Helyi Hírek

A közelmúltban számoltunk be róla, hogy március másodikán indul a Barcsi Tavaszi Napok rendezvénysorozat, mely több mint tíz programot tartalmaz. Bál, koncert, humorest, színházi előadás, versmondó verseny ugyanúgy szerepel benne, mint kórustalálkozó vagy bohócdoktor látogatás. Ma már azt is tudjuk, ki lesz a humor est főszereplője.
 

Február 23-án tartják a hagyományos szülők-nevelők bálját a farsangi időszak részeként a deák Ferenc Általános Iskolában. A mulatság ezúttal is a 8. évfolyamosok nyitótáncával kezdődik, és az alapítvány kasszájának bővülésével zárul.
 

Frankovics Györgyre, a lakócsai tanárra, író-gyűjtőre emlékeztek Lakócsán. A nap fő apropója, az etnográfus eddig még kiadatlan gyűjteménye, a Pucka biblija bemutatója volt. Sajnos a nyomdai kiadásra még várni kell, a könyv promóciója azonban előrevetíti annak tartalmát, és várható megjelenését.

Ünnepséggel kezdi csütörtöki munkáját a barcsi képviselő-testület. Hagyományosan a februári tanácskozás előtt ismerik el azon sportolók, csapatok és szakemberek munkáját, akik kiemelkedő teljesítményükkel példaként szolgálnak a barcsiak előtt.

Április 11-én kezdődik az általános iskolai beiratkozás ideje a Barcsi Járásban is. A szülőket illetve a gyermek nevében hivatalosan eljárni jogosultakat az oktatási intézmények várják, ahol a gyermek megkezdi tanulmányait szeptemberben.

Alapítványok sora várja az 1%-os felajánlást, amelyet az szja-bevallás tervezetében is megjelölhetnek az adózók. A segítő szervezetek nagy része számára a felajánlások jelentik a legnagyobb bevételt.

A szép idő, a kora tavasz egyre több vándormadarat csalogat haza, bár a legtöbben áprilisban térnek vissza.
 

Növendéki hangversenyek a barcsi zeneiskolában, és egyetemi bemutatkozások a művelődési házban Barcson.
Március 7-én folytatódik a Pécsi Tudomány Egyetem Művészeti Karának Regionális Kamarakoncert sorozata. A fiatal művészek ezúttal is a Pécsi Zeneművészeti Intézet támogatásával érkeznek hozzánk.

 

Támogatást kaphatnak a horvát nemzetiségű diákok, ha beszélik nagyanyáik nyelvét. A barcsi nemzetiségi önkormányzat ezzel is ösztönzi a hagyományőrzést, és erősíti az identitás tudatot.
 

Sikeres, és nagyon aktív hetet tud maga mögött a barcsi Városi Könyvtár. Megnövekedett látogatottság, új olvasók, sok-sok gyermek, ajándékok és barkácsolás tetté színessé az elmúlt napokat.
 

Lakócsán is beszámoltak a térség településeit is érintő ivóvízminőség-javító program elemeiről. Nyugat- és Dél-Dunántúlon uniós és hazai forrásból 22 településen közel 5 milliárd forintból javítják a vízminőséget.

Idén 40 éves Barcs és 65 éves a művelődési ház. A városi nagyrendezvényekre így vélhetően többet fordítanak majd, az összeg azonban egyelőre vita tárgya.

Gyakorlatilag házhoz ment a hivatali segítség a Szivárvány EGYMI-ben. Egy pályázat keretében Szülőklubot szervez az intézmény, ahol a családoknak igyekeznek minél konkrétabb tanácsokat adni a sérült gyermekekkel kapcsolatos hivatali ügyintézésről.

Megérkezett az új esetkocsi a barcsi mentősökhöz is. Pénteken a késő délutáni órákban gurult be az állomásra a vadonatúj mentőautó.

Az idei évben is lesz bormustra Barcson. A Csillag Étterem versenyére a hónap végéig lehet nevezni. A verseny nagyon népszerű, ennek köszönhető, hogy az előző évben is 30 termelő élt a lehetőséggel és összesen 68 bormintát adtak le.
 

Vakrandira hívott minden érdeklődőt a Barcsi Városi Könyvtár. A meglepetés könyveket tartalmazó csomagocskák tegnap óta várják partnereiket az intézményben.
 

Hazánkban 2019-ben tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Házasság hetét a keresztény egyházak és civil szervezetek széles körű összefogásával. Az országos rendezvénysorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint hogy segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek. A számos kapcsolódó hazai programok egyike Barcson, a Városi Könyvtárban kínálkozik.
 

Közel két órás vita során egy ellenszavazattal döntött a költségvetés első olvasatáról a barcsi képviselő-testület. Az előterjesztést további tárgyalásra alkalmasnak találták a képviselők. Az ülésen az idei nagyrendezvények költségeiről is tárgyaltak a városatyák.

Az idei évtől horgászengedély helyett horgászigazolvánnyal pecázhatnak a sporthorgászok a környékbeli vizeken is – hívta fel a figyelmet honlapján keresztül a Barcs és Vidéke Horgászegyesület.

A február sem telt el tanulmányi sikerek nélkül. Helyesírásból országos döntőbe jutott a Dráva Völgye Középiskola diákja, Németh Zsombor.

Oldalak

További hírek