Helyi Hírek

Panaszmentesek a barcsi beoltottak. Mint arról mi is beszámoltunk, a napokban kapták meg a koronavírus elleni védőoltást a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ munkatársai. Szövődményről, kellemetlenségről senki nem számolt be az oltás után.

Cindrić Rafael, a barcsi Széchenyi Ferenc Gimnázium és Kollégium volt diákja lett a Media Iuris új elnöke. A Media Iuris a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Magazinja, a pécsi jogi kar hallgatóinak lapja, mely online formában jelenik meg a mediaiuris.hu weboldalon.

A Magyar Labdarúgó Szövetség Somogy Megyei Igazgatóságának Játékvezető Bizottsága alapfokú játékvezetői tanfolyamot indít. Horváth Gábor, spotreferens szerkesztőségünknek elmondta, az oktatás január 22-én, pénteken 17 órától veszi kezdetét, javarészt online formában

2021 jelentős változásokat hozott az Elektronikus Közútiáruforgalom-ellenőrző Rendszerben. Püspök-Poszovácz Gabriella, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Somogy Megyei Igazgatóságának munkatársa a Dráva Hullámnak adott interjújában elmondta, több területet is érint a szabályozás, melynek értelmében kizárólag azokat a termékeket kell bejelenteni, amelyek az EKÁER működésével összefüggésben a kockázatos terméknek minősülnek.

Már mintegy száz kutató csatlakozott a Humán Reprodukciós Nemzeti Laboratórium egyedülálló programjához, köztük Kovács L. Gábor is, aki a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának professzora és a projekt egyik vezetője is.

A Csokonyavisontai Romákért Egyesület kezdeményezésre indított gyűjtést az egyesület elnöke, Pfeiffer Zoltán és Kalányos Sándor, akik hetek óta szerveznek adományozást egy súlyosan beteg 21 éves édesanya részére, aki hosszú ideje húzódó betegsége miatt nem tudja ellátni megfelelően családját.

A Szigetvári Birkózó Sport Egyesület két sportolója, Domokos Edmond és Szokol Levente felvételt nyertek a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiára. A darányi származású fiatalemberek edzőik javaslatára jelentkeztek az akadémia felvételi eljárására, melyet még tavaly novemberben rendeztek meg.

Somogy megye egyetlen üzemelő malmaként kapta meg az Örökségünk - Somogyország Kincse címet a Barcsi Malom. István József, a HM Mill Kft ügyvezetője szerkesztőségünknek elmondta, a Barcsi Malom napi kapacitása körülbelül 10-15 tonna között mozog, elsősorban prémium kategória előállításával foglalkoznak, a tömegtermelésben sajnos nem igazán hatékonyak és termelékenyek, ahhoz ugyanis jóval nagyobb és korszerűbb technikára lenne szükségük.

Folyamatosan érkeznek Magyarországra az oltóanyagok, Barcson már a Kistérségi Járóbetegellátó Központ dolgozói közül is többen beolttatták magukat, hetek óta regisztrálhat a lakosság az oltóanyagért. Megoszlik a vélemény, sokan tartanak tőle, a barcsiak egy része ellentmondásosnak tarja az információkat, ezért kétkedve fogadják az oltóanyagot.

Február 28-ig még pályázhatnak a barcsi cégek és vállalkozások a Somogy Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztálya által meghirdetett Foglalkoztatási Paktum Barcs és térségében megnevezésű programban.

A koronavírus egyik pozitív hozadéka a telemedicina rendszer kialakítása, amit a vírus lecsengése után is alkalmazni fog a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ. Dr. Kisimre László igazgató kérdésünkre elmondta, az előjegyzések, az időpont egyeztetések és a telefonos panaszellátás kiválóan működött a koronavírus járvány második hullámában is, ezek meglétével csökken a vírus terjedésének mértéke, a várakozási idő és kisebb kockázatnak vannak kitéve az intézményben várakozó páciensek is.

a kép illusztárció

Somogytarnóca is készül a tavaszi virágosításra. Krisztián Ferenc, a településrész képviselője szerkesztőségünknek elmondta, elképzelésük szerint akácrönkből készült virágtarókat helyeznének ki a falu hídfőire, az ebbe ültetett növények gondozására és megóvására keresnek jelentkezőket a településrészen.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is támogatja a barcsi önkormányzat a tél idején megszorultakat, szerdától már igényelhető a krízisfa ügyfélfogadási időben. Tatai Ferenc, a Barcsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, önkormányzati képviselő szerkesztőségüknek elmondta, a krízisfáért egy jelképes összeget kell befizetni, 4000 Ft-ot, mely ellenében, a kérelem megvizsgálása és jóváhagyása után házhoz szállítva kaphatják meg a fát kérelmezők.

2021-ben is folytatja önként vállalt faluszépítészi munkáját a Szentesi Négyek társulata, a napokban már megkezdték a télhez kapcsolódó témával feltölteni a településrész központjában található sátrat. Ezúttal hóemberek és szánkózó gyerekek költöztek a sátorba.
 

Folytatódik a hétvégén a koronavírus elleni célzott csoportos gyorstesztelések sora. Ezúttal a szociális alapszolgáltatásban és a gyermekvédelem-gondozás terén dolgozók következnek.
 

A Barcsi Többcélú Kistérségi Társulás is támogatja anyagilag a horvátországi földrengés károsultjait. A társulást alkotó 25 település egyéni felajánlásai összesen egymillió forintos hozzájárulást jelentenek, melyet a héten már elutaltak - tudta meg szerkesztőségünk a társulás elnökétől.
 

2020. március 16. után Barcson is a járóbetegellátás sürgősségi ellátásra állt át. A betegforgalom csökkenése azonban nem látszott meg minden szakrendelésnél.

Elmaradnak az idei évben a Magyar Kultúra Napja alkalmából rendezett ünnepségek, elmaradnak a kitüntetések és elmaradnak a farsangi mulatságok, legalábbis ebben a hónapban biztosan.

A 65 év feletti korosztály a járvány kapcsán az egyik legkiszolgáltatottabb csoport.  Az otthonaikban és az idősotthonokban élők is az elmagányosodás miatt szenvednek, a bezártságtól félnek a szépkorúak.

Dr. Kisimre László, a Barcsi Kistértségi Járóbetegellátó Központ igazgatója a HÍD TV hétfői Barcsi Krónikájában úgy fogalmazott, a járvány megfékezésének az oltás a legjobb megelőzési módszere, ezért kevésnek tartja az oltásra jelentkezettek számát. 

Oldalak

További hírek