Száz éve alapították az ország első véradóállomását, mégpedig Pécsen

Az Országos Vérellátó Szolgálat fennállásának az idei 100 éves jubileumi évét az alapító, dr. Kubányi Endre emlékének szenteli. A rendezvénysorozat mellett az év egyik fénypontja az OVSZ Véradók dalának megjelenése lesz, amelyhez sok neves előadóművész is csatlakozott, hamarosan debütál a Csak egy hős című mű. Az emlékév fő üzenete persze nem más, mint a véradás fontossága, hiszen vér csak vérrel pótolható.

 

Dr. Kubányi Endre 1924-ben külföldi útjáról hazatérve nemcsak megalapította az első véradóállomást Pécsett, hanem pár évvel később az első magyar véradószolgálatot is létrehozta Budapesten. Ő volt az, aki tanársegédként Pécsett megszervezte az első vérátömlesztést és az ország első véradóközpontját egy szobában, ahol elvégezte az első vércsoportvizsgálatokat transzfúzióval kapcsolatban – közölte az OVSZ.
A 100 éves évforduló alkalmából a szolgálat országszerte számos eseménnyel emlékezik az orvos életére és munkásságára, a transzfúziológia történetére, a vérellátás fejlődésére. Tiszteletére októberben, születésnapjának évfordulóján egy szakmai napot is szerveznek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!