Súlyos hibákat talált a számvevőszék a Duna-Dráva Nemzeti Parknál

Végzett az Állami Számvevőszék a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNPI) 2015–2017 közötti átvizsgálásával. Közleményükben az áll, számos hibát találtak a működéssel kapcsolatban: többek között a belső kontrollrendszer nem működött szabályosan, az elektronikus rendszerekben szereplő adatok nem voltak megbízhatóak – összességében a közpénzekkel való gazdálkodás nem volt biztosított.

Magyarországon 10 nemzeti park van, ezek kezelői a nemzeti park igazgatóságok, amik költségvetési szervek, működési területük pedig az egész országot lefedi.

A pécsi székhelyű Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság irányító szerve a Földművelésügyi Minisztérium. Az igazgatóság éves költségvetési beszámolói alapján az összes bevétel 2017-ben több mint 3 milliárd forintra, a teljesített összes kiadása pedig közel 1,5 milliárd forintra rúgott.

Az ÁSZ megállapította, hogy a DDNPI-nél – ahogy fogalmaznak – a „kockázatkezelési rendszer működtetése, a kontrolltevékenységek gyakorlása, az információs és kommunikációs rendszer kialakítása és működtetése, valamint a monitoring rendszer működtetése terén megállapított szabálytalanságok miatt a belső kontrollrendszer kialakítása és működtetése nem volt szabályszerű”.

Az ellenőrzés eredményei alapján az ÁSZ az agrárminiszter részére egy, a DDNPI igazgatója részére pedig hét javaslatot fogalmazott meg, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük – áll a sajtóközleményben.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!