A pécsi mandulafa lehet Európa legszebb fája

Február 1-jétől már lehet szavazni az Európai Év Fája verseny döntőseire. 15 fa közül választhatunk, ezek egyike a pécsi havihegyi mandulafa.A verseny egy hónapig tart és szükség lesz minden hazai, illetve külhoni magyar szavazatára, hogy a mandulafa legyen Európa legcsodálatosabb fája. A kihívók között szerepel többek között a lengyelországi térdelő fa, Csehország szabadság fája, Anglia legromantikusabb fája, a franciaországi madárfa és Szlovákiából a nagy Morávia titkainak őrzője.
                    

Az Európai Év Fája versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Cseh Környezeti Partnerség Alapítvány kezdeményezte, és támogatja mind a mai napig. A döntőbe minden évben a részt vevő országok győztes fái jutnak tovább. Az első ilyen versenyt 2011-ben rendezték meg, akkor még csak öt ország részvételével. Mára ez a szám 15-re emelkedett. A nyolc év alatt három magyar siker született, 2012-ben a felsőmocsoládi öreg hársfa, 2013-ban az egri keleti platánfa, míg 2016-ban a legöregebb bátaszéki tölgyfa lett az első. Az eddigi győztesek közül a bátaszéki fára érkezett a legtöbb szavazat, több mint 72 ezer.          
A ​​​​​​​pécsi mandula egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló, pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket.       

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!