Új generációs elektronmikroszkóppal kutatnak a Pécsi Tudományegyetemen

Lezárult a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) az „Új Generációs Elektronmikroszkóp: 3D Ultra Struktúra” elnevezésű, K+F infrastruktúra fejlesztési projekt. A háromdimenziós leképezésre alkalmas berendezés a Dél-dunántúli régióban egyedülálló műszer.  A PTE Általános Orvostudományi Kar Központi Elektronmikroszkópos Laboratórium fejlesztése további kutatási és technológiai fejlődést tesz lehetővé mind az idegtudományok területén, mind a nanotechnológia terén.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap több mint 320 millió forintos támogatásával beszerzett ultramodern eszköz a klasszikus, kétdimenziós elektronmikroszkópos képalkotási funkción túl lehetővé teszi a vizsgált struktúrák három dimenzióban történő megjelenítését.

Dr. Seress László emeritus professzor, a projekt szakmai vezetője elmondta: „A műszer beszerzésével a PTE tudás-centrumként történő működését kívántuk támogatni, és az infrastruktúra mellett a tudományos kapacitás humán oldalát is fejlesztettük. Az új eszköznek köszönhetően nyert eredmények hozzájárulnak a társadalom széles rétegeit érintő betegségek, így például a cukorbetegség okozta retinakárosodás, a stressz és az epilepszia mélyebb megértéséhez, pontosabb elemzéséhez.” – hangsúlyozta a projekt vezetője. 

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!