Újabb hasznos információkat osztottak meg a pécsi virológusok

A tünetmentes fertőzésről, a maszkhasználatról és a gyorstesztek hatékonyságáról is fontos információk derültek ki. Német virológusok 9 beteget vizsgáltak, ami bár rendkívül kis szám, mégis fontos tanulságokat szolgáltat – írja Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor, virológus, a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa.

Fiatal és középkorú betegekről van szó, akik enyhe vagy influenzaszerű tüneteket produkáltak. A virológus szerint a legfontosabb megállapítások: 
- Nem feltétlenül kell észrevehető tünetekkel rendelkeznünk, hogy terjesztők legyünk. 
- Nagy mennyiségű vírust egyszerű beszéd közben a szájüregből kijutó apró nyálcseppekkel is szétszórhatjuk, így mindenki számára illendő valamilyen arcmaszk viselése, sebészi maszk kiváló erre a célra, az felfogja a szánkból szóródó nyálcseppeket. 
- A vírus RNS kimutatása (PCR teszt) és a fertőző vírusok száma nem egyenesen arányos – a betegség kezdete után 10-20 napig ürül virális RNS, ám a fertőzőképesség elmúlt a tünetek megjelenése utáni 8. napon. Így diagnosztikai szemmel még pozitív beteg, javaslataik alapján, amennyiben a kórházi ellátás is túlterhelt, hazaengedhető otthoni karanténba.
- A vírus elleni antitestek megjelenése 5 és 14 nap között zajlott le – ez a gyorstesztekre vonatkozóan rendkívül fontos információt jelent, hiszen a vírus ürül a szervezetéből, ám a gyorsteszt által a vérből kimutatott antitestválasz csak a betegség 5. és 14. napja között jelenik meg.

Fotó: Virológia Pécs Facebook

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2021. április 12.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!