Helyi Hírek

A történelem nagyjai közül többen a feledés homályába vesztek, de amíg magyar ember él, addig Szent István neve fennmarad – mondta a Szent István napja alkalmából rendezett ünnepi szentmisén Sass Rudolf.

Tűzvizsgálati eljárást indított a katasztrófavédelem Patkó Bandi fája ügyében, a fa életképességét a környezetvédők, a Duna-Dráva Nemzeti Park és a Sefag Zrt. munkatársai is vizsgálják majd.

Nem akart mindenáron egységet, de országot, államot akart – idézte fel Szent István munkásságát Karvalics Ottó, a városi ünnepség szónoka.

A kvalifikált munkaerőt foglalkoztató vállalkozások nagy része munkaerőhiányt tapasztal Barcson, így az újonnan betelepülők elvetik a barcsi megtelepedés ötletét – ez is olvasható abban az előterjesztésben, amelyet párthovatartozástól függetlenül egyhangúlag fogadtak el legutóbbi ülésükön a képviselők.

1500 vendéget regisztráltak a barcsi strand hosszú hétvégi programján vasárnap. Lipics István fürdővezető arról tájékoztatta a szerkesztőségünket, hogy a napközbeni programok több mint 1100 vendéget vonzottak vasárnap.

Még lehet jelentkezni az augusztusi vízitúrákra is a Dráva Zátony Egyesületnél és a BVSE Vízitúra Szakosztályánál a viziturabarcs.hu oldalon. A Drávára több túraszervező is hirdet evezéseket, az egynapos túrákat igény szerint indítják.

A szakmát tanulni vágyóknak ingyenes, akár munka mellett is végezhető esti képzéseket hirdetnek a Kaposvári Szakképzési Centrumhoz tartozó barcsi iskolák.

Barcsi gabonát is sikerült termesztetni az idei évben a liszthez, így nagyot lépett előre minőségben a Barcsi Malom.

Szeptember elejéig kell megválasztaniuk a helyi képviselő-testületeknek a helyi választási bizottsági tagokat, a fővárosi, megyei közgyűléseknek pedig a területi választási bizottsági tagokat. 

Barcsi lisztből sütik idén is az új kenyeret az augusztus 20-i ünnepi szentmisére. A város lakói ekkor meg is kóstolhatják a barcsi kenyeret, amelyet a 8 óra 30 perckor kezdődő szertartás keretében áldanak és szegnek meg a római katolikus templomban.

Egyelőre nem tudni, hogy mi okozta a tüzet Patkó Bandi fájánál, amit csaknem 23 órán át oltottak a barcsi tűzoltók pénteken és szombaton. Egyes feltételezések szerint a fa mellé vagy hasadékába égő mécsest tett valaki, és ez okozhatta a tüzet.

Csaknem 23 órán át küzdöttek Patkó Bandi fájáért a barcsi tűzoltók. Péntek este kapták a riasztást, amely szerint ég a famatuzsálem.

Jövő szombaton, augusztus 24-én rendezik a Darányi Fogathajtó és Lovasnapot.

Erdőlátogatási tilalmat rendelt el időszakosan a Sefag Zrt. vadásztatás miatt. A cég tájékoztatása szerint augusztus 20. és szeptember 30 között 15 óra és reggel 9 óra között tilos vadászat miatt tilos az erdőlátogatás a középrigóci és lábodi vadászterületen.

Újabb Barcson is jelöltet indító vagy támogató egyesületeket vett nyilvántartásba a Somogy megyei Területi Választási Bizottság. A Barcsért és Környékéért Egyesület, rövidített nevén BÉKE Egyesület is bejelentette indulási szándékát a választási szerveknél és a Dél-Somogyért Egyesületet is nyilvántartásba vették.  

Szigorúbbak az átjelentkezés feltételei az önkormányzati választáson, mint a többi voksolás esetében: a választópolgár nem jelentkezhet át tetszőleges magyarországi településre, csak arra, ahol a választás kitűzése előtt 30 nappal már tartózkodási helyet létesített.

Teljes útzár mellett dolgoznak a tűzoltók Patkó Bandi fájának oltásán Barcs és Darány között. Tegnap este óta folyamatosan locsolják a védett kocsányos tölgyet.

Fa husánggal rabolt egy 15 éves fiú Barcson. Az eset még július 5-én történt, de szerdán fogták el az elkövetőt.

Minden szombaton várja a vásárlókat a Barcsi Termelői Piac. A Barcsi Paktum keretében induló, helyi termelőknek teret adó programban továbbra is helypénz megfizetése nélkül várják az árusítókat, kézműveseket és kistermelőket.

Elköltözött Barcsról a művésztelep, az alkotók az idei évben Szigetváron tartják meg a tábort – tudatta Halmos Klára szervezőre hivatkozva a Somogyi Hírlap szerdai száma. Halmos Klára arról tájékoztatta a lapot, hogy nem támogatta őket Barcs.

Oldalak

További hírek