Több mint háromszáz éve foglalták vissza Szigetvárt

Pontosan 328 éve történt, hogy Szigetvár városa 122 év török uralom alól felszabadult. Ezt ünnepelték a héten a baranyai kisvárosban.
Az Oszmán Birodalomtól való visszafoglalás 328. évfordulójára az egész város emlékezett hétfőn. A Szent Rókus Plébániatemplomnál felelevenítették az egykori eseményeket. A Sóházban nyílt fotókiállításon három szigetvári vénával megáldott fotós, Berta Zoltán, Pinczehelyi József és Mánfai György munkái elevenítették fel az emlékév történéseit.

Vass Péter polgármester ünnepi beszédében emlékeztetett: 1688. április 14-én gróf Vecchi alezredes parancsnoksága alatt érkeztek császári katonák Szigetvár alá, akik úgy döntöttek, az amúgy is elszigetelődött erősséget kiéheztetéssel foglalják el, és szoros blokádot vontak a város és a vár köré. Végül 1688-1689 kemény és zord tele megtette a hatását: az év elején a várban és a városban nem csak borzalmas éhínség uralkodott, de a rettenetes hideg és a tűzifa-utánpótlás hiánya miatt a fagyhalál is pusztította az embereket. A török parancsnok, az utolsó szigeti bég, Hasszán 1689. január 8-án követséget küldött az ostromlókhoz, hogy a megadási feltétekről tárgyaljanak. A küldöttség visszaérkezése után február 13-án a jóváhagyott kapitulációs okmánynak megfelelően az utolsó szigeti bég átadta Szigetvárt.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!