Téli üzemi maximumon a Balaton vízszintje

Az elmúlt hetekben hullott bőséges csapadéknak köszönhetően a Balaton átlagos vízszintje 11 nap alatt 9 centiméternyit emelkedett a vizugy.hu adatai szerint, és elérte a téli üzemi szabályozás szerinti maximumot.

A Balaton üzemeltetési szabályzata szerint télen 110 centiméteres az üzemi vízszint-maximum, az ezt elérő átlagos vízállás esetén (plusz-mínusz 5 százalék) nyitható meg a Sió-zsilip. Kedden 111 centiméter volt a tó átlagos vízállása a siófoki vízmércéhez viszonyítva. A víz hőmérséklete reggel Siófoknál 2,1 Celsius fok volt.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI megkeresésére annyit közölt, hogy a vízeresztés a hidrometeorológiai előrejelzések és az érkező csapadék mennyiségének függvényében történik, amelynek időpontját még nem határozták meg.
Novemberben fejeződött be a Balaton vízlevezető rendszerének korszerűsítése. A 19 milliárd forintból megvalósult projekt részeként átépült a Sió-zsilip is, amelynek vízleeresztő részét először fogják „élesben” kipróbálni. A hajózási oldalt a múlt héten megnyitották: a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság három géphajó, egy uszály és egy csónak átzsilipelését végezte el a Sió-csatorna belterületi, duzzasztott szakaszára az OVF tájékoztatása szerint. A hajók átzsilipelése során nincs folyamatos vízeresztés, ilyenkor a hajózsilip csak a két víztér, a Balaton és a Sió-csatorna közötti vízszintkülönbség kiegyenlítésére szolgál – tették hozzá.
A korábban zárt üzemi területnek számító Sió-zsilip környékének parkosítása még zajlik, tavasztól nyitják meg a nagyközönség előtt új közösségi térként.
Horváth Ákos, a siófoki obszervatórium vezetője a HírBalatonnak elmondta, a következő másfél napban a Balatonra hulló mintegy 25 milliméternyi csapadék közvetlenül megemeli a tó vízszintjét 2,5 centiméterrel. Ehhez jön majd a tó vízgyűjtő területéről a befolyókon érkező víz, ami a következő 2-3 napban még várhatóan további hasonló nagyságrendű vízszint-emelkedést hoz.

Forrás: MTI/HírBalaton

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!