Helyi Hírek

135 éves fennállást ünnepelte a minap a verőcei fúvószenekar, az évfordulót pedig zenés produkciókkal ünnepelték. A jubileumra meghívták Horvátországba a barcsi fúvószenekart és a Vénusz Mazsorettcsoportot is.

Már a héten pótolják a Dráva mentén egy hete elmaradt szúnyogirtást - közölte a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdu Márton elmondta, Barcs mellett több környékbeli településen is beavatkoznak a vérszívók számának csökkentése érdekében.

Idén is barcsi lisztből készül és a barcsi Egervári Pékségben sütik az új kenyeret augusztus 20-ára. A közönség a városi ünnepség előtti szentmisén vehet részt az új kenyér megáldásán, majd meg is kóstolhatják a barcsiak a helyi kenyeret.

Teljes terjedelmében égett egy családi ház melléképülete még vasárnap délután Barcson a Semmelweis utcában.

Hibátlan pályát hajtott alapidőn belül a balatonlellei országos versenyen Hartmann János Zsolt. A barcsi versenyző „A” kategóriában akadályhajtásban vehette át a legjobbnak járó díjat.

Sikeres pályázatának köszönhetően ingyenes balatoni táborozásra viheti a rászoruló gyerekeket a Barcsi Roma Nemzetiségi Önkormányzat.

A Fehér Táltos címre voksoltak eddig a legtöbben a Darvas Iván új köztéri festményének elnevezésére indított felhívásban.

Állatkínzással gyanúsítja azt a 61 éves barcsi férfit a rendőrség, aki miatt szombat délelőtt hívták ki az állatvédőket és a rendőrséget Barcs egyik lakótelepére - közölte rádiónk megkeresésére a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete.

Hiába az ingyenes kéményseprés, a Barcsi Járásban az ingatlatulajdonosok közül nem mindenki végeztette el eddig ezt a munkát - tájékoztatta szerkesztőségünket a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Idén sem marad drávamenti fellépő nélkül a boglári fesztivál, amely idéntől nevet is váltott. Az ingyenes programok ezúttal Boglári Balaton Fesztivál néven futnak.

A roma hagyományokkal, a mesterségekkel, a tánccal és a beás nyelvvel is ismerkedhetnek a hétfőn induló napközis táborban a 7-14 év közötti fiatalok.

Éjszakai fürdőzést rendez a barcsi strand augusztus 18-án, szombaton. Azt mondják, aki imádja az éjszaka romantikáját, annak a késő esti fürdőzést legalább egyszer ki kell próbálnia.

Néptánc tábort is rendeznek augusztusban. A hétfőn kezdődő napközis jellegű táborban a játékos néptánc foglalkozások mellett népi játékokat tanulnak és sportolnak is a kisiskolások.

A barcsi szabadstrandról cikkez a Népszava. A nyári utazásról csak álmodó, kevés pénzből élő családok számára a szabadstrandok nemcsak ingyenességük, hanem az ott pihenők közössége miatt is vonzó – írja a lap.

Bolgár embercsempészt fogtak a somogyi rendőrök a gyékényesi vasúti határátkelőnél. A Zágráb-Budapest szerelvényen három férfi útlevelét ellenőrizték, akik közül ketten - egy 22 éves szír és egy 25 éves palesztin állampolgár - hamis bolgár irattal igazolta magát.

Ősszel is megszervezi nyílt napját a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ – nyilatkozta rádiónknak az intézmény igazgatója. Kisimre László főorvos szerint óriási volt az érdeklődés az utóbbi ingyenes szűrővizsgálatok iránt, rengetegen keresték fel a tüdőszűrői, bőrgyógyászati, urológiai és nőgyógyászati szakrendelőket. Kirívó esettel is találkoztak, egy nő például 60 év után, idén járt először nőgyógyásznál.

Hiába ingyenes, még mindig sok szülő nem kéri gyermekének a HPV-oltást a Barcsi Járásban. A 2017/2018-as tanévben a jogosultak 87%-a igényelte a humán papillomavírus elleni vakcinát. A Somogy Megyei Kormányhivatal adatai szerint ez némi javulás a tavalyi 77%-hoz képest, ugyanakkor az előző évekhez viszonyítva stagnál az átoltottak száma.

Nem a legjobb a somogyi búza minősége a Medárd körüli esőzés miatt, de ezt kárpótolja az emelkedő felvásárlási ár - mondta Barcson Gombos Sándor. Az Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke összegzésében kiemelte: Somogyban 260 ezer tonna búza termett, ez hektáronként 5450 kilós átlagot jelent.

Összesen 3833-an igényelték az elmúlt másfél évben az új személyi igazolványt Barcson – tudtuk meg a megyei kormányhivataltól. Az új okmány tartalmazza a régin szereplő adatok mellett az adószámot, a társadalombiztosítási számot, mi több, az igazolvány tulajdonosának elektronikus aláírását és ujjlenyomatát. Ez utóbbinak rögzítését az ügyfelek 30%-a kérte.

Korszerű eszközökkel fejlesztett a Barcsi Kistérségi Járóbetegellátó Központ. Ennek köszönhetően több fontos vizsgálatot is helyben el tudnak végezni az intézményben mostantól és a betegeknek nem kell Kaposvárra illetve Szigetvárra utazniuk – hangsúlyozta Kisimre László főorvos-igazgató.

Oldalak

További hírek