Reflektorfényben a mozgás

Mi a célja a barcsi focinak? Miért nem ugranak feljebb egy osztályt a kézis lányok? Ezek a kérdések is felmerültek a képviselőtestület tanácskozásán. Félreértés ne essék: a  teljesítmény előtt mindenki fejet hajtott.  

A képviselőtestület kiemelt napirendi pontként tárgyalta a város sportéletét. A mindennapos testnevelés bevezetése az oktatási intézményekben jelentős szemléletváltást eredményezett. Az általános iskolák bekapcsolódtak a „Kölyök atlétikai programba”.

A középiskolákban kiemelkedő a Széchenyi Kupa és az Úszás Napja, amit  június 21-én rendeznek a strandon. A labdajátékok szerelmeseinek új lehetőséget ad a műfüves pálya.

A versenysport területén három egyesületben sportolhatnak a versenyzők. A Barcsi Városi Sportegyesületben hat szakosztály és kettő rekreációs szakosztály biztosít sportolási lehetőséget 257 sportoló részére. Növekedett az előző évhez viszonyítva a versenyzők létszáma és az edzésre járók száma is. Az év elején felvették az egyesületbe a tenisz szakosztályt. Fejlődött a kézilabda, a cselgáncs szakosztály is bővíti a sportolói kört. A triatlon szakosztály  sportolóit indította regionális és országos versenyeken, szövetségi és diákolimpiai rendezvényeken. Sportolóik országos dobogós helyezéseket, bajnoki címeket értek el. Az úszó szakosztályban változott a szakmai stáb, több versenyzőjük felkerült az országos listára. A sakk szakosztály foglalkozásainak látogatottsága csökkent.

A vízitúra szakosztály hajóparkja bővült, idén egy pályázatnak köszönhetően  még ingyenes túrákon taníthatták is a jövő nemzedékét.

Az FC Barcs az utánpótlásra fókuszál. 116 játékos jár fociedzésekre, az előző évi 87 fővel szemben. A klub tagja az MLSZ által kiírt Bozsik Programnak. U15-ös csapatuk megnyerte a dél- somogyi bajnokságot. U21-es csapatuk is a bajnoki tabella élmezőnyében van. A nagycsapat a megye II. osztályban, pontszámokat tekintve a 7. helyen áll, ez két ponttal jobb, mint a tavalyi eredmény. Örvendetes a női labdarúgó csapat indítása és sikerei, népszerűsége. Az FC anyagi helyzetének javulását várja az elnökség, az augusztusban igényelhető TAO alapból.

Szerencsére megmenekült a megszűnéstől a somogytarnócai Satelit FC. Új vezetéssel, három fős elnökséggel állt fel, új szemlélettel, jövőbe mutató tervekkel vágnak neki a munkának. Itt is a sportlétesítmény felújítása, a pályák környékének rendezése lesz szükséges.

 

Karvalics Ottó polgármester elmondta: Fontos, hogy az szakosztályokban minél több, lehetőleg barcsi sportoló legyen. Az önkormányzat továbbra is támogatja a sportot, de ezt csak a város költségvetésében, e célra elhatárolható összegig tudja biztosítani. Szükség van arra, hogy az FC pályázati pénzt is be tudjon vonni a sport anyagi feltételének megteremtésébe.

A képviselő testület a vita lezárását követően szavazott, egyhangúan elfogadta a beszámolót.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!