Vigyázzanak az értékeikre a nyaralni indulók!

Nem csak a fúvósok és mazsorettek szereplése színesítette a Balatonmáriafürdőn megrendezett hétvégi Mária Napokat, a Marcali Rendőrkapitányság munkatársai baleset- és bűnmegelőzési tanácsokkal várták az érdeklődőket.

A látogatók KRESZ-tesztet, drog-totót, korosztályokra bontott feladatlapokat tölthettek ki. A legeslegkisebbek pedig színezhettek, kirakóval és memóriakártyával tehették próbára tudásukat. A prevenciós szakemberek a nap folyamán a biztonságos közlekedésre hívták fel a figyelmet, kiemelten a gyalogos és a kerékpáros közlekedés szabályaira. A nyár veszélyeivel kapcsolatban is hasznos tanácsokkal szolgáltak, annak érdekében, hogy a szünidő a gyerekek és a szüleik számára is nyugodtan és biztonságban telhessen. A nyaralók számára nyújtott tanácsokat alább olvashatják el.

- Zsúfolt helyek, bevásárlóközpontok, piacok, tömegközlekedési eszközök, állomások, megállók és strandok a zsebtolvajok számára ideális elkövetési terepet jelentenek, ezért ezeken a helyszíneken különösen figyeljenek az értékeikre!

- Közlekedési eszközre történő le-és felszálláskor ügyeljenek táskáikra, és csomagjaikat ne bízzák ismeretlen személyekre!

- Kabátjuk zsebében, táskájuk külső zsebében, jól látható helyen soha ne tartsanak értéket, mert azt könnyebben ellophatják anélkül, hogy azt észrevennék!

- Soha ne tartsák bankkártyájuk mellett a PIN kódot! Ha ellopják a bankkártyájukat, azt haladéktalanul tiltassák le a számlájukat vezető pénzintézetnél!

- A lakásbiztonsággal összefüggésben a rendőrök kiemelték, hogy egy lakás legkritikusabb pontja a bejárati ajtó és az ablak. Az ajtókra szerelhetnek pótzárakat, biztosítóláncot, emellett mozgásérzékelős lámpát is elhelyezhetnek környezetében, amely a mozgást érzékelve hirtelen felkapcsol. Az ablakoknak sem árt a megerősített védelem. Az alacsonyabban fekvő ablakokat, erkélyeket védhetik rácsozattal, betörés-gátló fóliával vagy redőnnyel, emellett olyan kombinált riasztóberendezések is beszerezhetők, amelyek helyben riasztanak.

- Otthonuk bejárati ajtaján és a névtáblán célszerű csak a vezetéknevet feltüntetni, így nem lehet következtetni arra, hogy a lakásban hányan és kik élnek.

- Ne meséljék el idegeneknek, hogy egyedül élnek, vagy egyedül tartózkodnak a lakásban!

- Ne tartsanak otthonukban nagyobb mennyiségű készpénzt!

- Abban az esetben, ha észlelik a betörést, tárcsázzák az ingyenesen hívható 112-es segélyhívó számot és kérjenek rendőri segítséget!   

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!