Közeli helyeken

Idén Siófok város és a Plázs együttműködésében valósult meg a Pünkösdi Szezonnyitó a Balaton Parti Kft. szervezésében május 17-20. között, a Siófoki Nagystrandon. A Balaton parti terület már a strandszezon előtt megtelt élettel az ünnepi hétvégén, amikor színes forgatag várta a kicsiket és nagyokat.

Pünkösdi király választás, cucorkázás, májusfa kitáncolás is várt az érdeklődőkre hétfőn a Szennai Skanzenben Pünkösd hétfőn. Zselic AMI közreműködésével keresték a legrátermettebbeket közül, akik kiállták a próbákat.
Május 25-én újra várják a vendégeket, akkor kézműves nap lesz a Szennai Skanzenben a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mestereivel. A napot a Somogy Zenekar koncertje és táncház zárja majd, most a király ünneplése.

 

Nem csak ismét robog, de ismét nagyon népszerű az Adria InterCity. A MÁV-Start Zrt. tájékoztatója szerint, két hónappal az elővételi jegyértékesítés indulása után ezidáig már a tavalyi teljes szezon jegyfogyásának csaknem felét elérték, mintegy 7 ezer jegyet vásároltak.
 

Az önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnöke, Lombár Gábor tájékoztatta a HírBalatont arról, hogy ha szükséges, május végéig lehet géppel vágni a hínárt a vízügy hozzájárulásával a balatoni strandokon.

Fonyódon a vadételek, Balatonszemesen pedig a halételek főttek a kondérban a pünkösdi hétvégén. Mindkét település gasztronómia eseményén szép számmal ragadtak fakanalat a versenyzők. Az ételeket mindenhol komoly szakmai zsűri értékelte - írja a sonline. 

Május 26-án, vasárnap ismét kinyílnak a laktanyák szertárkapui, hogy gyereknap alkalmából feledhetetlen élményt nyújtsanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt – olvasható a Pécsiújság honlapján.

Szántódpusztán megdőlt a szalonnasütés magyarországi rekordja: 723 résztvevő sütött szalonnát egyszerre, ezzel nemcsak hazai, hanem világrekordot is állítva. A történelmi esemény a Szántódpusztai Majorság 200 éves kápolnáját formáló tűzrakóhely körül zajlott, a közösségi élmény és a hagyományőrzés jegyében – írja a Sonline.

A NAV Somogy Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának adóellenőrei a 21-22. héten a szezonáliszöldség- és gyümölcsértékesítőknél,  a horgász-, vadász- és sportszerboltokban, valamint a vendéglátóhelyeken ellenőriznek. Az ellenőrzések továbbá kiterjednek az online vásárlásokra és a jövedéki termékek ellenőrzésére is.

Tetemes mennyiségű amfetamin, kristály, MDMA valamint 12 személy a somogyi zsaruk kezében. Ráadásul a bűncselekmény elkövetésével szerzett vagyon elkobzása érdekében a rendőrök egy nagy értékű luxusautót, műszaki cikkeket, és csaknem 1 millió forintnyi pénzt foglaltak le.

Négy somogyi tűzoltó képviselte a vármegyét a IX. Országos Turul Lépcsőfutó Bajnokságon, akik védőruhában álltak rajtvonalhoz, majd érmekkel a nyakukban a fotósok elé.

Kenutúrák, bölényszafari, lápréti barangolás, sólyom- és sasles, népi játszóház, tárlatvezetés, természetismereti foglalkozások, interaktív vízvizsgálat és gyereknapi programok várják az érdeklődőket a Magyar Nemzeti Parkok Hetén május 17. és 26. között országszerte. A programsorozathoz a Balaton-felvidéki Nemzeti Part intézményei is csatlakoztak – olvasható a Hírbalaton honlapján.

Mintegy kétszázötven programmal várják a közönséget a hagyományos dél-baranyai összművészeti eseményen, a Bőköz Fesztiválon, amelyet idén kilencedik alkalommal rendeznek meg ormánsági településeken augusztus 15. és 25. között - közölték a szervezők az MTI-vel.

A Dél-Dunántúl a demokratikus átmenet utáni időszak legnagyobb vesztese a magyarországi térségek közül, ezért a cél olyan folyamatok beindítása, amelyek korábban Északkelet-Magyarországon már megindították a gazdasági növekedést - mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter Kaposváron csütörtökön.

A PTE Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinikája idén ünnepeli működésének századik évfordulóját. Ehhez kapcsolódóan nagyszabású karitatív akciót hirdetett Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai Osztály támogatásáért – hívta fel a figyelmet közleményében az egyetem.

 A MÁV és az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös gyermekrajz-pályázatot hirdetett iskolásoknak, amelynek témája a biztonságos közlekedés. A pályázatok beküldési határideje: 2024. május 26., olvasható a mavcsoport.hu oldalon. A gyermekrajz-pályázat elérhető  a https://www.mavcsoport.hu/gyermekrajzpalyazat oldalon.

A május és június a mocsáriteknős védelemről is szól, hisz ugyan elsősorban a lassú folyású és álló vizeket kedvelik, így inkább azok közelében számíthatunk rájuk, azonban a májustól júliusig terjedő tojásrakás időszakában a vizektől több száz méteres vagy akár néhány kilométeres távolságban is találkozhatunk velük. Amikor úton áthaladó teknőssel találkozunk, álljunk meg, és segítsük át az úttest túloldalára, figyelve arra, hogy csak abba az irányba vigyük, amerre ő maga is igyekezett. Az észlelést pedig rögzíthetjük az Országos Kétéltű- és Hüllőtérképezés Program honlapján vagy okostelefonos alkalmazáson keresztül.

Fennállásának 20. évfordulóját ünnepeli a MATE Rippl-Rónai Intézet. Jubileumi kiállítás, kerekasztalbeszélgetések, előadások, bővülő képzéskínálat és  egy látványos flashmob is szerepel a események sorában.

Május 18-19-20-án is indul a Zsolnay Infopont & Shop elől, a pirogránit oroszlánoktól séta, melynek során idegenvezető mutatja be a Zsolnay Negyedet, és elmeséli a világhírű Zsolnay család legizgalmasabb történeteit, de ez csak egy program a gazdag kínálatból.

Régiós összesítésben és A Balaton térsége Pünkösdkor ismét a legvonzóbb úti cél Észak-Magyarország mellett a szallas.hu tájékoztatása szerint, és Siófok is dobogós helyen áll, Gyulával és Egerrel az élen.

A legtöbb vendéglátóhelyen még előszezoni árakon kínálják az ételeket, ám júniustól újabb drágulás várható. A Balatonon 8-10 százalékos áremelésre is számítani kell. Az infláció a fagylaltok árát sem kíméli – írja az index.hu. A tavalyi rekordárakhoz képest is csaknem 10 százalékos áremelkedésre számíthatnak a vásárlók a Balatonnál.

Oldalak

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!