Rónaki László Barlangász Emlékkiállítás Pécsett

December 7-én nyílt meg Pécsett a Természettudományi Múzeumban a KARSZT-BARLANG-KUTATÁS – Rónaki László Barlangász Emlékkiállítás. Az esemény társszervezője a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság.

Rónaki László barlangkutató hagyatéka 2021-ben került a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztály gyűjteményébe. Ez az anyag kínálta az alapot a kiállításhoz, valamint a barlangok természetvédelmi jelentősége: minden barlang ex lege törvény erejénél fogva védett.

Rónaki László munkássága és a mecseki barlangkutatás 20. század második felére eső virágkora egymástól szinte elválaszthatatlan. Fontosabb kutatásaiból néhány: Vízfő-forrás barlangja, Spirál-barlang, Füstöslik-barlang, Szem-kőfülke. „Mindent dokumentálni kell” volt a munkamódszere, és ennek következtében bőséges anyag került a múzeum birtokába. Az általa készített barlangtérképekből a kiállítás is bemutat néhányat, és a kutató módszereivel is megismerkedhetünk.

A barlangok csak ott alakulnak ki, ahol erre alkalmas kőzet van jelen, leggyakrabban ez a karszt. A karszt felszíni – zsombolyok, víznyelők – és felszín alatti gazdag formakincsei – cseppkövek vízvágta kanyargós járatok mellett találkozhatunk barlangi és karsztfelszín egykori és mai színes életével is.

A barlangok világa és a barlangkutatás részletei a nagyközönség előtt inkább rejtve vannak. Az úgy nevezett barlangjárás vagy a „negatív alpinizmus”, ott kezdődik mikor a kiépített barlangi utakat elhagyjuk és követjük a víz által kivájt kanyargós járatokat. Izgalmas, olykor nem is veszélytelen – néha emberéletet is követelő – kutatás és hobbi is ez egyben. A barlangjárás csak megfelelő felszerelésben és csak vizsgák letétele után, mindig csapatban végezhető. Mi az, ami miatt mégis vonzó a barlangászat? A válasz a természet földalatti szépsége, a barlangok ember nem látta cseppköves termeit a barlangász láthatja először. A mecseki barlangokat alkotó jellemző kőzetek mellett a hidegvizes és a hévizes barlangok cseppköveiből is láthatunk néhányat.

A kiállítás megemlékezik Rónaki László tevékenysége mellett a Mecseket és Villányi-hegység barlangjait kutató csoportok munkájáról is.

A múzeum „Lehetsz te is barlangkutató!” című online munkafüzetében található feladatainak megoldásával, le is vizsgáztathatjuk magunkat. A kérdésekre adandó válaszok a kiállításban megtalálhatók!

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!