Reagáltak a Balaton kutatói a tó kiszáradásáról szóló hírekre

Egyelőre nem fog kiszáradni a Balaton, és bízunk benne, hogy még nagyon sokáig kiváló minőségű vízben fürdőzhetünk nyaranta. Ráadásul jelenleg nem is beszélhetünk kritikusan alacsony vízszintről – olvasható a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) oldalán.

A szélsőséges időjárás események miatt a kutatók több különböző forgatókönyvet is készítettek. A klímaváltozás miatti hosszú aszályos időszakok miatt jelentős vízszintingadozásra lehet számítani, valamint tartósan alacsony vízszint is gyakran alakulhat ki. A Balaton vízminőségét alapvetően a mikroszkopikus lebegő algák minősége és mennyisége határozza meg. A tó nyílt vizében az alacsony vízállás önmagában nem okoz algásodást, még a tó produktívabb, nyugati területein sem. Más, az algaközösségre gyakorolt hatása azonban van, és ez elsősorban a déli parton érvényesül. Alacsony vízállás esetén ugyanis egy fonalas zöldalga, az érdes békanyál megjelenésével kell számolni a sekély vizes területeken. 

A BLKI kutatási eredményei szerint erre a jelenségre a siófoki vízmérce 50 centiméteres állása alatt lehet számítani. A békanyál elszaporodása ugyan jelentősen csökkenti a tó idegenforgalmi vonzerejét, de tömeges fellépése nem szennyezés következménye, és méreganyagokat nem termel. Ez a jelenség nem új keletű, már a múlt század első felében is leírták, hozzátartozik a tó életéhez.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Barcs Város Önkormányzata Képviselő Testületének 2022. április 21-i ülése

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!