. alkalommal rendezték meg az ország egyik legnagyobb ingyenes szabadtéri rendezvényét, a Boglári Szüreti Fesztivált. A Boglári Napok 2 színpadon rengeteg fellépővel, BB Aréna bulisátorral, BB bor- és pezsgőudvarral, a Balatonboglári Borvidék boraival, kézműves és kirakodóvásárral, szüreti felvonulással és vidámparkkal várta a látogatókat. A szombati szüreti felvonuláson ott voltak a szuloki hagyományőrzők is.

„Két aranypánt van a homlokomon, az egyik a magyarság, a másik a cigányság. Egyikről sem kívánok lemondani, hiszen mindkettő az enyém." Choli Daróczi József ezen gondolatát választották egy balatoni gyermektábor jelmondatává a szervezők. 2017. 08. 14 - 08. 19-e között Fonyódon 35 gyermek üdült 4 felnőtt kísérő részvételével.

 

 A „DÉL-KOM” Dél-Dunántúli Kommunális Szolgáltató Kft. tájékoztatója szerint térítés nélküli zöldhulladék gyűjtési akciót szerveznek Barcsra augusztus végére. A kertekben, udvarokban, konyhában keletkező növényi szerves hulladékok elszállítását vállalják, ha a zöldhulladék az ingatlanok előtti közterületen könnyen megközelíthető, az ágak kötegeltek, a szóródó anyagok pedig zsákokban vannak.
Kaszálék, virág, falevél és egyéb apró zöldhulladék egyaránt kihelyezhető, de vigyázni kell arra, hogy a közterületet ne károsítsa, és balesetveszélyt se jelentsen.

Veréb táborokkal indul az év két barcsi iskolában is. A kilencedikes diákok a Széchényi Ferenc Gimnáziumban ismerkednek egymással, és az intézménnyel, az elsősök pedig az Arany János Általános Iskolában.

Tábortűz mellett énekelve vettek búcsút egymástól és az első hagyományőrző tábortól Barcson azok a roma gyermekek, akik elfogadták a helyi nemzetiségi önkormányzat meghívását. Tatai Ferenc elnök elmondta szerkesztőségünknek, hogy bár a hagyományőrzés volt a cél, beás nyelvoktatással, kosárfonással és néptánc tanulással, azért a tűzoltóság és a rendőrség is segített az ismeretbővítésben.
 

Szeptember elsején indul a tanév a barcsi középiskolákban is, így előtte nap már bekölköznek a kollégisták. Ezt az alkalmat megragadja minden intézmény és szülői értekezleteket tartanak. A javító vizsgák időpontján kívül minden hasonlóképp zajlik.

Az idei évben nem kell előre fizetni és a csekkel érkezni Barcson az általános iskolai tankönyvosztásokra, mert a Kormány 1265/2017. (V.29.) határozata értelmében az eddig felmenő rendszerben történő ingyenes tankönyvellátást a 2017/2018-as tanévtől egy ütemben vezeti be az 5-8. évfolyamokra, valamint kiterjeszti a középiskola 9. évfolyamára is.

Esténként egy-egy fotón, napközben pedig élőben is nyomon követhető Barcs egyik társasházi tűzfalára tervezett festmény megvalósulása. Az alkotó Darvas Iván, sokak örömére megosztja velünk a mű minden elkészült részletét.
 

Egy évvel ezelőtt Noszlopy Gáspár hadteste előtt tisztelegve elevenítették fel a barcsi csata eseményeit szeptember utolsó hétvégéjén a város drávai szabad strandjának területén. Hét hagyományőrző huszár egyesület vett részt egy csatajelenetben, no és barcsi önkéntesek, lovasok, néptáncosok. Az idei találkozóhoz szintén várnak közreműködőket.
 

Szent misével kezdődik és kenyérszenteléssel folytatóik a barcsi augusztus 20-i ünnepségsorozat. A barcsi Római katolikus templomban 10 órakor kezdődik a szentmise, melyen megáldják és felvágják a város kenyerét.

Elkezdődött az idei művész tábor Bárdudvarnokon. Az ország egyetlen üvegművész telepén több mint egy tucat üvegművész dolgozik Bárdudvarnokon. A Kapos pont információi szerint az idén többek között angol, szerb és finn alkotók is részt vesznek a Gosztonyi kúria programjain.
 

Hagyományőrző tábort szervezett a Barcsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat. Tatai Ferenc elnök a HÍD Televíziónak elmondta, hogy szeretnék, ha minél több gyermek ismerkedne meg az ősi foglalkozásokkal és a cigány folklórral.

Az érvényes tűzgyújtási tilalom ellenére Csokonyavisonta külterületén a fát gyűjtők, területtisztítást végeztek, és felerősödő szél következtében a tűz továbbterjedt és 2,5 hektáron égett az aljnövényzet szerda délután. A tüzet a szuloki önkéntes és a barcsi hivatásos tűzoltók fékezték meg. Munkagép körbetárcsázta a területet, megakadályozva a lángok továbbterjedését. A tűzoltók több vízsugárral és szikracsapókkal verték le a lángokat.

Mire véget ér a kánikula, öntözni is lehet a bélavári, heresznyei és vízvári kiskertekben, eddig ugyanis nem lehetett. Nem volt vezetékes víz. Az önkormányzat 200 méter mély kútja beiszaposodott, a lajtos kocsin érkező vizet őedig nem lehetett autómosásra vagy öntözésre használni. Most azonban úgy tűnik megszűnik az ínség. Elkészült az új kút. A település vis major forrásból és önerőből fedezte a beruházás költségeit.

 

Szünetel a hajójárat a Dráván, mondhatnánk nem bírja a Jégmadár a hőséget, de nem lenne teljesen igaz. A Barcsi Turisztikai Infopont arról tájékoztatja az utazó közönséget, hogy augusztus 15-től nem nyílik lehetőség drávai sétahajózásra, mert a Jégmadár egészen 27-ig a javítóba vonul.

Barcsra érkezik a Magyar Posta utazó kiállítása, mely az Erkel Ferenc utcai nagy parkolóban tekinthető meg  augusztus 30-án.
A magyar posta függetlenné válásának 150. évfordulójára a Postamúzeum utazó kiállítással emlékezik. A ma postai célokra használt legnagyobb, 18 tonnás teherautóban berendezett kiállítás május 4-én indul országjáró útjára, megáll azokon a településeken, melyeken 150 éve nyílt először postahivatal, ellátogat országos fesztiválokra, a Magyar Posta által szervezett nagy rendezvényekre, és feltárja rakterét az útvonalába eső településeken.

 

Oldalak

További hírek

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2017. augusztus 14.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!