A visszaváltás rendszere spórol, de van, ami viszi a pénzt

Január elsejétől érdemes lesz tüzetesen vizsgálni az italcsomagolásokat, hisz lesz olyan göngyöleg, amiért pénzt kapunk, és lesz olyan is, amiért mi fizetünk. Az újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos italospalackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek 50 forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor – írta közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség.

2024. január 1-től hatályba lépnek azok a jogszabályi rendelkezések, amelyek mostantól szabályozzák a különféle üdítő- és szeszesital-féleségek csomagolásának – műanyag, fém-, üvegpalackoknak – a kötelező visszaváltását az üzletekben – fogalmazott közleményében az Országos Kereskedelmi Szövetség. Az új előírások azonban csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, melyeken a gyártó ezt feltünteti a csomagoláson, palackokon.

Ezek a palackok a jövő év első fél éve alatt fokozatosan jelennek meg majd az üzletek polcain. A cél, hogy minél több palackot visszavigyenek a vásárlók a boltokba, a hatékony hulladékgazdálkodás érdekében. 

„Az államnak sokkal olcsóbb az új rendszer, hiszen eddig csak vesztesége volt a hulladékgazdálkodás működtetéséből” – mondta az Index megkeresésére még november elején Pethő Zsolt, a MOHU vezérigazgatója, aki arra is kitért, olyan rendszert építenek, amely a lehető legjobban használja az ország évi 4-5 millió tonna települési szilárd hulladékát.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!