Percek vannak a Dráva tetőzéséig

Drávai szabadstrand Barcs

Őrtilosnál már tetőzött a Dráva - hangzott el a megyei védelmi bizottság keddi rendkívüli ülésén, amelyet a somogyi szakaszon tapasztalható vízszint miatt hívott össze a kormánymegbízott. Barcson 200 rendészeti szakos hallgató tölti a homokzsákokat és áll készenlétben a tűzoltóságon kialakított védelmi központban. 

 

A diákok által töltött homokzsákokra egyelőre nem volt szükség, a 15 ezer megtöltött zsákot így vélhetően a baranyai szakaszon használják majd fel, ahol nagyon problémák lehetnek. A Dráva somogyi szakaszán nem volt szükség kitelepítésekre, a magas partfalas meder itt jobban véd - mondta el Bencs Zoltán szakaszmérnök.

A drávai szabadstrand víz alatt áll és a kikötőben is magas a vízszint. Az 1972-ben felállított 618 centiméteres rekordot azonban nem dönti meg a Dráva most Barcsnál. Ez az LMV, azaz a valaha mért legnagyobb vízszint a folyón Barcsnál.

A vízügyi szakember elmondta: horvát szakaszon 23 vízierőmű van a folyón, így a magyar fél biztosat akkor tud előre jelezni, ha Őrtiloshoz ér az árhullám. Őrtilosnál már tetőzött a folyó, hamarosan Barcson is eléri a csúcspontját az ár. A somogyi szakaszon rendkívüli intézkedésre nem volt szükség. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!