Új szúnyogfajt találtak Baranyában a pécsi kutatók, ám szerencsére sikerült gyorsan elüldözni a veszélyes vérszívót

Kemenesi Gábor, a Szentágothai János Kutatóközpont munkatársa a bama.hu kérdésére válaszolva elmondta, a harc folytatódik.

 „Ez az ázsiai, invazív, azaz idegen, de agresszívan terjeszkedő faj minden kutatás szerint különösen veszélyes. Egyrészt a hazai fajokkal szemben nappal is előszeretettel támad, nem zavarja a kánikula, azaz nem csak kora este kell a csípéseitől tartani. Másrészt a betegségeket is hatékonyabban terjeszti, mint a hazai szúnyogfajok. Ezért is roppant szerencsés, hogy sikerült megakadályoznunk a hosszú távú megtelepedését.”

A szúnyogok által terjesztett szív- és bőrférgességet a korábbiakhoz képest lényegesen több háziállatnál mutatták ki, ráadásul már emberi megbetegedések is jellemzőek (igaz, évente csak 10-15 esetet regisztráltak). A betegséget terjesztő parazitáknak ugyanis nagyon kedvez a mostani kánikula. A védekezésben a lakosság is közreműködhet, csak azzal, hogy a ház körüli vízgyűjtő helyeket rendben tartjuk, már nagyot léptünk a szúnyogok számának drasztikus csökkentésében. Az elhanyagolt ereszekben, a virágcserepek alatti műanyag tálakban, az állatoknak kitett tányérokban gyakran megáll a víz, s itt mindig vannak is lárvák. Egy vödör vízből akár napi 20-30 szúnyog is kikelhet, s ezek az állatok azonnal az ott élőkre csapnak le.

 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!