Szerelmesen még az énekesmadár sem rejtőzködik

A tölgyesek ezekben a hetekben igazi kavalkádjai az énekesmadaraknak, zeng-bong tőlük minden erdő és liget. Még a szinte láthatatlan fakuszok is meg-megmutatják magukat ilyenkor – adott tippet az erdőjáróknak, madárfigyelőknek honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága. A madárdal bonviván előadóját általában könnyen megfigyelheti a gyakorlott szem, hiszen az éneklő hímek jól látható és hallható helyeket választanak. Ám a fakuszokat még akkor is nehéz megtalálni, ha nagyon közelről halljuk a hangjukat.

Elképesztő rejtőszínük miatt szinte belesimulnak a fakéregbe, és amíg nem mozdulnak meg, bizony sokszor nehéz észrevenni őket, fűzi hozzá a sokszínűvidék.hu. A nászviselkedés, a revírfoglalás időszakában azonban a hímek nem csak énekelnek, hanem előszeretettel kergetik is a tojókat. Fáról-fára röppennek, és a hímek megfeledkeznek a rejtőzködésről.  

Völgyi Sándor, a nemzeti park természetvédelmi őre elmondta, hogy hazánkban két fajuk költ, mindkettőjüket megtalálhatjuk a Mecsekben. A nemzeti park még hangjukat is megmutatja, segítve a madárkeresőket.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!