Közeli helyeken

Hévíz turisztikai kínálatában nagyon jó az ár-érték arány, a város minőségi szolgáltatásokat nyújt megfizethető áron – mondta Yossi Amrani, Izrael nagykövete június 27-i, hévízi látogatásán.  A nagykövet lehetőséget lát egy Sármellék-Tel Aviv charter, vagy menetrendszerinti járat beindításában. Erről Hévíz önkormányzatának a nagyköveti látogatásról írt beszámolójából értesült a hirbalaton.hu. Izrael Állam nagykövetét, Yossi Amranit Hévíz polgármestere, Papp Gábor fogadta a városházán. A nagykövet tavaly év végétől látja el feladatát Budapesten, első alkalommal érkezett a fürdővárosba.

Meghosszabbította a hőségriasztást Szentes Tamás országos tisztifőorvosi feladatokért felelős helyettes államtitkár szerdán 24 óráig - tájékoztatta az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-t. A tárca emlékeztetett: a másodfokú hőségriasztás eredetileg múlt csütörtöktől hétfőn 24 óráig volt érvényben. A hosszabbításnál az Országos Meteorológiai Szolgálat legfrissebb előrejelzéseit, illetve az Emmi illetékes osztályának javaslatát vették figyelembe. A másodfokú hőségriasztás az ország egész területére vonatkozik – tették hozzá. A közlemény szerint a nagy hőség megterheli az egészséges szervezetet is, így bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt.

Vörös vari érkezett a pécsi állatkertbe: a súlyosan veszélyeztetett, szinte a kihalás szélén álló faj megmentésébe így a mecseki zoo is bekapcsolódhat. A Pécsre hozott vörös vari hamarosan társat is kap. Igazán különleges állat, a makifélék családjába tartozó vörös vari is látható tehát már a pécsi állatkertben. A 3 éves nőstény vari Nyíregyházáról érkezett, de mint Siptár Dávid, a zoo igazgatója kedden elmondta, nem lesz sokáig egyedül, hiszen két héten belül társat kap Lengyelországból, a wroclawi állatkertből.

Az érettséginek lassan vége, ezzel együtt egyre közelebb az egyetemi felvételi, avagy kiderül ki hány pontot szerzett, mennyi kell a megjelölt szakhoz, és aki akar, még a sorrenden is változtathat. A Pécsi Bölcsészettudományi Karra jelentkezők számára meg is van az első remek program, mely próbál segíteni mindenkinek, aki a bölcsészek világába szeretne betoppanni. Nyárindító bulit rendeznek ugyanis a pécsi bölcsészek, a sorrendmódosító party keretein belül a leendő hallgatók megismerhetik a kart és egymást is, vagy ha csak szeretnének megbizonyosodni róla, hogy jó helyre jelentkeztek, akkor arra is megtalálhatják a választ.

A MÁV karbantartási munkákat végez, a Pécs–Budapest vonalon- írja a bama.hu. Július kilencedikéig Pusztaszabolcs és Keszőhidegkút-Gyönk/Dombóvár között vonatpótló autóbuszokra kell átszállniuk az utasoknak. Az IC menetideje is változott, négy óra tizenegy perc alatt ér fel a fővárosba a korábbi három óra helyett. A nyár további meglepetéseket is tartogat. Július 10-től július 23-ig és július 24-től augusztus 31-ig további karbantartási munkákat végeznek, és a buszozás is megmarad. Az idő egy kicsit rövidül, három óra negyvenhárom perc lesz a mentidő.

Két nap, 183 bevetés … Ez a somogyi tűzoltók hétvégi mérlege. Főként a szélvihar okozta károk miatt riasztották őket. A legtöbb káreset helyszínén a fél, míg másutt a teljes úttestet elfoglalták a kidőlt fák, amelyet az arra közlekedők nem tudtak tűzoltói segítség nélkül eltávolítani.

Megszületett a L'art pour l'art Társulat legújabb, sorrendben 17. önálló színházi estje, Balatonföldváron június 30-án este látható az előadás a Kultkikötőben. Sokáig halványlila gőzük sem volt, hogy milyen címet adjanak az őrületes műsornak, aztán a probléma megoldotta saját magát, így lett a Halványlila gőz. Az immár 31 éve fennálló Társulat ezúttal is mindent megtett annak érdekében, hogy a nézők nevetőizmai egy percig se pihenjenek. Mindenkit szeretettel invitál egy felhőtlen szórakozást ígérő estére a L'art pour l'art Társulat: Dolák-Saly Róbert, Laár András, Pethő Zsolt, Szászi Móni.

Az előző évben senki nem jelentkezett egyházmegyénkben azzal, hogy papi hivatása van… írta a frissen kinevezett Varga László megyéspüspök, a somogyi plébániákra eljuttatott körlevelében.

Csaknem 2 milliárd forintnyi hazai támogatással 38 Balaton-parti település 55 strandján, 344 beruházás, felújítás valósul meg az idén - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója. 

Két embercsempészt fogtak el az 56-os úton, Mohácsnál, akik autóikban tíz illegális migránst szállítottak - közölte a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. 

Öt színpadon huszonnégy együttes lép fel Keszthelyen a július 7-én kezdődő háromnapos zenei-gasztronómiai fesztiválon.A KeszthelyFest a nyugat-balatoni nyár legkiemelkedőbb rendezvénye és egyben a MOL Nagyon Balaton programsorozat egyik állomása – mondta el Osvald Bálint, a Goldmark Károly Művelődési Központ igazgatóhelyettese az MTI-nek. A programsorozat nyitányaként július 7-én megnyitják a Gyermekligetet: a parkos, árnyékos Várkertbe három napon át játszóházakkal, hagyományőrző játékokkal, bábelőadásokkal és gyermekkoncertekkel várják a legfiatalabb korosztályt. A Fő téren, a nagyszínpadon lép fel Szekeres Adrien, Freddie, a Dixie Kings of Hungary és a Magna Cum Laude zenekar. 

A MÁV-START kiemelt feladatának tekinti a kerékpárszállítási szolgáltatás folyamatos fejlesztését, mivel egyre többen utaznak biciklivel a különböző üdülőhelyekre. A vasúttársaság a nyári menetrend bevezetésével egyidejűleg jelentősen növelte a kerékpárszállítási kapacitást. A zsúfoltság megszüntetése, illetve az utasforgalom jobb elosztása érdekében kibővítette a kötelező kerékpárhelyjegy-váltással közlekedő vonatok számát.A nagy befogadóképességű kerékpárszállító kocsit továbbító sebes- és gyorsvonatokon azonban továbbra is elegendő a kerékpárjegy, valamint meghatározott viszonylatokon a kedvezményes árú kerékpáros túrajegy megváltása. Kerékpáros utazás előtt a feltételekről, kapacitásokról mindenképpen érdemes tájékozódni a vasúttársaság honlapján. 

Újabb 108 levél került fel péntek délelőtt a kaposvári Városligetben felállított alkotásokra, az Életfára melyeken a somogyi megyeszékhelyen született gyermekek nevei szerepelnek. Szita Károly polgármester az életfán szereplő levelek másolatát adta át a családoknak és megköszönte nekik, hogy gyermekeikkel gazdagították a kaposváriak közösségét. Kaposvár önkormányzata több intézkedéssel próbálja segíteni a kismamákat. 

Idén is megrendezik a Tour de Hongrie-t, a legnagyobb magyar kerékpáros versenyt, amelynek Siófok ismét fontos állomása lesz. Június 27-én startol Szombathelyről és az ország legszebb részein kanyarog végig a mezőny. Június 28-án Keszthely-Zalaegerszeg, június 29- én pedig Velence-Siófok szakaszon tekernek a versenyzők. A tervek szerint a 6 versenynap alatt 750 kilométer teljesítése vár rájuk, és július 2-án érkeznek Budapestre. Az idei év újdonsága, hogy a városokon belül körpályán is tekernek a bringások, Siófokon a Petőfi és a Beszédes sétányon láthatja őket a közönség. 

Tizennyolc hazai és külföldi gitáros lesz hallható a június 24. és július 1-je között zajló 12. Balatonfüredi Nemzetközi Gitárfesztiválon - tájékoztatták a program szervezői az MTI-t. A nyitónapon a spanyol Ricardo Gallen lép fel a Vaszary Galéria színpadán, ő és a másnap színpadra álló francia Judicael Perroy is visszatérő vendég a fesztiválon. A helyi Ferencsik János Zeneiskolában a Pozsonyi J.K. Mertz Nemzetközi Gitárverseny győztese, az osztrák Nikolas Göhl ad koncertet június 26-án hétfőn, kedden a Verseny győztes magyar fiatalok elnevezésű esten Szalai Lotti, Nagy Márton és Fellegi Dávid lesz hallható ugyanitt. Szerdán az Eötvös Zenei Alapítvány által támogatott, kiemelten tehetséges fiatalok állnak a zeneiskola színpadjára Koncert Kohno-Sakurai mesterhangszereken című műsorukkal, csütörtökön pedig a bécsi Forum Gitarre Nemzetközi Gitárverseny első helyezettje, a francia Antoine Morinérie ad koncertet szintén a zeneiskolában. 

A MÁV-Start Zrt. a szlovén vasúttársasággal közösen indít hálókocsis vonatokat az Isztriára a nyáron, az első SEA<-YOU Istria vonat péntek este indul a Déli pályaudvarról - közölte a MÁV-Start Zrt. csütörtökön az MTI-vel.     A közlemény szerint a SEA<-YOU Istria vonat június 23-tól augusztus 25-ig minden este 20 óra 30 perckor indul a Déli pályaudvarról, célállomása Koper és Fiume (Rijeka).     A vonatjegy az Isztriára 49 euróért váltható meg oda-vissza útra, a gyerekek életkortól függően ingyen vagy féláron utazhatnak. Pároknak kétszemélyes hálókocsis elhelyezést, a fiataloknak és a családoknak 4-6 ágyas fekvőhelyes fülkéket kínál a MÁV-Start Zrt. - tették hozzá.     

Újabb játékokat adtak át a Patcán található Katica Tanya Élményközpont területén, amelyek az attrakciók számát tekintve immár 70 féle foglalkozásra bővült, így kicsik nagyon egyaránt megtalálják a nekik megfelelő játékokat. Az élményközpontban újabb faházakat is átadtak csütörtökön, így 200 főt tudnak szállásolni a népszerű helyen. 

A nyári időjárás beköszöntével felélénkült a Balaton-parti lakóingatlanok, ezen belül a nyaralók iránti kereslet, amelynek a bővülő belföldi idegenforgalom is támaszt ad. A kereslet meglehetősen nagy szórást mutat a különböző településeket tekintve – áll az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös – saját adatokon alapuló – felméréséből. Kiderül belőle az is, hogy melyek a legnépszerűbb települések és mennyiért keresnek Balaton-parti ingatlanokat, amelyek megvásárlásánál érdemes a hitelfelvétellel is számolni.A közel 20 ezer balatoni ingatlanhirdetésen alapuló elemzés szerint a legtöbben a 10 és 20 millió közötti ingatlanok iránt érdeklődnek, az összes keresés 40 százaléka esik ebbe az árkategóriába. A legnépszerűbb Siófok, balatoni ingatlanok iránt érdeklődők 10 százaléka kereste az itt található ingatlanokat. 

Somogyban is aratnak már. A megyében több mint 9 ezer hektáron takarítják be az őszi árpát.   Kaposvár és környékén kedvező volt az időjárás, 100-120 miliméter csapadék esett. Dél-Somogyban viszont szinte alig volt eső, azokon a helyeken legalább egyharmaddal kevesebb árpa teremhet. Tóth István, a Somogy Megyei Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara elnökségi tagja szerint a hőség arra kényszeríti a gazdálkodókat, hogy betakarítsák az árpát, a termésátlagtól függetlenül. Idén csaknem két héttel korábban kezdődött az őszi árpa betakarítása. Ebből átlagosan 4-5 tonna per hektárral számolnak. 

Máshonnan érkező orvosokkal tudja csak ellátni a nyári szünet alatt megnövekvő feladatmennyiséget a siófoki kórház, az intézményben (és a Balaton környékén) ugyanis eleve sok a betöltetlen praxis és álláshely - olvasható a Népszava cikkében. A lap szerint nyaranta az őszi-téli hónapok betegszámának háromszorosa fordul meg a siófoki intézményben, ez köszönhető a nyaralók nagy számának, valamint a nagyobb fesztiváloknak. Idén legalább 20 vendégorvos vesz részt a megnövekedett munka ellátásában, a doktorok Tatabányától Zalaegerszegen át Debrecenig több településről érkeznek. A Népszava úgy értesült, a "vendégségbe" érkező orvosok a családi nyaralással kötötték össze a munkájukat.

Oldalak

További hírek

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2017. június 19.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!