Szenzációszámba megy a baranyai taposómalom

Mohácsra nemcsak a busók és a Duna miatt érdemes ellátogatni. Létezik itt egy működő taposómalom is, melyet Mohácsi Bugarszki Norbert épített, miután hat évnyi keresgélés után sem talált ilyet. Igaz, pontos műszaki leírás, vagy rajz hiányában, egy erdélyi mestert hívott segítségül. A malom átmérője 6 méteres lett. Ez kell ahhoz, hogy két ember kényelmesen elférjen benne és tudja hajtani. Sétálva a kerék négyet fordul percenként, ami így meghajtva a malomkövet 160-at forog, és így őröl – írta a pecsma.hu.

A mohácsi taposómalom megépülte után is szenzáció, hiszen a világ egyetlen, most is működőképes ember által hajtott malomszerkezete, nem véletlenül keresik fel a Föld minden sarkából. Jártak már náluk Szingapúrból, Ausztráliából, Peruból, Kanadából és az Egyesült Államokból is.
A Csele-patak mentén egykoron 24 vízimalom működött, ma már csak egyetlen egy, ráadásul 700 éves múlttal bíró létezik. Ezt is Mohácsi Bugarszki Norbert újította fel. A mohácsi malmokat öt év alatt több mint húszezren látták.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!