Vízparti területek tulajdonjoga is téma a balatoni civil szervezetek között

Vízparti telkek tulajdonjogával és fejlesztési tervekkel is foglalkozott Balatoni Civil Szervezetek Szövetsége, és az iszaposodás is téma volt.
Ez utóbbi kapcsán a térség települései már egyeztettek a medertisztításról, és megegyezésre jutottak, miszerint a fenékpusztai félig töltött zagyterek és a balatonszentgyörgyi felhagyott agyagnyerőhelyek alkalmasak lennének a zagyanyag befogadására.

 

Az alapításának 20. évfordulóját ünneplő szervezet közgyűlése foglalkozott a 2018. évi területrendezési törvényhez kapcsolódó, még egyeztetés alatt álló új balatoni vízparti tervekkel is. Gál Lajos, elnökségi tag közölte, a BCSZSZ kezdeményezi a döntéshozóknál, hogy önkormányzatok, esetenként civil szervezetek is kaphassák meg egy-egy vízparti terület tulajdon- vagy kezelői jogát, és ezek kerüljenek bele az új vízparti tervekbe. Így lehetne biztosítani, hogy ezek a területek ne kerüljenek magánkézbe, ne épüljenek be, hanem gondozottak legyenek, és közérdekeket szolgáljanak hosszú távon – fogalmazott, hozzátéve: a jelenleg egyeztetés alatt álló vízparti tervek nem mindenhol szavatolják a természetközeli területek fennmaradását.
Szó esett arról is, hogy kezdeményezik a horgász-etetőanyagok szabályozását, hogy minimalizálható legyen a Balaton ebből fakadó foszforterhelése.
A közgyűlés üdvözölte a balatoni miniszteri biztos, Szári Zsolt kinevezését is, akivel mielőbb egyeztetni kívánnak, leginkább vízminőség-védelmet érintő témákról.
Fotó:balatoncivil.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Ének, zene, tánc, grafika és kézművesség egy helyen

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!