Közeli helyeken

Április 26-tól, péntektől változott a balatoni kompmenetrend. Sűrübben indulnak a járatok.

 

Immáron tizenharmadik alkalommal rendezi meg a Dél-Dunántúli Motoros Egyesület Magyarország egyik legnagyobb motoros szezonnyitó rendezvényét Pécs belvárosában április 27-én délelőtt 10 órától.

A pecsaktual.hu is beszámolt róla, hogy a Baranya Vármegyei Rendőr-főkapitányság Mecsek Közterületi Támogató Alosztály munkatársai pár napja egy 48 éves helyi férfit fogtak el Pécsen, majd előállították a rendőr-főkapitányságra, ahol a nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki.

A Kaposvári Szakképzési Centrum nyolc intézményéből 107 tanuló részesül az Apáczai ösztöndíjprogram juttatásaiban a 2023/24-es tanévben. A pályázatokat január 11 és február 8 között nyújthatták be a tanulók, a KRÉTA felületén.

A fenntarthatóság jegyében ezekben a napokban oktatási intézmények, civil és sportszervezetek egyaránt társulnak a szemétszedési akciókhoz. Erdeinket, útjainkat, vízfolyások partjait tisztítják meg. A héten a Magyar Közút munkatársai is szemetet szednek.
 

Lezárult az M6-os autópálya befejező részének műszaki átadás-átvétele, a sztrádaszakaszt május első hetében adják át hivatalosan. A Bólytól Villányig vezető részét ezt követően vehetik birtokba az autósok, az onnan a horvát határig vezető szakaszt pedig akkor használhatják a közlekedők, ha horvátok is elérik a határt – olvasható a Pécsiújság honlapján.

Az Országos Rendőr-főkapitányság pályázatot hirdet a felsőoktatási intézmények nappali vagy levelező képzés munkarendje szerint szervezett képzésén, jogi, igazgatási, gazdaságtudományi, műszaki, informatikai vagy orvosi képzési területen tanuló roma származású fiatalok tanulmányai eredményes befejezésének elősegítésére és a rendőri pálya választásának ösztönzésére, a 2024/2025-ös tanévre – olvasható a police.hu honlapján.

Május másodikán indul a Somogy Vármegyei Tűzmegelőzési Bizottság – az országban egyedülálló – lakosság számára ingyenes kézi tűzoltó készülék ellenőrzési akciója – olvasható a Somogy Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság honlapján.

Hargitai János, a térség országgyűlési képviselője, a Mohács 500 program miniszteri biztosa Facebook-oldalán jelentette be, lezárult a mohácsi Duna-híd és a hozzá kapcsolódó úthálózat kivitelezésére kiírt feltételes közbeszerzési eljárás értékelése – informálja olvasóit a Pécsiújság.

A mai naptól nyitva áll a nagyközönség előtt az újjáépített Sió-zsilip közösségi térré alakított, parkosított egykori üzemi területe, a beruházás átadóünnepségén, Siófokon Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti álamtitkára elmondta: olyan helyszín jött létre, amely nemcsak az alapvető műszaki funkcióját látja el, hanem illeszkedik a városba, új élményt tud nyújtani az itt élőknek, ide érkezőknek – olvasható a Kaposvármost honlapján.

A turisztikai ágazati szereplők versenyképességét erősítő támogatási program indul: a komplex, három pillérből álló 15 milliárd forintos támogatási programcsomag legfontosabb célja a szolgáltatások minőségének javítása, a vidéki szolgáltatók gazdasági élénkítése célzott programokon keresztül – jelentette be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter.

2-3 héttel korábban történik minden a természetben, mint eddig. Ez a szőlőtermesztés esetében is nyomon követhető, így a szüret is korábbra tervezhető.
 

A térségünkben is nyíló agárkosbor ékes bizonyítéka annak, hogy nemcsak a trópusokon találni orchideát. Igaz, hogy a hazánkban élő fajok többnyire kicsik, azonban virágaik színe, alakja vetekszik a trópusi fajokéval. Egyik ilyen április-májusban nyíló fajunk az agárkosbor, vagy agár sisakoskosbor, mely az egyik leggyakoribb kosborfaj hazánkban, olvasható Duna Dráva Nemzeti Park oldalán.

Kaposvár lesz az idei Országos Színházi Találkozó helyszíne. A Csiky Gergely Színház tizenhat előadással készül június 10. és június 16. között, de a kísérőprogram során más művészeti ágak is kapcsolódnak a programsorozathoz és lesz szakmai párbeszéd is.

Az első, és kiemelten szeniorok számára szervezett táncfesztiválnak és minősítő versenynek ad otthont Pécs, április 27-én. A stíluspaletta széles lesz, klasszikus balett, folklór, kortárs tánc egyaránt szerepet kap.
 

Megújult és minden platformon elérhető a Magyar Vöröskereszt Véradás elnevezésű telefonos applikációja – tudatta a szervezet hétfőn az MTI-vel. Közleményük szerint az alkalmazással bárki tájékozódhat a hozzá legközelebb lévő véradási helyszínről vagy a kedvenc véradási helyszínén történő legközelebbi esemény időpontjáról. Itt is olvasható, hogy véradás lesz Barcson, április 24-én, Babócsán pedig április 26-án.

A medvehagyma körül forgott minden a hétvégén, Orfűn. A kedvelt gyógynövényről elnevezett fesztivál a változékony idő ellenére is sokakat vonzott.

Mint arról mi is beszámoltunk, véradás lesz Barcson, április 24-én. A héten azonban nem csak ezen az egy helyen várják a véradókat Somogyban. Pl. Babócsán is, április 26-án.

Tizenegy nagy arany, hetvenhét arany, százötvennégy ezüst és harminc bronz minősítést adott át a zsűri a Badacsonyi Borvidék Hegyközségi Tanács által rendezett idei borversenyen – írja a veol.hu.

Azok a fiatal felnőttek, akik ebben a tanévben töltik be a 18. életévüket és szeretnék bejárni Európát, 2024. április 16-án déltől két hétig újra regisztrálhatnak az ingyenes, Európa 32 országába érvényes Interrail vonatbérletre.

Oldalak

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!