Van, akinek már szabad jégre menni

Jegesednek természetes vizeink a jégvastagsága azonban még nem alkalmas sportolásra, különösen a Balatonon nem. A parti sáv egyes részein és a kikötőkben 2-3 centiméteres jég veszélyes– figyelmeztet a Somogy Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalán megjelent közleményben. Azon egyelőre vizimadarak közlekedhetnek csak.

Az elmúlt napokban sokan keresték fel a jégvarázzsá alakult Balatonparti szakaszokat, és többen kipróbálták mit bír el a jég, de a rendőrség és katasztrófavédelem is figyelmeztet. Tilos a jégre menni!

Kiemelik, a következő napokban sem várható, hogy ez a vékony jégréteg lényegesen vastagodjon. Ugyanis napközben a déli órákra plusz 3-4 Celsius-fok várható, míg éjszaka sem lesz -4 Celsius-foknál hidegebb a Balaton mellett. Hozzáteszik, a gyakorlati tapasztalatok alapján az állóvizek jege akkor tekinthető szilárdnak, ha vastagsága eléri vagy meghaladja a 10 centimétert, és egyben acélos, jó minőségű a szerkezete.

Várhatóan a jövő héten az enyhén melegedő időjárás és a szél hatására az eddig a kikötőkben vagy a part melletti vízterületeken képződött jég tovább mosódik, törik, vagy teljesen el is tűnhet – jegyzik meg. Emellett fontos tanács, hogy a jeges vízből mentett embert nem szabad azonnal túlfűtött, meleg helyre vinni.
Ehelyett fokozatosan kell felmelegíteni a testét, a vérkeringését normál módon beindítani, de előzőleg meg kell szabadítani őt jeges ruháitól. A bajbajutottat minden esetben orvosi ellátásban kell részesíteni. Egyúttal a közleményben arra is kitérnek, a szabad vizek jegén tilos tartózkodni éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, járművel, kikötők és veszteglőhelyek területén és folyóvizeken.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

"Boldog vagyok, de egyedül nem BOLDOGulok"- szakszolgálati hét a barcsi tagintézményben

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!