Pünkösdi király és királynő választás Szennán

Pünkösdi király választás, cucorkázás, májusfa kitáncolás is várt az érdeklődőkre hétfőn a Szennai Skanzenben Pünkösd hétfőn. Zselic AMI közreműködésével keresték a legrátermettebbeket közül, akik kiállták a próbákat.
Május 25-én újra várják a vendégeket, akkor kézműves nap lesz a Szennai Skanzenben a Somogy Megyei Népművészeti Egyesület mestereivel. A napot a Somogy Zenekar koncertje és táncház zárja majd, most a király ünneplése.

 

Hasonlóan a többi nagy keresztény ünnephez, mint amilyen a húsvét vagy a karácsony, pünkösdhöz is számos népszokás, hagyomány kötődött a régi időkben – és némelyikük ma is él. A pünkösdi királyválasztás az egyik legarchaikusabb pünkösdi népszokás, ami egész Európában elterjedt. Ügyességi próbákkal választott pünkösdi király hatalma egy évig tartott, addig a többi legény engedelmességgel tartozott neki.  A pünkösdi király egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos volt, és minden kocsmában ingyen fogyaszthatott, a közösség kontójára. Ráadásul, ha valamilyen törvényi vétséget ejtett, nem érhette testi fenyítés.
Sok helyen pünkösdi királynét választottak a kislányok közül (cucorkázás), aki díszes menet élén járta be a falut házról-házra. A szokásnak több változata is ismert, az egyik legelterjedtebb motívum, hogy fehérbe öltöztetett, fátyollal vagy piros mintás kendővel borított királyné a kosárában rózsaszirmokat vitt (az egyik legelterjedtebb pünkösdi jelkép), amivel meghintette az ajándékozókat.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Terasz – DDNP mit hozott a magas víz és 2024

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!