Továbbra is veszélyesek a jegesedni kezdett vízfelületek

A Balaton, és az orfűi Pécsi tó után a jeges Desedára is egyre többe merészkednek rá. A jégfelületek azonban még nem biztonságosak, és a jégbeszakadásoknak gyakran halálos kimenetelű végkifejlete van az emberek felelőtlen viselkedése és a jég tulajdonságainak nem megfelelő ismerete miatt - figyelmeztetnek a somogyi katasztrófavédők.
 

A KaposvárMost azt írta, a szabadvizek jegén tartózkodni csak a kijelölt helyeken és csak a megfelelő jégvastagság (legalább 12 cm) mellett biztonságos, mégpedig akkor, ha a jég kellő szilárdságú, nem olvadt, nem mozog. Éjszaka és korlátozott látási viszonyok között viszont TILOS a természetes vizek jegén tartózkodni, folyóvíz jegére lépni pedig sohasem biztonságos!
A kapos.hu azt írta, a tavak medre gyakran tele van hőforrásokkal, sok helyen a beömlő kisebb-nagyobb csatornák, patakok, sőt áramlatok is olvaszthatják a jeget. Ezeken a helyeken különösen figyelni kell, mert a jég vastagsága – noha nem feltétlenül látszik –, akár több centiméterrel is vékonyabb lehet, mint máshol. A jégen mindenki csak saját felelősségére tartózkodhat!

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!