Közeli helyeken

Tizenöt tűzeset mellett kilenc műszaki mentéshez riasztották a somogyi tűzoltókat a hosszú hétvégén.
Számos alkalommal riasztották a vármegye tűzoltóit szabadtéri tüzek oltásához. Hedrehely, Nemesdéd és Mezőkomárom külterületén, valamint Segesden is az aljnövényzet kapott lángra, amelyet a környékbeli tűzoltók rövid idő alatt megfékeztek, így a tűz a lakott területet nem érte el.

Mintegy 10 millió forint értékben tulajdonított el elektromos kerékpárokat és rollereket egy moldáv állampolgárságú betörőpáros a Balaton-parton tavaly nyáron az ügyészség szerint, ezért vádat emeltek ellenük - tájékoztatta a Somogy Vármegyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

A március első napján elvégzett telelő denevérállomány felmérés hatalmas meglepetést okozott a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) munkatársainak. A Mecsek egyik legjelentősebb denevér telelőhelyén, a fokozottan védett Mánfai Kőlyuk-barlangban évtizedek óta nem látott számú, összesen mintegy 175 példányos kolóniáját találták meg a fokozottan védett hosszúszárnyú denevérnek.

Pécs hamarosan egy különleges helyszínnel lesz gazdagabb, ahol a mesék világában barangolhatunk. A Meseerdő kialakítása már javában zajlik a volt vidámpark területén. A BIOKOM NKft. munkatársai azon dolgoznak, hogy egy valódi mesével teli "paradicsomot" hozzanak létre. A Pintér János Parkmegújítási Program zászlóshajó-projektje még idén tavasszal elkészülhet – olvasható a PécsiÚjság honlapján.

Ismét elindult a keszthelyi óriáskerék. A négy éve működő attrakció nagyon népszerű a keszthelyiek és a turisták körében. Az 50 méteres szerkezetről a Keszthelyi-öböl és a város nevezetességei is megcsodálhatók. Az óriáskeréken kívül számos programmal várják a vendégeket a Balaton-parti városba – írja a tvkeszthely.hu.

A tavasz beköszöntével egyre többen veszik elő a kétkerekűeket a kikapcsolódás mellett a mindennapi közlekedéshez is. A MÁV–VOLÁN-csoport idén számos vonaton biztosít lehetőséget a bicikliszállításra. Tavaly 2022-höz képest 20 százalékkal többen, csaknem 1,35 millióan vették igénybe a kerékpárszállítási lehetőségeket vasúton. Számukra is jelentős változásokat hozott a március 1-jén bevezetett új tarifarendszer.

Még a tavalyinál is több bor érkezett a Veszprém vármegyei borok versenyére, amelyet idén is a Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán tartottak. Hetvenhét termelő kétszáznyolcvankettő mintáját vizsgálta, bírálta a zsűri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete által rendezett Veszprém vármegyei borok versenyén pénteken – olvasható a Hírbalaton honlapján.

Jászai Mari-díjat kapott Mészáros Tibor – számolt be róla a Csiky Gergely Színház csütörtök délután. A posztban azt írták, csütörtökön a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából adták át Magyarország legrangosabb állami kitüntetéseit, díjait, a teátrum színművésze, művészeti igazgatója pedig Jászai Mari-díjat vehetett át.

 

Péntek reggel kilenc órától három napon át láthatjuk Magyarország legjobb fiatal lovait és felnőtt lovasait versenyezni a Pannon Lovasakadémia fedeles lovardájában. A versenyre több, mint 120 ló érkezett, akik a bajnoki címekért küzdenek majd.

 

Iránytű az emberismerethez címmel szervez a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara 2 napos Enneagram alapú motivációs tréninget a vállalkozások vezetői és munkatársai számára, hogy a résztvevők tudatosabban tudják irányítani a kommunikációt munkatársaikkal, üzletfeleikkel, 2024. április 11-12 dátummal. A tréningre a kamara honlapján lehet regisztrálni, március 20-ig.

 

A március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, ezért a MÁV és a Volánbusz arra kéri utasait, hogy időben tervezzék meg utazásukat, indulás előtt tájékozódjanak az ünnepnapi és hétvégi közlekedési rendről. Érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is – áll a MÁV közleményében.

Erős társadalmi igény van a zöldterületek bővítésére, a Településfásítási program pedig a rendszerváltozás óta a legnagyobb belterületi fásítási kezdeményezés Magyarországon - hangsúlyozta Nagy István agárminiszter a Győr-Moson-Sopron vármegyei Újrónafőn, ahol az Országfásítási program részeként elindult a Településfásítási program tavaszi ültetési időszaka.

Alácsúszásgátló elemeket telepít a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a Somogy vármegyei bálványosi bekötőút 400 méteres szakaszára, hogy megelőzze a súlyosabb motorbaleseteket - tudtuk meg a társaság szerkesztőségünknek megküldött leveléből.

Akinek még nincs KAÜ-azonosítója (például ügyfélkapuja), és nem is szeretne az online ügyintézés lehetőségével élni, idén is kérheti a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) szja-bevallási tervezetének postázását. Ehhez nem kell mást tennie, mint eljuttatni a NAV-hoz az adóazonosító jelét és születési dátumát tartalmazó kérelmet, például SMS-ben, március 18-áig, többek között erről is beszélt a HÍD TV vendégeként Püspök-Poszovácz Gabriella, a NAV somogyi munkatársa.

 

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága tájékoztatása szerint, a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton március 15-én tartják a hagyományos „Gyermekvasút nyomában” 20 kilométeres nappali teljesítménytúrát. A tavasszal megnövekvő kirándulóforgalom miatt az ünnepnaptól kezdve hétvégenként a vonatok már sűrűbben, 40-50 percenként indulnak a végállomásokról.

Sulyok Tamás köztársasági elnök kedden alaptörvényi kötelességének eleget téve kitűzte az Európai Parlament magyarországi képviselőinek választását, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választását - olvasható a Sándor-palota honlapján. Az első alkalommal egy időben tartott választásokra 2024. június 9-én kerül sor. 2023. szeptember 1-i adatok szerint Barcs lakossága 10365, ebből választásra jogosult 8627 személy.

A Pécsi Értéktár legújabb tagja lehet a több mint 70 éves múltra visszatekintő pécsi tájfutósport. A folyamatosan bővülő listán olyan fontos „pécsiségek” szerepelnek már, mint például a Pro Pannonia Kiadó, a Pécsi Dalárda, a bánáti bazsarózsa, a Szent Ferenc-templom betleheme, a Pécsi Vasutas Sportkör, a Pécsi Állatkert, több helyi kórus és énekegyüttes és persze a havihegyi mandulafa, legutóbb pedig a Mecseki Fotóklub került az értéktárba.

A piacokon is nagy a kereslet a tojás és füstölthúsok iránt, akárcsak a boltokban. Az ünnepet jellemző szezonális keresletnövekedés ellenére idén sem várhatók azonban ellátási problémák írta az Agroinform.hu. A hazai önellátottsági szint eléri a 80 százalékot, amit csúcsidőszakokban a kereskedelem importból egészít ki. Helyi szinten azonban nem zárhatók ki napi hiányok.

 

Húsvétkor nyit a Kőröshegyi Levendulás, ahol elsőként nárciszszüretre várják a kirándulókat. Az átlagosnál melegebb időjárás miatt korábban kezdődik a tulipánszüret is, melynek indulását április 4-re tervezik, írta a likebalaton.hu.

Piciket és nagyokat egyaránt várnak a BázisPont Közösségi Térben, ahol a szigetvári Bázis Gyermek és Ifjúsági Egyesület megbízásából és szervezésében, március 13-tól, szerdánként, Béczi Bernadett jelbeszédoktató tart gyermek jelbeszéd tanfolyamot.

 

Oldalak

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!