Közeli helyeken

Több mint 60 programot kínál a Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivál, amely július 12. és augusztus 30. között várja a közönséget több helyszínen.  Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 15 millió forinttal, a Nemzeti Kulturális Alap 25 millió forinttal támogatja a rendezvényt - mondta el Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériuma közigazgatási államtitkára a fesztivál hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Számos strand kínál ingyen belépőt azoknak a diákoknak, akik kitűnő bizonyítványt szereztek ebben a tanévben, ahogy a Gyermekvasút is meghirdeti szokásos tanév végi akcióját.

A tavaly 160 ezres látogatószámmal rekordot döntő Balaton Sound fesztivál idén is nagy figyelmet fordít a biztonságra: a szervezők a Portfolio-t arról tájékoztatták, hogy a Balaton Sound applikáción belül elérhető ún. SoundWatch fül, melynek segítségével meghatározható a fesztiválozók tartózkodási helye és az alkalmazáson belül közvetlenül segítséget is kérhetnek.
 

Az eddig elvégzett vizsgálatok alapján Somogy megye valamennyi természetes fürdő vize megfelelő, fürdőzésre alkalmas, közölte a Somogy Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya. A megyében, országos viszonylatban is kiemelkedő számú természetes fürdőhely működik, jelenleg 62 darab, amelyből a Balaton partján 59 található, egy-egy pedig a Kaposvári Deseda-tónál, Hajmáson a „Zselicvölgy Plázs”, illetve Barcsnál, a Dráva folyón.

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság Keszthelyi Vízirendészeti Rendőrőrs munkatársai vasárnap délután a Vonyarcvashegy előtti vízterületen, a parttól mintegy 500 méterre észlelték, hogy a megélénkült szélben egy vízibicikli magatehetetlenül sodródott. A helyszínre siettek, ahol a három egeracsai fiatal a rendőröknek elmondta, hogy segítség nélkül már nem tudtak volna önerejükből visszajutni a partra.

A vasútállomások utasforgalmi létesítményeiben és az üzemi területeken a rendezett és kulturált környezet biztosítása, valamint a településekhez kapcsolódó területek gondozottságának javítása érdekében, a MÁV idén tavasztól állomási gondnoki szolgálatot működtet - tájékoztatta a megyei hírportál szerkesztőségét egy közelményben a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

A kánikula beköszöntével sokan keresnek menedéket a hőség elől a parkokban és a köztereken található szökőkutaknál. Bár a szökőkutakban tilos a fürdés, sokan mégis belemerészkednek a gyors felfrissülés reményében.

Nem fizette meg a bírságot a darányi és az istvándi férfi, így leültették őket. Szabálysértési elzárás végrehajtása érdekében adtak ki elfogatóparancsot két Somogy megyei lakos ellen, akikkel szemben intézkedtek június 15-én.

Két részre szakadt az ország vasárnap délután: keleten kánikula volt, nyugaton viszont jégesővel, viharral érkezett a lehűlés. Kiskunhalason 35,7 fokkal megdőlt az országos melegrekord, nyugaton viszont ennél 20 fokkal hűvösebbet is mértek.

Újabb kémiai szúnyogirtást rendel el a Balatonnál keddtől az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség. Balassa Balázs, a Balatoni Szövetség elnöke elmondta, hogytalán még sosem volt ennyi szúnyoggyérítési akció a tónál június közepéig, mint az idén. Azonban a szúnyoginvázió elkerülése érdekében a szervezet újabb kémiai beavatkozás elrendeléséről döntött. Ezt június 18-ától 6400 hektáron fogják elvégezni, kedvezőtlen időjárás esetén pár napot csúszva.
 

Jövő pénteken, június 21-én nyitja meg képzeletbeli, illatos kapuit a XV. Levendula Fesztivál Tihanyban. A háromnapos rendezvényen egymást érik a jobbnál jobb programok, de a szedd magad akció már egy héttel korábban, 14-én pénteken megkezdődött.

A 30 milliomodik vendéget köszöntötték a napokban a Zalakarosi Fürdőben. A 4 fős, kisgyermekes család visszatérő nyaraló a zalai városban, útközben a Balatonnál is mindig megállnak strandolni. A Pest megyei településről, Pencről érkezett 4 fős család boldogan vette át a 30 milliomodik vendégnek szóló, év végéig igénybe vehető korlátlan élményfürdő belépőt a Zalakarosi Fürdőben.

Nincs türelmi idő idéntől parlagfű-ügyben, egész évben védekezni kell. ​Fontos változás, hogy az idei évtől szigorodott a szabályozás, megszűnt a július 1-jei „türelmi idő” a parlagfű elleni védekezésben.

A szervezők több mint 600 hajót várnak Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő vitorlásversenyére, az 51. Kékszalag Nagydíjra, amely július 18-án reggel 9 órakor rajtol Balatonfüredről.

A Rádpuszta Szőlőbirtok 2018-as évjáratú Pinot Noir Rosé borát választották 2019 Somogy Borává június 14-én a kaposvári Vármegyeháza Bormúzeumában - ismertette a megmérettetés eredményét Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy Megyei Szervezetének elnöke és a Georg Spöttle a társadalmi zsűri tagja a versenyt követő sajtótájékoztatón.

Jogerősen két év négy hónap börtönre ítélte a bíróság csütörtökön azt a férfit, aki tavaly tavasszal a baranyai megyeszékhely belvárosában a vele szemben intézkedő parkolóőrökre lőtt gázriasztófegyverrel - közölte a Pécsi Törvényszék.

Négy júliusi csütörtökön kínálnak szórakozást az érdeklődőknek a Kaposvári Nyári Színházi Esték, a programban három zenés darab és egy prózai vígjáték szerepel.

Az LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben az ellenzéki párt Baranya megyei elnökségének közlése szerint.

Mintegy 40 százalékkal több vonatot közlekedtet a MÁV a Balaton északi és déli oldalán a június 15. és augusztus 25. közötti nyári vasúti menetrendben, kísérleti jelleggel bevezetik a Budapest Déli pályaudvar és Keszthely között járó Balaton Expresszen az étkező-szolgáltatást - közölte a vasúttársaság.

Az önkormányzati szféra "él, virágzik és létezik" Magyarországon, és képes jól megszervezni önmagát - ezt jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlésén csütörtökön Nyíregyházán.

Oldalak

További hírek