Véget ért a viharjelzési szezon Magyarország tavainá

Véget ért a hét hónapig tartó viharjelzési szezon csütörtökön az ország nagy tavainál, az idén a szolgáltatás bekapcsolására a sokéves átlagnál jóval rövidebb ideig volt szükség – közölte a meteorológiai szolgálat, a balatoni vízirendészet és a katasztrófavédelem.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat április 1-jétől október 31-ig üzemeltet balatoni, Velencei-tavi és Tisza-tavi viharelőrejelző szolgálatot. A viharjelzést és a riasztást az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság fényjelző rendszere biztosította.
A rendszer a Balaton körül 31, a Velencei-tónál négy, míg a Tisza-tónál öt fényjelző lámpaegységből áll, ezeket a Balatonnál további mobilegységek is kiegészítették.
A közlemény szerint 2005 óta idén volt a legkevesebbszer szükség a viharjelzések bekapcsolására mind a Balatonnál, mind a Velencei-tónál. Nyáron a zivataros időjárás miatt viszonylag sokszor kellett bekapcsolni, de csak rövid időkre. A gyengén szelesnek mondható szezonban öt olyan erős vihar csapott le a Balatonra, amikor a szélsebesség elérte vagy meghaladta az óránkénti 90 kilométert. A legerősebb, 102,2 km/órás erősségű szelet Balatonmáriánál mérték.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!