Egyhangú döntés született Somogy jövőjéről

Somogy Megyei Közgyűlés

Még az ellenzék is elismerően nyilatkozott a megye területfejlesztési programjáról a Somogy Megyei Közgyűlés pénteki ülésén. A kaposvári Vármegyeházán elfogadták a programot, s annak több részdokumentumát is.

Rendőrségi beszámolóval vette kezdetét pénteken délelőtt a Somogy Megyei Közgyűlés soros ülése. A tavalyi év statisztikai adatait, a megye közlekedési és közbiztonsági helyzetét Piros Attila dandártábornok ismertette. A megyei főkapitány kiemelte, csökkent tavaly a bűncselekmények száma Somogyban és emellett nőtt a felderítés hatékonysága. A körzeti megbízottak számát 160-ról 200-ra emelték, s ezzel a közterületi jelenlét is hatékonyabb lett. A közlekedési balesetek tekintetében már nem volt ilyen szerencsés a 2013-as év. Nőtt a balesetek száma, de a szigorúbb intézkedéseknek köszönhetően az idei év eleje már csökkenést mutatott ezen a téren is. A határátkelőkön is több dolguk akadt tavaly, jelentősen megnőtt a forgalom Horvátország irányába és az országba befelé is. A Balaton mellett idén is megerősített szolgálatot látnak el a rendőrök.

- A biztonság közös ügy – hangsúlyozta Piros Attila, majd kiemelte: július elsejétől még több rendőr lesz a közterületeken, akikhez bárki nyugodtan fordulhat kérdésével, panaszával. A főkapitány összegzésképpen hozzátette még: bár javultak a felderítési mutatók, még van dolguk bőven, hiszen céljuk, hogy ne érezhesse egyetlen bűnöző sem biztonságban magát Somogy megyében.

Ezt követően Balogh János vezérőrnagy, országos főkapitány-helyettes ismertetett országos adatokat, kiemelve a Piros Attila által is említett közterületi erősítésre már elkülönítették a forrást. A bűncselekmények száma ugyan csökken, de az eredményességi mutatókon tovább kell javítani.

Az ülés folytatása során a legfontosabb napirenddel kapcsolatban Gelencsér Attila kiemelte: „Hosszú munka végére érkeztünk, a megye összes fejlesztési igényét tartalmazza a 2014-20-as időszakra vonatkozó Somogy Megyei Területfejlesztési Program, mely valódi jövőkép. Üzenet a kormánynak, hogy mit szeretnének a somogyiak” A közgyűlés elnöke még hozzátette: ezzel nem zárult le a tervezés, továbbra is várják a projektölteket.

A hozzászólások alatt az ellenzék is elismerően szólt az elvégzett munkáról, és a program részletességéről, még a jelenlegi megyevezetést szinte rendszeresen kritizáló Gyenesei István részéről is elismerő szavak érkeztek: „Heroikus, szép munka végére ért a közgyűlés” – mondta, majd megkérdezte, milyen a megvalósítási esélye ennek a programnak?

Gelencsér Attila válaszában emlékeztetett az előző uniós pénzügyi ciklusra, mely során sikerrel pályáztak a somogyiak. „Az előjelek tehát jók, ráadásul a tervezés is alapos külső szakemberek szerint is, akik egyébként az ország egyik legjobb tervének minősítették a somogyit. Egyedülálló az 1400 projektötlet is, ami azt mutatja, Somogyban megértették, hogy a tervezésnél dől el minden. 540 milliárd forintról szól a terv, a cél pedig legalább 320 milliárdos forrás lehívása. Mindenképpen a cél fölé kellett tervezni, mert valószínűleg lesz olyan, aki nem tudja biztosítani az önerőt vagy éppen lemond az adott fejlesztésről.”

A közgyűlés elnöke elmondta még, hogy az előző uniós ciklusban a lehívott keret mintegy 15 százaléka úgynevezett „szoft költségre” – projektmenedzsmentek, pályázatírók díjazására – ment el, ám ezen változtatnának a tervek szerint. Így az állami és önkormányzati beruházások pályázatainál ezek a lépcsőfokok kimaradhatnak.

Jakó Gergely a projektötletek gyűjtésével kapcsolatban hangsúlyozta: „Nehéz volt kizökkenteni az embereket a berögzött gondolkodásmódból, ugyanis a korábbi időszak pályázatai nem a gazdaság fejlesztését szolgálták. Most azonban változik ezen a téren is a helyzet. Sikerült számba venni a megye erőforrásait mind humán, mind gazdasági szempontból, s ez alapján készült el a program.

A közgyűlés ellenszavazat nélkül fogadta el a Somogy Megyei Területfejlesztési Programot, akárcsak azt követően a program részdokumentumairól szóló előterjesztést. Utóbbiról tartottak szerdán területfejlesztési konferenciát Kaposváron, melyen a megyei elképzelések mellett a járások is ismertettek több konkrét beruházást. Újdonságként hangzott el Gelencsér Attilától, hogy mintegy 8 milliárdos igénnyel bekerült a tervbe a Csiky Gergely Színház felújítása is.

 

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!