Közeli helyeken

December 1-jén, pénteken már tizenkettedik alkalommal nyitja meg kapuit az Adventi Kézműves- és Mesevásár a Széchenyi téren. Az elmúlt évekhez hasonlóan a programösszeállításban a világi és keresztény közösség is részt vett.
 

A hazai színházi élet egyik kiemelkedő eseményének, az Országos Színházi Találkozónak ad otthont a kaposvári Csiky Gergely Színház 2024. június 10. és június 16. között: az eseményen OFF-programok, tánc, cirkusz, zene, kiállítás és gasztronómia is várja a színházművészet iránt érdeklődőket.

 

Évről-évre megdönti saját rekordját a Somogy Megyei Kormányhivatal a Kormánytisztviselői Véradó Héten. Az elmúlt napokban 130 munkatársunk nyújtotta karját, hogy másokon segítsen.

Az EDUC Európai Egyetemi Szövetség 8 partneregyetemének vezetői ültek össze a szövetség legfőbb döntéshozatali fórumán, Potsdamban október 9–10-én. Ezúttal is kulcsfontosságú kérdések kerültek szóba, egyebek között az intézmények fenntarthatósági politikái, de szó esett arról is, hogyan lehetne kiaknázni a nemzeti kezdeményezésekben és együttműködésekben rejlő lehetőségeket. 

Minden év november utolsó szombatján tartják a Kulcs Kupát. Idén 28 hajó és 80 vitorlázó nevezett. A már 45. alkalommal megrendezett megmérettetés célja, hogy hosszabbítsák a szezont a Balatonon.

Újra szürkemarhák fogják legelni a kölkedi Nagy-rét mocsárrétjeit a Grassland-HU IP LIFE pályázatnak köszönhetően. Novemberben megérkeztek új otthonukba, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság nemrég átadott állattartó telepére az állatok.

Mintegy 1,6 milliárd forintból szerezte be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete azt a rendkívül korszerű sugárterápiás eszközt, mellyel a lehető leghatékonyabban tudják gyógyítani a daganatos betegeket. Az összeg felét, mintegy 800 millió forintot európai uniós és kormányzati támogatásból biztosítottak a modern, kisenergiájú lineáris gyorsító eszközhöz, és további 800 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a PTE. Az ultramodern készüléket november 24-én adták át ünnepélyes keretek között a PTE KK Onkoterápiás Intézetében.

A Duna House cégcsoport várakozása szerint 10-20 ezerrel több ingatlanpiaci adásvétel várható jövőre a januártól induló csok plusz hatására, a társaság közleménye szerint a konstrukció legnagyobb pozitívuma, hogy a lakáscélú támogatásnál a hitel kamata legfeljebb 3 százalék lehet, de még ennél kedvezőbb feltételeket is adhatnak a pénzintézetek a versenyhelyzet miatt.

 

A Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti szakemberei 2023. november 24-én Kaposvár és vonzáskörzetének forgalmát ellenőrizték fokozottan. A szabályszegők hatékonyabb kiszűrése érdekében az egyenruhások drónnal és civil autókkal kontrollálták a közlekedésbiztonság tekintetében legkritikusabb pontokat, valamint finn módszerrel is szondáztattak.

A Mohácsi Nemzeti Emlékhelyen folyó régészeti, antropológiai kutatások új ismeretanyaggal gazdagították a mohácsi csatával kapcsolatos ismereteinket. Az eddigi vizsgálatok azt bizonyítják, hogy az emlékhely III. számú tömegsírjában nyugvó halottak a csata utáni tömeges, brutális kivégzés áldozatai.

A Garamvári Szőlőbirtok Furmint Brut 2019-es nedűje lett a legjobb a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége által kiírt megmérettetésen.

Már most magasabb az előfoglalások szintje az év utolsó két hónapjára, mint egy éve ilyenkor – jelentette be pénteken közölt felmérésében a Nemzeti Turisztikai Ügynökség.

Nem emelkednek jövőre a balatoni horgászjegyárak – közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHN) vezérigazgatója pénteken az MTI-vel, a IX. Balatoni Horgász Konferencián, Rádpusztán.

A Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola a 2024/25-ös akadémiai évben is ösztöndíjas helyekkel és gazdag tanulmányi kínálattal hívja az egyházi, oktatási és szociális tanulmányok iránt érdeklődőket – olvasható a Pécsiújság honlapján.

Idén három kategóriában - kis-, közép- és nagyvállalat - 54 cég pályázott az Üzleti etikai díjra, az elismerést tíz cég kapta meg - tájékoztatták az MTI-t a díj alapítói pénteken. A közlemény szerint idén 17 pályázat egy-egy pont eltéréssel egyforma magas pontszámot kapott a 42 tagú zsűritől.

Korszerű sugárterápiás eszközt adtak át pénteken a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ Onkoterápiás Intézetében, amelyet 1,6 milliárd forintból vásároltak - közölte a PTE az MTI-vel.

A tehéntartás legkorszerűbb technikai megoldásait felvonultató úgynevezett precíziós tejtermelő laboratórium épült a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) kaposvári kampuszán - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény az MTI-t.

Megszületett a balatoni közstrand fogalma magyar építészetről szóló, parlamenti vitára bocsátott törvénytervezet szerint módosítandó jogszabályban. A közstrand közhasználatú, de nem feltétlenül közterület, vagyis nem használható bárki által korlátozás nélkül – a tervezet szerint. Az még nem derült ki, mely balatoni fürdőhelyeket terveznek forgalomképtelen közstrandokként jelölni – nyilatkozta a HírBalatonnak Huszár Szilvia területrendezési szakember, aki szerint ezt a védelmet az állami és önkormányzati tulajdonú egyéb vízparti területekre is javasolt kiterjeszteni.

9 év, 22 milliárd forint – összesen ennyi ideig tartott és ennyi pénzt fordított a vármegyei munkaerőpiaci helyzet javítására az a két GINOP program, melyek zárórendezvényét szerdán tartották a Dorottya Hotelben.

Szombaton kezdődik az Ételt az Életért Alapítvány, a Krisna-hívők szegényélelmezési missziós programjának ünnepi akciósorozata, a Karácsonyi Szeretetlakoma, amelynek keretében a főváros mellett Egerben, Debrecenben, Békéscsabán és Szegeden, valamint Somogy megyében is szervezek ételosztást.

Oldalak

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2023. november 20.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!