Bronzbarna evezősökkel érkeztek a hajók

Makai Ferenc túravezető

Kissé fáradtnak tűnő, de alapvetően vidám emberek eveztek be szerda estefelé a barcsi szabadstrandra. A BVSE Vízisport és Túra Szakosztály drávai vízitúrájának 25 résztvevője táborozott egy éjszakát nálunk.

Délután öt óra körül vártuk az evezősöket, de a drávai túrázók szabadsága este hat órai érkezést hozott. Az egyik kétszemélyes hajóból bronzra barnult markáns ember szállt ki, mint kiderült, ő a Barcsig tartó szakasz túravezetője. A hajó kiemelését követően - bár még voltak feladatai - szóra bírtuk Makai Ferencet.

Megtudtuk tőle, hogy ő már a hőskorszakban - amikor még nem voltak szervezett vízitúrák - evezett a Dráván. Vízitúra vezetői engedélyt 1999-ben szerzett, azóta rendszeresen vezet itt túrákat.

Ez a mostani a szakosztály hosszú vízitúrája, amelyet évente visszatérően megszerveznek. Az évek során nőtt a távolság is, mely időközben kibővült a Kerkaszentkirály-Őrtilos szakasszal. Ez utóbbi a túra egyik legizgalmasabb része, ugyanis a Mura szabályozása miatt itt elég sodrós, örvénylő a Dráva, ami különösen nagy figyelmet igényel az evezősöktől.

A hajókat, felszereléseket trélerrel szállították, az evezősök pedig autóbusszal utaztak fel a túra indulópontjához, ahonnan július 13-án, vasárnap vágtak neki 25 evezőssel a mintegy 150 kilométeres Kerkaszentkirály-Barcs távnak.

A felső szakasz Kerkaszentkirálytól Őrtilosig 70 km, Őrtilostól Vízvárig 42 km, és a Vízvártól Barcsig tartó táv 40 km. Az említett helyek egyúttal táborhelyek is, ezeken a pontokon a nap végén kikötnek, táboroznak, és meleg ételt főznek.

A barcsi pihenőhelyen a hajókat kiemelték, le- és kimosták, majd megépült a táborhely.  Csütörtök délelőtt folytatódott a jó hangulatú túra Szentborbásig Vejti és Drávaszabolcs felé.  

Makai Ferencet elmondta még, a vízitúrák folytatódnak, várja a szakosztály az érdeklődőket az ország minden területéről, hogy megismerjék a mi vidékünket, vigyék el magukkal a táj szépségének és a vendégszerető somogyi embereknek hírét.

A cikkhez tartozó képgaléria IDE KATTINTVA tekinthető meg.

/P.R./

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!