Idén már nem jelez a balatoni viharjelző

Idén már nem fog többet jelezni a viharjelző a Balatonon, ezért nem árt óvatosnak lenni a vízen.

Az időjárás és a vihar-előrejelzés is megszűnt a Balatonon, így a késő őszi, tél eleji hajós és horgász szezonban még inkább figyelnünk kell saját és társaink biztonságára - írták közleményükben a balatoni vízirendőrök. A hideg idő beköszöntével a tónál a hirtelen leszálló sűrű köd és a 10 fok körüli és alatti vízhőmérséklet nehezebbé teszi a víziközlekedést, növelve az ezzel járó kockázatokat.

 

A Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság a következőkre hívja fel a figyelmet:

  • Kiemelten fontos a viharjelzési szezon utáni időszakban a vízreszállás előtt az időjárás-előrejelzés megismerése. Ez az Országos Meteorológiai Szolgálat  www.met.hu honlapján, vagy a METEORA mobil applikációján is megismerhető.
  • Az ilyen speciális helyzetben, a hidegebb időben való hajózás, víziközlekedés során nagyon fontos az általános mentőeszközök megléte, minősége, használhatósága.
  • Biztonságot ad az irányt és a saját pozíciót is mutató eszközök (iránytű, kompasz, GPS, radar) használata.
  • A segélykérések során hívható a 112-es egységes európai segélyhívószám, amely már a segélykérő helyadatait is elküldi – amennyiben IOS vagy Android rendszerű okostelefonról indítják a hívást. A 1817-es Balatoni Vízi Segélyhívószámra indított hívásukkal közvetlenül a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányág központját érik el. A BalatonHelp alkalmazás használatával a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata riasztható. Ez a hívó állomás GPS koordinátáját is azonnal továbbítja - ezzel segítve a felkutatást és a mentést.
  • Nagyon fontos a kommunikációs- és segélykérő eszközök megléte, feltöltöttsége, vízmentességének biztosítása, a vízmentes tokok alkalmazása.
  • Mivel az ősz-téli időjárási körülmények nagyban megnehezíthetik a segítséget nyújtók helyszínre történő megérkezését, ezért jelentősen megnőhet a mentéshez szükséges idő, amely így további komoly rizikófaktor a víziközlekedők számára.
  • Az időfaktor tehát ebben az időszakban nagyon lényeges. A megfelelő önmentési képességek és személyes reakciók szerepe felértékelődnek és elsődlegessé válik annak a tényezőnek a szerepe is, hogy miként készült fel a vízen közlekedő személy a késő őszi, téli hajózási, csónakázási tevékenységre és szituációkra.

Ebben az időszakban a Balatonon az egyéni sporttevékenységként végzett hajózási tevékenységet vagy csónakos horgászatot - a fent szereplő tényezők és időjárási körülmények miatt - annak ellenére sem javasoljuk, hogy a korlátozó jogszabályok ezt most még megengedik. A Balaton jegesedéséig a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság minden vízirendészeti rendőrőrsén készenlétben tart azonnal bevethető mentőhajókat, azonban ezek bevetésének sikeressége csak a fenti szabályok, tanácsok betartásával lehet eredményes.

Fotó: police.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!