Gombákra épül a jövő a Banyaerdőben

A Szigetvártól nem messze fekvő Dencsházán gombaüzem  nyílt. ezzel Magyarország egyik legszegényebb vidékén teremthetnek pár jól fizető, tisztességes munkahelyet, ha pedig működik az ötlet, akkor más, hasonlóan nehéz helyzetben lévő környéken is ki lehet próbálni, terjeszteni. A Banyaerdő vagy 70 féle gombából készít termékeket, olajat, ízesített sót, savanyított és szárított gombákat és rizottó-keveréket.
 

  Az Ormánság északi szegletében lévő Dencsházán nagyon furcsa véleménnyel lehetnek az emberek a pestiekről. Különösen amióta azt mondták nekik, hogy gyűjtsenek össze annyi papsajtot, amennyit csak tudnak, egy Michelin csillagos étterem pedig megveszi majd jó drágán és eladja a gazdag pestieknek. Akik meg megeszik. A felhívásra először hitetlenkedés, aztán nevetés volt a válasz, de összeszedték a papsajtot, sőt! A rózsaszirmot, a búzavirágot és amilyen ehető és finom gombát csak találtak a környező erdőkben, azt is, írja az Index. Az ötlettel pár, civil körökben járatos budapesti állt elő, akik egy egész üzletet akarnak építeni arra, hogy a dencsházaiak erdei gombákat és ehető növényeket gyűjtsenek és dolgozzanak fel. Nagy Kriszta, Mihály Edina és társaik már egy szociális szövetkezetet is létrehoztak és brandet is építenek a helyi, nagyrészt roma asszonyok által szedett gombákra. A Banyaerdő márkának pedig már egy kis üzeme is van, amit a 600 fős falu régi iskolájából alakítottak át. Ezt a napokban adták át hivatalosan.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!