Pécsi sikerkönyvből jön a Trianon-premier

Javában zajlanak dr. Sárosi István pécsi drámaíró – aki amúgy aktív kardiológus és belgyógyász – Trianon című könyvéből a színpadi változat próbái a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A bemutató március 7-én lesz, Szikora János rendezésében.
 

A Baranya megyei hírportál számol be arról, hogy az utóbbi évtized könyvkiadásainak páratlan sikeréről van szó, a Trianon első kiadása fél év alatt elfogyott, s ugyanennyi időn belül megjelent a második kiadás, mely 2 hete került a boltokba. A pécsi írótól pedig megtudtáj, hogy negyven éven át érlelődött benne ez a mű, mely most Székesfehérváron lesz elsőként színpadon látható. Dr. Sárosi István a könyvhöz hatalmas kutatómunkát végzett. Az író elmondta, hogy „Az amerikai külügyminisztériumból David Hunter Miller havi egy dolláros fizetésért azt a megbízást kapta, hogy minden elhangzó szót rögzítsen a párizsi béketárgyalásokon gyorsírással, ami végül 12 ezer oldalas anyag lett. Ezt később angolul 22 kötetes műként jelentették meg. A Magyarországgal foglalkozó anyag mintegy száz oldalnyi. Aztán találtam olyan visszaemlékezést, amelyet halála évében a feleség diktált le Apponyi nevében. A darabban a parlamenti idézeteket is szó szerint a jegyzőkönyvből emeltem át.”
A mű úgy készült, hogy kiválasztott egy-egy izgalmas részt a tárgyalásból, majd felkutatta hozzá a háttéranyagot, s így mozaikszerűen álltak össze a jelenetek. Sárosi István hozzátette, igen kevés a darabban a fikció, bár forrt benne időnként az indulat. Ami negatívumot mégis leírt a szomszédos országok szereplőiről, azok egytől egyig elhangzottak a tárgyaláson.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!