Vásártér és Szigeti út egyetemisták tervei alapján

Pécsett a helyi építészhallgatók beleszólhatnak a városkép alakításába. A vásártér után most egy útszakasz újra gondolásában vesznek részt, részletekkel a pecsma.hu is szolgált.

– A tavaszi félévben a történelmi belvárost és a Szigeti (egyetemi) városrészt összekötő Hungária utca újragondolása lesz a feladat. Itt magával a nyilvános közösségi térrel, illetve ahhoz kapcsolódóan az épületek megújításával is foglalkoznak majd a hallgatók. Összetett szempontrendszer szerint gondolják át az adott terület működését: az épített és a természeti környezettel is számolniuk kell, mint ahogy a társadalmi, gazdasági folyamatokat is figyelembe kell venniük. A szakemberekkel való egyeztetések új szempontokat, megközelítéseket hoznak a tervezési munkába, de szó lesz arról is, hogy az épített környezet alakításával hogyan tudják elősegíteni a bűnmegelőzést – vázolta a megbízás részleteit dr. Gyergyák János, a PTE MIK Építészeti és Várostervezési Tanszékének egyetemi docense az egyetem közleménye szerint.

Mint elmondta a szakember, Pécs magyar és európai léptékben is kiválóan tervezhető város, az elmúlt évtizedben számos komplex településfejlesztési kérdésben kérte ki az önkormányzat a pécsi építészhallgatók javaslatait, akik aktuális, friss látásmódjukkal inspirációkat tudtak adni a konkrét tervek kidolgozásához.

A munkák befejeztével a résztvevők prezentációkon, illetve kiállítás keretében mutatják be az elképzeléseiket a döntéshozók számára – a vásártér megújításával kapcsolatos tervekről például nyilvános virtuális kiállítást szerveztek a nagyközönség számára, amely szavazhatott is a legjobban tetsző hallgatói munkákra, írta a pecsma.hu.
Az együttműködés következő szintje lehet, hogy a kar Breuer Marcell Doktori Iskolája hallgatóinak tudományos kutatási eredményeit is alkalmazzák. Olyan feladatokon szeretnének együttműködni a várossal, amelyekkel elősegítenék még több Péccsel kapcsolatos építészeti doktori munka megszületését – zárul a PTE kommünikéje.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!