Áradnak a folyók, sok a belvizes terület

Árad a Dráva Barcsnál

Ötvenhárom esetben avatkoztak be hétfőn ár- és belvízi helyzettel kapcsolatban a tűzoltó egységek Somogy megyében. Barcson a Dráva tetőzése csütörtökre várható a legfrissebb előrejelzések szerint.

Negyvennyolc alkalommal a víz eltávolításán dolgoztak a tűzoltók, túlnyomórészt pincékből, garázsokból szivattyúzták a felgyülemlett esővizet.

Kaposváron, a Kossuth Lajos utcában kidőlt egy több mint száz éves fa hétfőn délelőtt, és egyik ága rázuhant egy járókelőre. A szerencsétlenül járt embert a mentőszolgálat munkatársai szabadították ki, a fa eltávolítását a kaposvári tűzoltók végezték.

Az elmúlt napokban Bábonymegyernél a vasúti töltést 20 méter hosszan alámosta a csapadékvíz, ezért vasárnap óta vonatpótló buszok közlekednek Siófok és Tab között.

Zákány és Őrtilos közötti a vasúti pálya mentén az elmúlt napok esőzései miatt megcsúszott a magaspart, veszélyeztetve a vasúti forgalmat, ezért a Murakeresztúr és Szentlőrinc közötti szakaszon is vonatpótló autóbuszokkal lehet közlekedni. A megcsúszott magaspart egy családi házra is veszélyt jelent, emiatt egy embert ki kellett telepíteni otthonából.

A vízügyi szakemberek által megjelölt kritikus szakaszokon figyelő szolgálatot működtet a katasztrófavédelem a Dráva folyó mentén. A védekezési munkálatok támogatására 200 fő rendészeti szakközépiskolás hallgatót vezényeltek, akik a védekezéshez szükséges homokzsákokat töltenek meg és deponálnak Barcson. A hallgatók Vízváron prevenciós jelleggel nyúlgátat építettek az erdei iskola védelmére.

A csurgói önkormányzati tűzoltók Őrtiloson a vasútállomáson, a vasútbiztonsági berendezéseket tartalmazó épület megelőző védelmére 400 homokzsákból építettek nyúlgátat kedden délelőtt.

Siófokon a helyi védelmi bizottság a károk felmérését végzi és koordinálja a szükséges tisztító, fertőtlenítő munkákat.

Kéthelyen a tegnap kitelepített 12 ember visszatérhetett otthonába a délelőtti órákban.

A következő napokban Somogyban és Baranyában kell felkészülni a Dráva áradására, a folyó tetőzését csütörtökön várják, de az árnak visszaduzzasztó hatása lehet a Murára is, ezért folyamatos marad a figyelőszolgálat.

Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!