Közeli helyeken

A szúnyogok elleni minél hatékonyabb biológiai védekezést szolgálja az az együttműködést, amely a Pécsen működő Virológiai Nemzeti Laboratórium (VNL) és egy biológiai alapú kártevőmentesítést végző, innovatív megoldásokat alkalmazó spanyol cég magyarországi leányvállalata között jött létre – közölte a Pécsi Tudományegyetem (PTE) az MTI-vel.
 

12 általános iskola 14 osztályából összesen 46 pályázat érkezett be a Folly Égig Érő Tanterem Alapítványának „Az én kertem” címmel meghirdetett környezettudatosságot ösztönző rajz- és videópályázatára. Somogy megyéből a kaposvári Zrínyi Ilona Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskola 1. B osztályát és a szennai Fekete László Általános Iskola 5. osztályát díjazták.

Idén már három helyszínen rendezik meg a Magyar Tavak Fesztiválját: június 24-25-én a Velencei-tónál, július 29-től 31-ig a Tisza-tónál és új helyszínként augusztus 26-án a Balatonnál várják a közönséget a magyar és a nemzetközi könnyű-, klasszikus és dzsesszzenei koncertekkel.

Több mint ötvenféle programelemmel várják a családokat a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben a május 28-án és 29-én zajló gyereknapi eseményeken - közölték a szervezők az MTI-vel. Mint a Zsolnay Örökségkezelő NKft. (ZSÖK) MTI-hez eljuttatott közleményében írták, a mozgékony gyerkőcöket légvár, mászófal várja, de extrémsport- és motoros bemutatókat is tartanak.

Tizedik alkalommal indult el a Balaton körüli kerékpáros túra szombat délelőtt Keszthelyről a Tekerj a sereggel! elnevezésű honvédségi programhoz csatlakozó katonákkal és civilekkel.

A Balaton megkoszorúzásával és az évadnyitó vitorlásverseny rajtjával szombaton megnyitották Balatonfüreden a vitorlásszezont. Holczhauser András, a Magyar Vitorlásszövetség Főtitkára a megnyitón az MTI-t-nek elmondta, hogy 87 esztendős hagyományra tekint vissza a balatonfüredi évadnyitó.

Kerékpárverseny miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe május 15-én, Orfűn. A változásokról a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatott.
 

A Dunántúli Regionális Vízmű arról tájékoztatja Barcs város lakosságát, hogy időszakos vízhiány lesz a település egy-két utcájában, 2022. május 17-én..
 

Az idei évben a gyermekek biztonságtudatos nevelésére helyezték a hangsúlyt a baleset-megelőzési szakemberek, a közlekedés kultúra napján megyénkben is.
 

Egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton, és bízunk benne, hogy még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta. Ráadásul jelenleg nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) oldalán.

A koronavírus-járvány miatt hosszú ideig nem lehetett Kaposváron sem közösségi programokat szervezni, így a közkedvelt Rippl-Rónai Fesztivál megrendezésére sem volt lehetőség az elmúlt két évben. Idén azonban a kedvező járványadatok lehetővé teszik, hogy teljesen megújulva visszatérjen a kaposváriak egyik kedvenc eseménye.
 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ügyfélszolgálatai a személyijövedelemadó-bevallás miatt 2022. május 16. és 20. között rendkívüli, hosszabb nyitvatartással várják az ügyfeleket - közölte az adóhatóság csütörtökön az szerkesztőségünkkel.

Névadó szponzorként segíti a Kaposvári Kosárlabda Klubot a Kometa 99 Zrt., az erről szóló szerződést a csapat és a húsipari cég képviselői csütörtökön írták alá a somogyi megyeszékhelyen. Puska Zoltán, a Kaposvári Kosárlabda Kft. ügyvezetője az eseményen hangsúlyozta: a megállapodással egy világcég, egyben Kaposvár legjelentősebb vállalata jelent meg a klubnál.

Már a nyári vakáció előtt egy hónappal, május 16-tól sűríti a Balatonhoz induló vonatforgalmat a MÁV-Start, és a járműfejlesztések, felújítások eredményeképpen magasabb színvonalú szolgáltatást nyújt - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő csütörtökön a budapesti Déli pályaudvaron, az életbe lépő változásokról tartott sajtótájékoztatón.

Toborzást tartanak május 16-án, hétfőn a Kaposvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokságon. A  Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint a jelentkezőknek reggel kilenc órától első körben egy fizikai felmérőn kell helytállniuk.

Újabb apróságokkal gyarapodott nemrég a Bőszénfai Szarvasfarm. A tavaszi ellések során a szamarak, a bivalyok és a törpekecskék száma is megnőtt, így a látogatók időszerűen közel 2000 állattal ismerkedhetnek meg.   

A biztonságos és környezettudatos közlekedésre hívja fel a figyelmet a közlekedési kultúra napja, amelyet a 2015 óta izgalmas rendezvényekkel ünnepelnek országszerte. Az idei pécsi városi eseményt a vasútállomáson tartották.
 

 Az Év Kerékpárútja-díjat idén a desedai kerékpárút nyerte el, az elismerést Pintér Rómeó alpolgármester vette át a kaposváriak nevében szerdán, a közlekedési kultúra napján.

Ugyan május 22-én zárul majd csak a veterán bajnokság, de Kaposvár már biztosította első helyét a tabellán. 35 ponttal behozhatatlan előnyre tett szert már az utolsó forduló előtt a megyei veterán bajnokságban.
 

Csökken a szennyvízben a koronavírus koncentrációja, írták meg a hírportálok. További jó hír, hogy hosszú idő után Kaposváron is mérsékelt tartományba esett vissza a koncentráció az emelkedett tartományból.

Oldalak

További hírek