Helyi Hírek

A 2020-as vizsgaidőszakban a kormány döntése értelmében csak írásbeli érettségiket szerveztek, szóbeli vizsgákra csak ott kerülhet sor, ahol a középszintű vizsga ezt megköveteli. Barcson mindhárom középiskolában lesz szóbeli vizsga.

Bár zárva tart a barcsi művelődési ház is, mégis szerveznek és szerveztek programokat. Jelenleg készülnek a nyári táboraikra és az augusztus 20-i első, karantén utáni rendezvényükre. Szeptemberben még két nagy koncertet szervez a város szabadtéren, illetve októberben a tervek szerint na DVK Sportcsarnokában is lesz még egy. Július 4-re a Trianon 100 ünnepséget szervezik, ennek keretében kis létszámú közönséggel emlékművet avatnak Barcson. Az eseményt a BarcsMédia élőben közvetíti a facebookon.

Nárcisz Biztos Kezdet Gyerekház

Megnyílt a héten a babócsai Biztos Kezdet Gyerekház és a jövő héten nyit a csokonyavisontai is. Információink szerint a barcsi és a somogyaracsi közösségi házak júliusban szerveznek önálló programokat, addig az iskolai oktatást és táborozást segítik.

 

Véget értek az írásbeli érettségi vizsgák, megtörténtek a javítások is, kezdődhet a betekintés. A DVK-ban erre ma, a gimiben ma és holnap kerül sor, a szakmunkások pedig már megnézhették a dolgozatokat.
 

Múlt héten hirdettek nem jogerősen ítéletet a tavaly júliusi barcsi eset kapcsán is – közölte a Pécsi Ítélőtábla tegnap. A fiatalok szotyira, energiaitalra költötték a bűncselekményekből származó pénzt.

A FruitVeB  és az ÉKASZ napokban közzétett, 2020-ra vonatkozó termésbecslése szerint minden idők egyik leggyengébb gyümölcstermése várható Magyarországon. Bár minden gyümölcsfaj esetében jó vagy kifejezetten jó volt a virágzás, a márciustól több hullámban érkezett fagyok és az aszályos időjárás a legtöbb termőhelyen rontotta a megmaradó virágok termékenyülését, illetve a gyümölcsök kötődését.
 

Két istentisztelet várja a barcsi református közösséget Pünkösd vasárnap. 9:30-kor a 65 éven felülieknek, 11 órakor pedig a 65 évnél fiatalabbaknak lesz úrvacsora.
 

Egy hete még érettségiztek a Dráva Völgye Középiskolában, ma pedig már jó páran szakmai oklevéllel büszkélkedhetnek. Megkezdődtek a szakmai vizsgák tehát a KSZC mindkét barcsi intézményében.

A barcsi katolikus közösség már a múlt vasárnapot is közösen köszöntötte, és erre készülnek Pünkösd vasárnap reggel is, ám már a többi felekezet is nyit. A barcsi evangélikus közösség, vasárnap délután vehet részt istentiszteleten.

Nem várták meg az állami teszteket, önkormányzati forrásból kezdődött meg a Barcsi Szociális Központ dolgozóinak szűrése. Eddig nem találtak új koronavírusal fertőződött alkalmazottat. Kedden, május 26-án kezdték tesztelni a Szociális Központ személyzetét.

Némethné Bojtor Beáta, a Dráva Úszó- és Szabadidősport Egyesület elnöke arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy megkezdődtek az úszók edzései. Igaz, csak szárazföldön, de újra együtt.
 

2020. július 1-től kezdődően több módosítással kell számolni a számlázás tekintetében: szerepeltetni kell az adószámot és adatszolgáltatási kötelezettség is lesz.
 

Az előző évek jó tapasztalata alapján, egyre szélesebb a vándortáborok kínálata a barcsi Deák Ferenc Általános Iskolában. Az idei évben erdei, bringás és vízi tábort is szerveztek.
 

Építőipari szakmák, gépipari szakmák, vendéglátós szakmák leendő gyakorlói kezdték meg szakmai gyakorlati vizsgájukat az ipariban, de jut még vizsga erre a hétre is, hangzott el a HÍD TV hétfő esti műsorában.

 

Vizsgamunkák sorakoznak a tanműhelyekben, heteken belül véget ér a gyakorlati számadás.

Ideiglenes, de annál kiemelkedőbb szolgálatuk végén huszonöt, a járványügyi helyzet védekezési feladataiban résztvevő tartalékos katonától búcsúzott az MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred.

Közel egy éve óriási felháborodást keltett, hogy Barcs egyik ikonikus fája tűz áldozata lett, csak a legoptimistábbak bíztak túlélésében.

Május 25-től visszaáll a járványügyi veszélyhelyzet előtt megszokott ügyintézési rend a kormányablakokban, így Barcson is újra időpontfoglalás nélkül lehet ügyeket intézni.

 

A koronavírus-járvány miatti intézkedések az elmúlt időszakban nem tették lehetővé, hogy a hívek személyesen részt vegyenek a vasárnapi misén. Azonban az enyhítéseknek köszönhetően a hétköznapitemplomi misék után, a vasárnapi szabadtéri mise is szabadon látogatható volt.

Szerda reggel villanyoszlopnak ütközött egy kisteherautó Barcson, a Szent István utcában. 

 

Oldalak

További hírek