Új építészeti törvény-tervezet, avagy a „Balaton törvény” módosítása: közstrandok és strandok

Megszületett a balatoni közstrand fogalma magyar építészetről szóló, parlamenti vitára bocsátott törvénytervezet szerint módosítandó jogszabályban. A közstrand közhasználatú, de nem feltétlenül közterület, vagyis nem használható bárki által korlátozás nélkül – a tervezet szerint. Az még nem derült ki, mely balatoni fürdőhelyeket terveznek forgalomképtelen közstrandokként jelölni – nyilatkozta a HírBalatonnak Huszár Szilvia területrendezési szakember, aki szerint ezt a védelmet az állami és önkormányzati tulajdonú egyéb vízparti területekre is javasolt kiterjeszteni.

A Balaton fejlesztésével korábban behatóan foglalkozó és az állami szintű vízparti tervezésben is több éven át résztvevő szakember kifejtette; a magyar építészetről szóló törvénytervezet keretében módosítandó (2018. évi, Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló CXXIX.) törvényben a jogalkotó megalkotta a balatoni közstrand fogalmát.

Ezek olyan balatoni strandokat jelentenek, amelyek az állam vagy a helyi önkormányzat tulajdonában állnak, bárki által látogatható, de nem feltétel, hogy ingyenesen, és nem feltétel, hogy korlátozás mentesen (mint a közterületek). Az, hogy konkrétan, mely strandokat sorolnak ebbe a kategóriába, csak a későbbi, kormányrendelettel kihirdetendő Vízparti Terv fogja tartalmazni.

 

A balatoni közstrand magántulajdonba nem adható

Huszár Szilvia beszélt arról is, hogy a balatoni közstrandok jogi védelmét a törvénymódosítás azáltal is megerősíti, hogy a 2011. évi nemzeti vagyonról szóló CXCVI. törvénybe is bekerül a balatoni közstrand, mint az állam, illetve a helyi önkormányzat kizárólagos tulajdonába tartozó nemzeti vagyon.

A strandokat az önkormányzati vagyonkataszterben jelenleg jellemzően korlátozottan forgalomképes vagyonelemek között tartják nyilván. A közstrandok törvény általi forgalomképtelenné minősítése azt jelenti, hogy magáncélra történő elidegenítése nem lehetséges. A törvénytervezet a közstrandokra a fogalom meghatározáson túl további szabályt nem állapít meg – jegyezte meg a területrendezési szakember.

 

A közstrand a strandok egy fajtája lesz 

A közstrandok egyfajta strandnak minősülnek a Balaton parton. Így a strandok szabályozása vonatkozik rájuk.

A strandokat (nem csak a közstrandokat) a törvénytervezet úgy védi, hogy a Vízparti Tervben kijelölt strandokat a településrendezési tervben is strandterületbe kell sorolni. A strandterület strandként való használatát ugyanakkor nem követeli meg a törvénytervezet.

A korábbi, Balaton törvénynek hívott jogszabály megszüntetése után, hiánypótló jelleggel újra megfogalmazták, hogy ezen területeket csak zöldterületbe lehet átsorolni (pl. közpark), vagy kivételes esetben közlekedési területbe. Ilyen igény bizonyos telekhatár rendezés esetén léphet fel.

A strandok beépítési és épületeinek rendeltetési szabályozása megmaradt a hatályos törvény szerint: a telekre meghatározandó megengedett legnagyobb beépítettség 10%, kizárólag vendéglátó épület, pihenést, testedzést, valamint az átöltözést és tisztálkodást szolgáló építmény helyezhető el, szállás jellegű, apartmanház, lakó- és üdülőépület nem építhető, lakás nem alakítható ki – summázta a szakember.

 

Terjesszék ki a védelmet egyéb vízparti közterületekre is

Huszár Szilvia hangsúlyozta, a balatoni strandok jogállásának törvényi védelme előremutató és hiánypótló a parlamenti vitára bocsátott törvénytervezetben. Javasolt ennek a védelemnek a kiterjesztése az állami és önkormányzati tulajdonú egyéb vízparti területekre is, mert csak ez szolgálhatja a Balaton parton a még meglévő közösségi használatú területek fennmaradását és növelését, ezáltal a víz minél több helyen való elérését – tette hozzá.

Lombgereblyézés és szállítás, valamint karácsonyi előkészület a Városgazdálkodási Igazgatóság munkatársainak feladata a következő időszakban.

Hátra vannak út feletti nagyobb tábla, a villanyoszlopokra kerülő kisebb világítások kihelyezése. A betlehem a héten elkészült, már csak a karácsonyi világítás hiányzik róla, ezt december elsején avatják majd fel ünnepi műsor keretében az óvodások, valamint ekkor lesz a felszentelése is. Várhatóan a jövő hét elején, az adventi koszorúk is elnyerik végső formájukat és a város karácsonyfájára is lassan felkerülnek a díszek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!