Rendkívül korszerű sugárterápiás eszköz segíti a daganatos betegek gyógyítását Pécsett

Mintegy 1,6 milliárd forintból szerezte be a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete azt a rendkívül korszerű sugárterápiás eszközt, mellyel a lehető leghatékonyabban tudják gyógyítani a daganatos betegeket. Az összeg felét, mintegy 800 millió forintot európai uniós és kormányzati támogatásból biztosítottak a modern, kisenergiájú lineáris gyorsító eszközhöz, és további 800 millió forinttal járult hozzá a fejlesztéshez a PTE. Az ultramodern készüléket november 24-én adták át ünnepélyes keretek között a PTE KK Onkoterápiás Intézetében.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Onkoterápiás Intézete 2002-es alapítása óta mindig is a daganatgyógyítás céljából alkalmazott sugárterápiás eszközpark modernizálásának szemléletét és igényét képviselte. Így kerülhetett Pécsre 2010-ben az akkor legkorszerűbbnek számító sugárterápiás és sugársebészeti beavatkozásokra is alkalmas készülék, a Novalis TX gyorsító, amely eszköz Magyarországon és a régióban is forradalmi újításnak számított. További fejlesztésként, 2015-ben egy másik lineáris gyorsító, valamint egy modern tervezési CT berendezés került az intézetbe. A jelenlegi EFOP pályázat pedig lehetőséget adott arra, hogy beszerezzék az egyik legkorszerűbb sugárterápiás eszközt, egy Varian Halcyon típusú lineáris gyorsítót.

Elsőként dr. Miseta Attila rektor köszöntötte az eszközátadón megjelenteket, beszédében pedig az orvostudomány folyamatos technikai fejlődését emelte ki: „nagyon fontos az, hogy milyen eszközökkel vagyunk felszerelve. Ezek az eszközök egyre szofisztikáltabbak, egyre hatékonyabban szolgálják a gyógyítást. Most egy lineáris gyorsítóval bővül a klinika eszköztára, ami lehetővé teszi azt, hogy a betegek sugárterápiás kezelését még hatékonyabban végezzük.” 

Majd dr. Ágostházy Szabolcs, a Miniszterelnökség európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára megköszönte azt a munkát, ami megalapozta azt, hogy ez az új, onkoterápiás eszköz már itt működhet a Pécsi Tudományegyetemen, majd hozzátette: „szeretnénk azt, hogy ne csak az egészségügyi ellátás tekintetében legyen a pécsi egyetem a régió központja, hanem be tudja tölteni azt a tudományos, műszaki és innovátori szerepet is, amely lehetőséget ad arra, hogy gazdasági tekintetben is a Dél-Dunántúli régió és központja az ország egyik legversenyképesebb régiójává váljon.”

Dr. Sebestyén Andor, a Klinikai Központ elnöke köszönetét fejezte ki a projekt megvalósulásáért, majd hangsúlyozta: „a fekvő- és járóbeteg ellátásban évente több, mint 8000 sugárterápiás ellátási esemény történik. Ez a berendezés kisebb területet foglal, csendesebben működik, a betegek szempontjából komfortosabb, biztonságosabb, hiszen kisebb sugárterheléssel jár és gyorsabban működik, mint az elődje” – emelte ki a professzor, majd hozzátette: „így napi szinten több beteget fogunk tudni ellátni, magasabb színvonalon, nagyobb betegbiztonság mellett. Bízom benne, hogy ez a készülék a betegek előnyére fog válni.”

A PTE KK Onkoterápiás Intézet igazgatója, dr. Mangel László a beruházás kapcsán elmondta: „A jelenlegi fejlesztéssel már egyértelműen kimondható, hogy a PTE KK Onkoterápiás Intézetében, mint regionális onkológiai centrumban biztonságosan és korszerűen történhetnek a sugárkezelések, a modern kor egészségügyi elvárásainak teljes mértékben megfelelően. Az onkológiai diagnosztika és terápia rohamosan fejlődik, egyre több betegünknek tudunk reményteli gyógyulást, hatékony kezeléseket és mind több minőségi életévet nyújtani. 

Ezt azért is szükséges hangsúlyozni, hiszen egy gyógyulási vagy a fejlődés következtében egyre hosszabb, akár többéves kezelési időszakban mind gyakrabban lehet szükség sugárkezelésre is, így rendkívül fontos, hogy a betegeink számára ezt a lehetőséget folyamatosan, biztonságosan, és a kor szellemének megfelelő technológia felhasználásával tudjuk biztosítani. A most átadott új készülék szolgálatba állításával pedig egy regionális onkológiai centrum szakmai elvárásainak megfelelően a technológiai háttér immár teljes mértékben rendelkezésre áll” – összegezte az intézet igazgatója.

A PTE KK Onkoterápiás Intézetében éves szinten több mint 1500 beteget kezelnek sugárterápiás módszerrel, napi szinten pedig mintegy 300-400 beteg ellátását végzik el. Ezért rendkívül fontos a folyamatos fejlesztés, az új sugárterápiás eszköz telepítése és használata a mindennapos betegellátásban a biztonságos és még eredményesebb, hatékonyabb kezelések érdekében.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Fiatalok az olvasás népszerűsítésért - László Patrik és a Barcsi Irodalmi Kör

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!