1992 óta Barcson a karate

Karate

A karate sport öt axiómája: jellem, tisztelet, szorgalom, akarat és önuralom. Bruce Lee nyomdokain kétszer annyian indultak el egykor, mint amennyien ma edzésre járnak. Ennek ellenére népszerű ma is ez a sport.

Erdős Zoltánnal, Shihan 6 danos mesterrel, a karate szakosztály elnökével beszélgettük a Barcsi Karate szakosztály tevékenységéről.

Barcson az első karate edzés 1992.március 12-n volt, Erdős Zoltán vezetésével. A szakosztály a Shotokan Karate ágat műveli, amely a legrégebbi, tradicionális ág. Induláskor 40-50 fő sportoló volt, a fiatalok számára is vonzónak tűnt. Az edzéseken azonban sokan rájöttek, hogy nem lesz belőlük egyhamar Bruce Lee, így sokan lemorzsolódtak. Létszámuk lecsökkent 25-30 főre, ezt a létszámot tartják jelenleg is. Az elmúlt évek sikertörténetnek számítanak. Közel ezer fiatallal ismertették meg ennek a küzdősportnak a filozófiáját, mozgáskultúráját, kisebb-nagyobb sikerrel.

A szakosztály versenyzői az elmúlt évek alatt 2500 alkalommal álltak dobogón különböző hazai és nemzetközi versenyen. 49 Magyar Bajnoki címet szereztek korosztályos és felnőtt kategóriában, 26 diákolimpiai országos bajnoki címet és 4 győzelmet értek el stílus világbajnokságon. Öt versenyzőjük, Vidák Balázs, Boros Ákos, Szabó Zoltán, Nagy Péter és Erdős Martin kapott meghívást az aktuális korosztályos és felnőtt Nemzeti Válogatottba, ahol kimagasló eredményt értek el.

2014-ben edzéseiket a Deák Ferenc Általános Iskola Sportcsarnokában tartják, heti három alkalommal. Erdős Zoltán munkáját négy edző segíti. Az edzéseken 25 sportoló vesz részt, ebből 20 fő vesz részt rendszeresen versenyeken. Idén 83 alkalommal álltak versenyzőik dobogón. Legeredményesebb versenyzőik Vodenyák Martin, Litter Katalin és Erdős Martin aki a Magyar Kadet válogatott tagja .

/P.R./

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!