Evezősök kötöttek ki péntek délután a drávai szabadstrandon

Evezős túra a Dráván

Egy 25 fős baráti társaság érkezett meg Vízvár felől és vert tábort pénteken a barcsi szabadstrandon. Az ország különböző pontjairól érkezett evezősöket magával ragadta a háborítatlan, vadregényes drávai táj.

Szombaton reggel már ébredt a tábor érkezésünkkor. Gőzölögtek a kávék, teák, s a tábor közepén az ügyeletes „géhás” ínycsiklandó illatú, komoly mennyiségű, színes lecsót kevergetett.

Laci Péter túravezető elmondta, kb. 30 éve kezdődött ez a szenvedély, egy szűkebb baráti társasággal, majd csatlakozott hozzájuk egy másik csapat, s így alakult ki ez az összeszokott, baráti társaság, akik 25 fővel vesznek részt a vízitúrán. Tagjaik Nyíregyházáról, Kiskunfélegyházáról, Budapestről, Kecskemétről, Székesfehérvárról, és Lentiből érkeztek, ahonnan saját eszközzel szállítják hajóikat.

A csapatban megvannak a felelősök a fontos posztokra, szakácsuk egy kipróbált remekül főző társuk, aki önállóan gondoskodik a csapat kifogástalan ellátásáról.

Ezen a túrán Szlovéniából indultak volna a Mura folyón, de az áradás miatt nem kaptak engedélyt. Végül is Molnáriban vertek tábort, innen felmentek Szemenyére, majd onnan visszaeveztek Molnáriba. Innen Őrtilosra, majd másnap folytatták tovább Vízvárra, s Barcsra. Ma táborbontás után Szentborbásig eveznek, itt lesz a túrának vége.

Kérdésünkre, "milyennek értékelik a Drávát, a somogyi tájat, a somogyi emberek vendégszeretetét?", azt az értékelést kaptuk, hogy vadregényes az érintetlen folyóvidék, barátságosak az emberek, izgalmas a folyó, ami hátrány, hogy bonyolult az engedélyezése egy túrának. Szinte minden hazai folyón vezettek már túrát, s remélik, hogy a schengeni határ megszűnésével egyszerűsödik az engedélyezés a Dráván is.

A túra remek hangulatban telt, sok nevetéssel, esemény, borulás nem volt. Az idén ősszel még lesz egy evezős túrájuk valamelyik hazai folyón, s terveik szerint valamelyik évben visszatérnek a Drávára.

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!