Véradással tisztelegni a természeti katasztrófák áldozatai előtt

Néhány nappal a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapja, október 13-a előtt a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság is véradást szervezett. Az állomány tagjai vér adományozásával, majd egy kis ünnepségen emlékeztek meg a természeti katasztrófákról, s azok áldozatairól.

 

Somogyban az idei legnagyobb kárt okozó vihar 150 km/h-s sebességgel söpört végig Karád-Siófok-Balatonvilágos vonalon. 39 település mintegy tizenegy ezer fogyasztója esett ki akkor az áramszolgáltatásból rövidebb-hosszabb ideig. A károkat nem lehetett megelőzni, ahogy a dél-somogyi településeken és Belső-Somogyban lecsapó vihar okozta pusztítást sem. Az intenzív szélviharoknak és a felhőszakadásoknak köszönhetően idén Somogyban több család otthona károsodott kisebb-nagyobb mértékben és súlyos károk keletkeztek a természeti értékekben. Míg 2006-ban 130 viharkár felszámolását végezték a megye tűzoltói, addig idén ez a szám meghaladta az ezret is. Összesen 1083 esetben volt szükség tűzoltói beavatkozásra a viharok következtében. Ebből 683 alkalommal kidőlt fa, letört faág eltávolítását végezték, 35 esetben vízkár-elhárításban működtek közre az egységek. Ez pedig másfajta hozzáállást, szakmai tudást és képzést, eszközöket igényel a katasztrófavédelem állományától.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a Magyar Vöröskereszttel közösen évek óta választja a katasztrófák áldozatairól való megemlékezésnek azt a formáját, hogy véradást szervez. Kaposváron, Siófokon és Nagyatádon a világnapi véradáson 34 somogyi kolléga, több mint 15 liternyi vért adott, mondta Wéber Antal tűzoltó dandártábornok a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője, aki a katasztrófák megelőzésében, valamint a károk felszámolásában végzett munkájukat köszönte meg a állomány tagjainak a megyei ünnepségen.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!