A termény mellett a gépeket is óvni kell!

A katasztrófavédelem somogyi szakemberei Barcson, Nagyatádon, Marcaliban, Kaposváron és Siófokon is konferenciát tartottak a nyári betakarítási munkákat megelőző tűzvédelmi intézkedésekről gazdálkodóknak, írta a kapos.hu. A hatósági osztály munkatársai megosztották a mezőgazdasági gépekkel kapcsolatos tűzvizsgálati eljárások tapasztalatait a mezőgazdaság szereplőivel, valamint tájékoztatták őket az aktuális jogszabályi előírásokról.

A betakarítási munkálatokban részt vevő gépek, berendezések tűzvédelmére, az aratásra, illetve a tarló és növényi hulladékok égetésére vonatkozó szabályok betartására kiemelt figyelmet kell fordítani. A kalászos termény betakarítási, szalma-összehúzási és bálázási munkáiban a megfelelő számú tűzoltó készülékkel is ellátott erő- és munkagép, valamint egyéb jármű vehet részt, amelynek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítást megelőzően az üzemeltető elvégezte.
Kiemelten fontos, hogy a dohányzás veszélyeit a betakarítási munkálatok közben is szem előtt kell tartani, hiszen egy rosszul eloltott cigaretta miatt hatalmas területek válhatnak a lángok martalékává.
Tavalyi évben 215 erdő- és vegetáció tűzhöz riasztották a somogyi tűzoltókat, ebből tizenegy esetben lábon álló gabona, huszonegyszer tarló kapott lángra, míg négy alkalommal lángoló kazal oltását végezték az egységek. Hetesen bálázó, míg Mezőcsokonyán és Buzsákon kombájn kapott lángra.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!