Megkezdődött a házasság hete

Február 9-16-a között tizenharmadik alkalommal rendezik meg hazánkban A házasság hete elnevezésű rendezvénysorozatot, amely programjaival a családi köteléken belüli együttélés fontosságára hívja fel a figyelmet. Nem véletlen, hogy ezen a héten jelent meg az előző évi házasságkötési statisztika is. Somogyban, 2018-ban 1453, 2019. első három negyedévében 1405 estben mondták ki az igent. Csak az első 10 hónap már 116%-os növekedést mutat.
 

A KSH adatai szerint, míg 1990-től, húsz éven át csökkent, úgy az elmúlt tíz évben folyamatosan nőtt a házasságot választók száma, az elmúlt évben, pedig ugrásszerűen megnőtt. Ebben nagy szerepet játszanak a különböző banki tranzakciók, és így messze az átlagostól eltérő adatokat kapunk majd pl. életkor tekintetében is.
2018-ban pl Magyarországon a házasodó férfiak átlagos életkora mintegy 3 évvel volt magasabb a nőkénél, átlagosan a férfiak 36,6, a nők 33,5 évesen álltak anyakönyvvezető elé. Az első házasságkötés ennél fiatalabb korban történik, a nők átlagosan 30,1, a férfiak 32,8 éves korukban mondták ki a boldogító igent. Az először házasulók átlagos életkora 1990 óta mindkét nem esetén több mint 8 évet emelkedett. A számokból az is látszik, hogy az első házasságot kötő férfiak és nők száma eltér egymástól, gyakoribb, hogy újraházasodó férfi vesz el korábban még házasságban nem élő nőt. 35.400 pár első házasságot kötött, 9 ezer pár esetében csak egyikük állt először anyakönyvezető elé, és 6.600 pár estében mindketten voltak már előtte is házasok.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!