Helyi Hírek

A lányok várják jobban a szalagavatót és nem a fiatalemberek – ez derült ki a BarcsMédia korántsem reprezentatív körkérdéséből, amelyet az ünnepségek kulisszái mögött tettünk fel. Az általunk megkérdezettek közül a százezres báli küllem volt a legdrágább, hiszen volt olyan hölgy, aki nem érte be az ilyenkor szokásos ruhával, az extra igényeket pedig meg kell fizetni. 

Barcs is csatlakozik a 24 órás Föld körüli imalánchoz, amely az idei évben a Fülöp-szigeteken élőkért fog szólni. Március 3-án, pénteken 15 órától a református gyülekezet rendezi meg az ökumenikus imaalkalmat. 

Kulisszatitkok a szalagavatók körül. Mibe kerül? Mennyi ideig tart a felkészülés? Mire figyeltek a legjobban az idei végzősök? Minden barcsi intézmény báli előkészületeire ellátogattunk, a részleteket a Barcsi Krónika ma esti műsorában tekinthetik meg. 

Jobban finanszírozza az állam a kötelező feladatok egy részét az idei évben, ez javítja a költségvetés pozícióit is Barcson – mondta el Karvalics Ottó, Barcs polgármestere. Ennek ellenére a kötelező feladatokat az állam nem finanszírozza le 100%-ban.

Színházi előadások sokaságával és zenével várja a közönségét az idei Barcsi Tavaszi Napok rendezvénysorozat. Március 8-án városi versmondó versennyel indul a sorozat, 9-én pedig honismereti előadást hallgathatnak az érdeklődők Rózsás Márton jóvoltából. 

A Kaposvári SZC Barcsi Ipari és Kereskedelmi Szakképző Iskolájában is megtartották a szalagavató ünnepséget. A végzősök tegnap még meghatódva, ma már büszkén viselik az intézményi hovatartozásukat, és a záró vizsga közeledtét jelző végzősöknek kijáró szalagokat. 

A napokban nyílt meg a barcsi Városi Könyvtárban az a Húsvét váró kiállítás, melyben Légrádi György mutatja be hímes tojás gyűjteményét. Ez a gyűjtemény azonban "egy" készítőtől származik, magától a kiállítótól.

Folytatódik helytörténeti sorozatunk, ezúttal a téma Barcstelep, a vasút fejlődés és a településrész kialakulása.
 

Egy hete érkeztek és már a visszaútra készülnek azok a belga diákok, akik a barcsi Széchényi Ferenc Gimnáziumba érkeztek cserediák program keretében.

A romagyilkosságok áldozataira emlékeztek tegnap este Barcson a Szegedi Tibor Közösségi Háznál a helyi roma lakosok. A tatárszentgyörgyi merényletben meggyilkolt édesapa és négy és fél éves kisfia vesztette életét, de a rasszista támadássorozatnak ez csak egyik állomása volt. 

Kassai Lajos

Ingyenesen nézhetik meg Barcson az érdeklődők a Somogyból a világbajnoki címig jutó lovasíjászról készült filmet. A rendező Kaszás Géza korábban papírra vetett véleménye szerint a film ma is aktív életet élő főhőse, Kassai Lajos ismertsége idehaza sokkal kisebb, mint külföldön. Pedig módszere, a Kassai-féle lovasíjász módszer máig egyedülálló sikernek örvend. 

Egy ötven éves barcsi nőt gázolt halálra egy tejet szállító tartálykocsi tegnap hajnalban Barcson, a baleset körülményeit a Barcsi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja. A sajtószolgálat részleteket egyelőre nem árult el az ügyről, de annyit tudni lehet, hogy a tragikus balesetben a kerékpárral haladó hölgy a teherkocsi alá szorult és a helyszínen életét vesztette. 

Jövő héten ünnepli névadóját a barcsi Arany János Általános Iskola. A hagyományos Arany-napnak március 3-án, pénteken ad otthont az oktatási intézmény. Ahogy az elmúlt években most is számos tanulmányi verseny előzi meg a nagy napot, melynek eredményeit is a jeles napon hirdetik ki. Idén is Arany diákká fogadja az iskola az első osztályos tanulókat és átadják az arra érdemes pedagógusnak az Arany díjat. 

Fél hektáron égett az avar Barcs Béke utcájában, szerda délután-tájékoztatott a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A tűz veszélyeztette a szomszédos telken elhelyezett faanyagot és egy fából készült tárolót is. 

Február 15-én a DRV munkatársai látogattak el a Dráva Völgye Középiskolába azzal a céllal, hogy a vízügyi tagozaton tanuló diákjainak tájékoztatást adjanak a DRV működéséről, a jövőbeli munkalehetőségekről-tájékoztatott az iskola. Az előadáson sok érdekes és hasznos információt kaptak a tanulók a szakmán belüli karrierlehetőségekről, a duális képzés lehetőségeiről és a számukra 10. és 11. évfolyamon kötelező többhetes nyári szakmai gyakorlatok megvalósításáról is. A tájékoztatót az iskola volt diákja Gorján Ferenc a DRV műszaki üzemviteli osztályvezető-helyettese tartotta.

Február 28. nem csak a hónap végét jelzi, hanem egy fontos határidőt a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál: a jövedéki termékekkel foglalkozó adózóknak nyilatkozniuk kell-mondta szerkesztőségünknek Poszovácz Gabriella a NAV Somogy megyei Igazgatóságának sajtóreferense. Hozzátette: aki a nyilatkozatot elmulasztja, elveszíti az engedélyét. A február 28-i határidő a jövedéki termékekkel foglalkozó adózókra vonatkozik, ide tartoznak: a jövedéki adóraktári, bejegyzett kereskedői, bejegyzett feladói, felhasználói vagy jövedéki engedéllyel rendelkező adózók, illetve kereskedelmigázolaj-visszaigénylők, üzemi motorikusgáz-töltő állomás üzemeltetők, nyilvántartásba vett felhasználók.

Jézus 7 reformációs üzenete a Jelenések könyvében címmel indult előadássorozat a Művelődési Központban kedd esténként. A program egy spirituális utazásra hívja a téma iránt érdeklődőket, akik megismerhetik János Jelenések könyvének hét gyülekezetét, a települések történetét és a hozzájuk címzett üzeneteken keresztül, mint tükröt tartva magunk elé, önvizsgálatot tartsunk, és amiben kell, változtassunk.

Nagy az érdeklődés a következő színházi előadásra is Barcson, hisz aki lemaradt az már csak pótszékre tud jegyet vásárolni. Március 12-én a pécsi Harmadik Színház vendégjátékát élvezheti a közönség a Művelődési Központban este 7 órától, Fodor Zsóka és Szőke Zoltán főszereplésével, egy fergeteges vígjátékkal az Örömlányok végnapjai című zenés előadással.

Sváb Tavaszi Fesztivált szervez a barcsi Német Nemzetiségi Önkormányzat a jövő hónapban. Március 18-án, szombaton a zenéről, énekről szól majd minden a Művelődési Központban délután 4 órától, hisz énekkarok, csoportok találkoznak majd a kulturális intézményben a fesztivál keretében. 

A PTE Művészeti karának cselló együttese vendégszerepelt az elmúlt héten, Barcson. Aki lemaradt róla, annak lesz még alkalma bepótolni hisz az egyetem tanulói visszatérnek városunkba, májusban új műsorral kápráztatják majd el a közönséget-ezt mondta szerkesztőségünknek dr. Vas Bence a Zeneművészeti Intézet igazgatója. Hozzátette a koncertsorozattal nem az a céljuk, hogy missziót folytassanak a komolyzene iránt, hisz ma már ez a műfaj egyike a soknak, hisz mára szubkultúrává minősült, noha a 90-es évek előtt az elit kultúra rész volt. 

Oldalak

További hírek

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2017. február 20.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!