Sok vállalkozás nem tudja, de ha családi házba vagy társasházi lakásba vannak bejelentve, akkor fizetniük kell a kéményseprésért

Július elseje óta már nem magáncégek végzik a kéményseprés nagy részét Magyarországon. A Katasztrófavédelem vette ugyanis át a lakossági szolgáltatást, a közületek pedig maradtak továbbra is a magáncégeknél. A magánszemélyeknek nem kell fizetni a kéményseprésért, a vállalkozásoknak viszont kell akkor is, ha a cég egy családi házba, vagy lakásba van bejegyezve. 

Farkas Katalin, a Somogy Kéményseprő- Mester Kft. ügyvezető igazgatója a kapospont.hu-nak elmondta: árban nem volt eddig különbség, hogy egy ingatlan lakossági, vagy közületi. Míg a magánszemélyeknél egy előre eltervezett menetrend szerint úgynevezett sormunkában ingyen csinálják meg a kéményseprést, addig a családi házakba, vagy lakásokba bejelentett cégek esetében előre meg kell rendelni a szolgáltatást. A fizetendő díj a kémény fajtájától függ, de legkevesebb 5-6 ezer forint. Más a helyzet azonban a társasházak esetében. Bázelné Mihályka Szabina, a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője elmondta:- Vegyünk például egy tízlakásos társasházat, ahol mondjuk, az egyik lakásba van bejegyezve egy gazdálkodó szervezet. Ott a kéményseprést nem kell megrendelnie a gazdálkodó szervezetnek, hanem csak a rá eső részét, a kéményseprés ellenértékét kell kifizetnie - tette hozzá. Somogyban 36 ezer kémény tisztítását kell megrendelniük a gazdálkodó szervezeteknek. A megyében három szolgáltató végez közületi kéményseprést.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!