Új eljárással gyógyíthatják a koronavírust

Újabb kutatásfejlesztési megállapodást köt a Pécsi Tudományegyetem, a CAPTEC Medical Kft. és a Pannon Egyetem. Az együttműködés keretében egy olyan, már előkészített és kidolgozás alatt álló technológiai platformot alakítanak át a szakemberek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítása érdekében, amelyet elsődlegesen a tumoros betegek kezelésének céljából fejlesztenek ki a partnerek. 

Az új technológiai platform alkalmas lehet a humán véráramban található különböző patogének – tumorsejtek, vírusok, baktériumok – célzott eltávolítására, amelynek eredményeképpen nemzetközi szabadalom jött létre. Ennek a „testen kívüli” eljárásnak a lényege, hogy a betegek vérét egy speciális szűrőn átvezetve az elváltozást okozó patogéneket szelektíven és hatékonyan eltávolítják. Az eljárás elsődleges indikációja az áttéteket okozó cirkuláló tumorsejtek számának radikális csökkentése, és ezáltal a rákos betegek túlélési arányának jelentős növelése.
A COVID-19 járvány megjelenésével egyidőben megkezdődött a technológia adoptálása a vírus elleni küzdelemhez. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai Dr. Jakab Ferenc professzor irányításával a szükséges virológiai szaktudást és biológiai biztonsági hátteret biztosítják a sikeres együttműködés számára.
Fotó:univpecs.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcs Város Önkormányzata Képviselőtestületének 2023. január 26-i ülése

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!