A pollenszezon legerősebb időszakát éljük

Nem csak kellemetlen, de egyenesen kegyetlen időszak köszöntött 10-ből 3 magyarra, egyszerre több, mint 20 féle allergén virágpora található meg a levegőben, többségük országosan tüneteket okozó koncentrációban a Levegőhigiénés Laboratórium adatai szerint. A Nemzeti Népegészségügyi Központ tájékoztatója szerint az elmúlt évek egyik legerősebb allergiaszezonja várható idén. 

A gyógyszertárakban számos készítmény enyhítheti a tüneteket, súlyosabb esetekben azonban érdemes orvoshoz fordulni, mert egyes patikaszerek ilyenkor inkább ártanak, mint használnak. Az orrspray-k használatáról érdemes szakemberrel egyeztetni, mert függőséget okozhat, viszont a kezeletlen szénanátha akár asztmává is súlyosbodhat. Nagy a dilemma.
Az NNGYK korábban felhívta a figyelmet arra is, hogy továbbra is találkozhatunk a levegőben a „nyárfaszösz”-szel, ami azonban a tévhittel ellentétben nem okoz pollenallergiás tüneteket, mivel valójában a nyárfa terméséből és annak szél által való elterjedését segítő, üres, levegővel telt, allergén fehérjéket nem tartalmazó részeiből áll.
 Az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka szenved - orvos által diagnosztizált - pollenallergiában, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ezt az időszakot. Európában már napjainkban is a lakosság harmada allergiás, de már egyes becslések szerint az is előfordulhat, hogy minden második európai allergiás valamire.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Az allergiaszezonban akár időszakos termékhiány is kialakulhat, annyian keresnek egyidőben egy-egy szert. Ezért érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről a szakemberek szerint.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!