Közeli helyeken

A pécsi fényfesztiválok visszatérő csapata, a Koros Design 2021-ben Pécsen debütált alkotásával mutatkozhat be Stockholmban, a Nobel-díjak átadásának hetében rendezett Nobel Week Lights rendezvényen - közölte a pécsi fesztiválokat rendező Zsolnay Örökségkezelő NKft. pénteken az MTI-vel.

 

Az alaptörvényi változás szerint január elsejétől megváltozik a megyei önkormányzat és hivatala neve is. Többek között erről is döntöttek pénteken a Somogy Megyei Közgyűlés kaposvári ülésén.

 

Jelentős számú önkéntes bevonásával indul innovatív kutatás a körömelváltozások és a vitaminhiány közötti összefüggés bizonyítására a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és egy magyar cég együttműködésében - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény pénteken az MTI-vel.

Az idei évben tekintettel az önkormányzatokat nagymértékben sújtó rezsiköltség emelkedésre, a költséghatékonyság elvét figyelembe véve, a városvezetés döntése értelmében az ünnepi díszkivilágítás is korlátozva lesz Siófokon. 

A pécsi egyetem művészeti karának archívumából és a jelenlegi hallgatók munkáiból válogatott, több mint negyven képzőművészeti alkotást bocsátanak árverésre december 9-én a baranyai megyeszékhelyen - közölte Pécsi Tudományegyetem (PTE) csütörtökön az MTI-vel

 

Advent első vasárnapjára elkészült az ország legnagyobb mézeskalácsfaluja Geresdlakon. A baranyai településen már 15 éve minden éven kisütik a házakat, a hivatalt és a templomokat, amit különleges életképekkel fűszereznek – adta hírül a Pécs Aktuál.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, immár 5. alkalommal, idén is megrendezi a „Mohács500” konferenciáját, melynek célja a mohácsi csatával, a Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen feltárt III. számú tömegsírral kapcsolatos legfrissebb kutatási eredmények bemutatása. 

December 3-án szombaton nyit a balatonlellei műjégpálya, jön a Karácsonyi vásár, a GasztroPiknik és a Mikulás Regatta vitorlásverseny.

Szerdán voltak használhatók utoljára az előző tanévre szóló érvényesítő matricával ellátott diákigazolványok a MÁV-Volán-csoport járatain. A MÁV azt közölte az MTI-vel, hogy az előző tanévben, illetve annak második félévében kiadott érvényesítő matricákkal ellátott diákigazolványokat még szerdán elfogadják a MÁV-START, a Volánbusz és a HÉV járatain.

Elfogtak a rendőrök szerdán egy 39 éves férfit, aki a gyanú szerint előző este közös otthonukban megölte élettársát a Baranya megyei Mánfán - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Forgalomélénkítő kampánnyal segíti a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a fürdőket: "Kikapcsol, gyógyít, feltölt" - ezzel a szlogennel indították el a napokban a legújabb, az ország gyógyfürdőit a középpontba állító belföldi és nemzetközi kampányát - közölte az MTÜ szerdán az MTI-vel.

Munkavégzés közben kapott lángra egy mezőgazdasági vontató csütörtökre virradó éjjel, Tarany külterületén. A teljes terjedelmében lángoló munkagéphez földúton jutottak el a nagyatádi hivatásos tűzoltók, akik a járműben lévő nagy mennyiségű üzemanyag miatt habosított vízsugarakkal végezték az oltást.

Újabb két neuropátia centrum kezdte meg működését, az egyik a Pest megyei Budaörsön, a másik Somogy megyében, Siófokon - tájékoztatta a központokat képviselő kommunikációs cég az MTI-t.

Vasárnap tartja meg hagyományos adventi jótékonysági gálaestjét a Csiky Gergely Színház. Az adományozóktól ezúttal is tartós élelmiszereket és jó állapotban lévő játékok felajánlását várják.

A Balatoni Hajózási Zrt. a balatonföldvári vitorláskikötő területén több projekt keretében kikötő fejlesztési beruházásokat végez 2023 tavaszáig.

Fókuszba kerültek az adventi vásárok, nem csak a vevők, hanem az ellenőrzések szempontjából is. A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatósága a következő hetekben a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódóan ellenőrzi a fenyőfaárusokat, az édességgel és kézműves termékekkel kereskedőket, a zöldség- gyümölcskereskedőket, a halárusokat, a piacokat és az adventi vásárokat. A vizsgálatok a megye teljes területét érintik. A közzétett információk azonban nem zárják ki, hogy máshol is lehetnek ellenőrzések.

 

 Huszonkét alkalommal kérték a somogyi tűzoltók segítségét a hétvégén. Tizenkettő műszaki mentéshez riasztották az egységeket és öt alkalommal kellett tűzesetnél beavatkozni a tűzoltóknak. Továbbá öt téves jelzés is érkezett a megyei műveletirányítási központba.

 

Pontozott pikkelyespattanó, Megerle pattanó, Tölgy komorka, Csuklyás tövisnyakúbogár vagy épp Ékes hangyászholyva, csupán 5 állat a ritka és faunisztikailag értékes bogárfajták közül, Babócsáról.
 

Elindult a „Négy évszak az erdőben” fotópályázat közönségszavazása a Mecsekerdő Zrt. közösségi oldalán.

Az elmúlt években megváltoztak az utazási szokások, amit mutat az is, hogy egyre többen választják a két-három napos, rövid külföldi vagy belföldi utakat, illetve a jó ár-érték arányú kikapcsolódást.
 

Oldalak

További hírek