Tizennyolc Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kezdeményezésére létrejövő Nemzeti Laboratóriumok a nemzetgazdaság számára különösen ígéretes tématerületek hazai tudáscentrumait összefogva a jelentős világméretű kihívásokra válaszokat adó, nemzetközi szinten elismert tudományos csomóponttá válhatnak – emelte ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a program projektindító konferenciáján.

A tárcavezető jelezte, hogy négy fő kutatási-fejlesztési területen, Ipar és digitalizáció, Kultúra és család, Egészség és Biztonságos társadalom és környezet belül tervezetten 18 Nemzeti Laboratórium kialakítása kezdődik meg idén mintegy 14 milliárd forint felhasználásával.
A Laboratóriumok egyebek mellett az autonóm rendszerek, az éghajlatváltozás, a mesterséges intelligencia és a virológia témaköreivel foglalkoznak majd. Zömük fővárosi központtal működhet, de néhány laboratóriumot vidéken alakítanak ki, például a virológiait a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontjában, Jakab Ferenc vezetésével.
A több éves, kiemelt nemzeti program a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal kezelésében valósul meg. 

Fotó: univpecs.com

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcsi Krónika 2021. április 19.

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!