Tiltakoznak a kutatók a balatoni nádirtások ellen

Komoly veszélybe került a Balaton vízminősége, ugyanis újabb és újabb környezetpusztító beruházások tervei láttak napvilágot – figyelmeztet a Balatoni Limnológiai Intézet (BLI) sajtóközleményében. A kutatók megdöbbenéssel értesültek az újabb, a környezetet veszélyeztető beruházási folyamatokról és tervekről.
 

A közlemény hátterében egy, a Balaton életét jelentősen befolyásoló gigaberuházás állhat: egy ipari kikötő építésének előkészületei kezdődtek el Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában, a Szent Mihály-kápolnától 400 méterre. A gigakikötőt a Balatongyörök és Vonyarcvashegy között jelenleg is üzemelő 110 ezer köbméter befogadóképességű zagytér mellett szeretnék kialakítani.
Többször hangsúlyozták, hogy a nádasok kiterjedésének és állapotának megőrzése mennyire fontos a tó egészének egészsége szempontjából. A Keszthelyi-medence, a Tihanyi-félsziget és a Szigligeti-öböl a legérintetlenebb, ezen térségek egyre növekvő mértékű terhelése kiemelten ellenjavallt. Amennyiben a hajózási, a turisztikai és a településfejlesztési szempontok egyre nagyobb súlyt kapnak a természet védelmével szemben, úgy az előbb-utóbb bekövetkező környezeti krízis éppen a tó – turisztikailag oly fontos – vonzerejének drasztikus csökkenését eredményezi majd– írják a szakemberek. Az intézet azonban nincs abban a helyzetben, hogy rendelkezéseket és beruházásokat vétózzon meg, de közszolgálati kötelességük, hogy a veszély növekvő mértékére figyelmeztessék az érintetteket- jegyzik meg a közleményben.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!