Sikerrel zárultak a munkaerőpiaci programok Somogyban

9 év, 22 milliárd forint – összesen ennyi ideig tartott és ennyi pénzt fordított a vármegyei munkaerőpiaci helyzet javítására az a két GINOP program, melyek zárórendezvényét szerdán tartották a Dorottya Hotelben.

Az elmúlt tíz évben határozott javulás tapasztalható a foglalkoztatottsági adatokban, hiszen míg 2014-ben 7,8 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az országban, addig idén ez 3,9 százalékon állt- hangsúlyozta dr. Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Hozzátette, a foglalkoztatás ugyanakkor nőtt, ugyanezt az időszakot tekintve 61 százalékról 75 százalékra emelkedett.
Kiemelte, hogy minden olyan munkaképes korú, és munkára képes személyt szeretnének visszavezetni a munkaerőpiacra, támogatással vagy akár a nélkül is. Ehhez járultak hozzá a most záruló GINOP-os programok, amelyek a 2015-ös indulásuk óta komoly összeggel segítették ezt a munkát, s amihez hasonló programok a jövőben is várhatóak lesznek.

Az államtitkár kitért a külföldi munkaerőre is, hangsúlyozva, hogy a kormányzat szándéka szerint, amíg lehetőség van rá, addig magyar munkaerőt kell foglalkoztatniuk a cégeknek, a külföldi vendégmunkások terén pedig hamarosan életbe lép az új, szigorított törvény.
A megyei adatokat ismertetve dr. Neszményi Zsolt főispán elmondta, hogy az „Út a munkaerőpiacra program” 2015-ben indult a megyében, és mostanáig 12.9 milliárd forint forrásból 12978 főt tudtak bevonni a projektbe. A cél az volt, hogy egyrészt az álláskeresők és inaktívak, különösen az alacsony iskolai végzettségűek foglalkoztathatóságát javítsa, támogassa a nyílt munkaerőpiaci elhelyezkedést, másrészt a közfoglalkoztatásból a versenyszférába való átlépést.
A folytatás a GINOP Plusz-3.1.1 „A munkaerő-kínálat bővítése és fejlesztése munkaerőpiaci program”. A projekt kiemelten támogatja a 30. életévét betöltött álláskeresőket és az inaktívakat.

Az „Ifjúsági Garancia program” szintén még 2015-ben kezdődött, ennek során 9,3 milliárd forint állt a vármegye rendelkezésére, hogy azon 25 év alatti fiatalok, akik sem nem tanulnak, sem nem dolgoznak, minél rövidebb időt töltsenek munkanélküliségben, inaktivitásban vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerőpiaci helyzetük javításához. A projekt során 9266 fiatalt tudtak segíteni hivatal munkatársai.
A folytatás ezen a területen a GINOP Plusz-4.1.1.-23 „Ifjúsági Garancia Plusz Program” lesz.

Munkáltatói részről Kláb Tamás, SPIRIT AUTO Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. ügyvezetője mondta el a tapasztalatokat, hangsúlyozva, hogy a programok segítségével a dinamikusan fejlődő vállalkozás a munkatársak felvételéhez, és az ő képzésükhöz nyújtott hatalmas segítséget.

A program sikerét alátámasztandó a munkavállalói oldal is megszólalt. Fényes Evelin, a B&V 2009 Kft. könyvelőiroda munkatársa idézte vissza, hogy friss diplomásként a projektnek köszönhetően került a céghez, ahol a továbbiakban is dolgozni fog.
A rendezvényen részt vett és köszöntőt mondott Gelencsér Attila OGY képviselő és Biró Norbert, a Somogy Vármegyei Önkormányzat elnöke is.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!