Közeli helyeken

A Magyar Arany Érdemkereszt Polgári Tagozat kitüntetésben részesült a Bőszénfai Szarvasfarm igazgatója. Nagy János 35 éve vezeti a létesítményt – írja a kapos.hu.

 

A pécsi jogi karon, egyedüliként az országban, távoktatás kereteiben is szerezhető felsőfokú jogi asszisztensi képzettség. 2021 szeptemberétől a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karatávoktatási formában is meghirdeti a Jogi felsőoktatási szakképzés szakot – közölte az egyetem.

A koronavírus-világjárvány második hulláma minden mutató szempontjából sokkal erőteljesebb - emelte ki az országos tisztifőorvos az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Most már nincs olyan település, amely ne lenne érintett a járványban.

 Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a közösségi portálon számol be arról, hogy három milliós adománnyal mondtak köszönetet az egészségügyi dolgozóknak.

 

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete (FDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik az ellen, hogy a tanító- és óvodapedagógus-képzés túlnyomó többsége egyházi kézbe kerüljön, és annak fenntartóváltásait „kizárólag politikai, hatalmi szempontok vezéreljék” -írják a MÉRCE szerkesztőségéhez kedden délelőtt eljuttatott közleményükben.
Az apropót az adja, hogy a kormány kezdeményezte Ternyák Csaba egri érseknél az egri Eszterházy Károly Egyetem fenntartásának átvételét, és szóba került például a Nyíregyházi Egyetem evangélikus, és a kaposvári tanítóképzés református egyházhoz kerülése is.

Az állatvédelem jegyében az Arácsért Alapítvány civil kezdeményezést indított. Felhívásukban azt kérik, hogy a környezetükben élő állatok érdekében szilveszterkor lehetőleg mindenki mellőzze az otthoni tűzijátékot, inkább csak a pezsgők durranjanak, és a pirotechnikára szánt összeget jótékonysági célra fordítsák, olvasható Balatonfüred weboldalán. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az állatvédelemre, az élet iránti tiszteletre.
 

Pécs egyre kelendőbb a befektetők szemében, erről Varga Péter, a pécsi önkormányzat gazdaságfejlesztési főosztályának vezetője beszélt egy interjúban.
 

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság két népszerű és jelentős látogatottságnak örvendő turisztikai létesítmény megújításának munkálatait kezdete el az év végén. Egy nagyobb projekt keretében megújul a Cigány-hegyi kilátó és az Óbányai-völgy esőbeállója, amely a Bodzás-forrásnál található – olvasható a nemzeti park honlapján.

 

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt többéves börtönbüntetéseket szabott ki mezőgazdasági támogatások jogosulatlan igénybevételével zajló csalások ügyében a Pécsi Ítélőtábla - közölte a Pécsi Fellebbviteli Főügyészség.

 

 

 

Ünnepi kalendáriummal jelentkezik és online formában is megtartja a drámapedagógiai programját, valamint a Kortárs felolvasószínházi maraton elnevezésű rendezvényét a kaposvári Csiky Gergely Színház decemberben.

 

Több településen ismét romlott a levegőminőség a magas szállópor-tartalom miatt.

Pécsi siker született a brit Királyi Repüléstudományi Társaság tervezői versenyén. Egy Orca névre keresztelt, elektromos hajtású, függőlegesen fel- és leszálló betegszállító légi járművel harmadik helyezést ért el egy pécsi csapat – írta a Bama.hu hírportálra hivatkozva az MTI.
 

Kemenesi Gábor, pécsi virológus az új járványügyi adatok fényében arra figyelmeztet, hogy „A járvány nagyon is tart, nehéz tél vár ránk”.

Átadták idén is a Szent Márton-díjat. Az elismerést minden évben olyan egyházi személyeknek adják, akik példaértékű munkát végeznek területükön. Ezúttal Somos László, kaposfői atya vehette át a díjat. A kaposfői katolikus tanodában több mint 10 éve foglalkoznak főként hátrányos helyzetű, roma fiatalokkal, délelőttönként pedig a családokat látogatják és segítik, írta a kapospont.

 

A korlátozó szabályok betartására kérte az embereket az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői online sajtótájékoztatóján, hangsúlyozva azt is, hogy "nagy mértékben rajtunk múlik", miként tölthetjük el a karácsonyt.

A Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) két új kompra és két katamaránra írt ki közbeszerzést. A nyílt tenderfelhívást a Balatoni Hajózási Zrt. közölte az uniós közbeszerzési közlönyben – olvasható a napi.hu oldalon.

A MÁV-START új menetrendje mintegy harminc vasútvonalon hoz az utasok számára jól érzékelhető változást, több vonalon csúcsidőben az eddigieknél is több és gyorsabb vonat közlekedik a pálya- és járműfejlesztések eredményeként – ezt közölte a MÁV. 

A vízirendőrök eljárást indítottak a balatonboglári férfi ellen orvhalászat miatt. A rendőrség közleménye szerint egy helyi lakos szombaton kora reggel tiltott eszközzel, sorhoroggal halászott a balatonboglári kikötőben.

Megkezdődött a gólyafészkek karbantartása a Duna-Dráva Nemzeti Park területén is.

Vasárnap gyújtottuk meg az adventi koszorú első gyertyáját, elkezdte idei tájékoztató kampányát a katasztrófavédelem is. Ősszel és télen naponta harminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, átlagosan negyvenöt percenként kigyullad egy lakás. 

Oldalak

További hírek