Tovább erősödő partnerkapcsolat az eszéki egyetemmel

Több évtizedes együttműködésük elmélyítése érdekében találkozott januárban az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem  küldöttsége a Pécsi Tudomány egyetem képviselőivel. Az UnivPécs úgy fogalmazott, a látogatás egyik célja a Pannon Európai Területi Társuláshoz való csatlakozás, amelynek a PTE is tagja.

Az ötven éves múltra visszatekintő eszéki partneregyetemen tizenkétezer hallgató tanul tizennégy karon, ezek közül három egyetemi szintű. Őket kétezer-háromszáz munkatárs segíti. „Péccsel a leggyümölcsözőbb a kapcsolatunk, amely tudományos-kutatási együttműködésben manifesztálódik. Komoly tapasztalatokat szereztünk a PTE-vel megvalósított nemzetközi projektek terén, valamint kiemelném még a művészeti akadémiák közötti együttműködést” – húzta alá dr. Vlado Guberac, az Eszéki Egyetem rektora. „A Szenátus egyhangúlag megszavazta a Josip Juraj Strossmayer Egyetem Pannon ETT-hoz való csatlakozását” – számolt be dr. Sonja Vila rektorhelyettes.

„Célunk, hogy  a két egyetem közti kapcsolatokat erősítsük, valamint jobban kihasználjuk az adódó lehetőségeket”– hangsúlyozta dr. Miseta Attila, a PTE rektora. A találkozón a PTE nemzetköziesítési sikerei és törekvésein kívül a modellváltás óta még hangsúlyosabban megjelenő gazdaságfejlesztés, valamint a kutatás-fejlesztés is kiemelt szerepet kapott. A ’70-es évekig visszanyúló eszéki partnerkapcsolatban számos kar vett részt, kiemelten az ÁOK, az ÁJK, a KTK és a MIK. „Miután az eddigi keretszerződés lejárt, ezért javasoljuk  a stratégiai keretszerződés megújítását”  – fogalmazott dr. Tarrósy István nemzetközi igazgató. Az Eszéki Egyetem küldöttsége határozottan támogatta ezt a javaslatot.

Az univpecs.com azt is írja, hogy konkrét terveket is megfogalmaztak a megbeszélésen résztvevő felek, mindkét fél egyetértésével, így a jövőben várhatóan lehetőség nyílik például a tudományterületek áttekintése után tematikus tudományos nyílt napok, valamint kulturális, művészeti és sport programok megvalósítására, továbbá a felsőoktatási intézmények vezetősége kölcsönös látogatásokat készül szervezni. Szó volt a két intézmény közti hallgatói és oktatói csereprogramokról, valamint az európai egyetemi szövetségek közti együttműködés lehetőségéről egyaránt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!