Pécs összefogott, hogy megmentse a villamosát

Közösségi összefogással mentenék meg Pécs utolsó villamosát. Ha sikerrel járnak, akkor egy újabb projekt keretében járható lehet az 1960-ban felszámolt teljes pécsi villamos szakasz – virtuálisan.
 

Pécsen, a Ferencesek utcájában látható egy nosztalgia villamos, ami egy ízig-vérig magyar, Ganz gyártmányú jármű. 1912-ben épült, és a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület (MaViTE) mentett meg a 2000-es évek derekán. A villamos egyébként egészen 1985-ig munkában volt, majd a 90-es években Kőbányán pizzériaként üzemelt.
Pécsett 1913-tól 1960-ig jártak villamosok, ma már csak ez a sárga veterán jármű emlékeztet az egykori járgányokra. A pécsi villamosközlekedés 100 éves évfordulóján, 2013-ban mutatta be a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület a felújított szerelvényt. Közlekedés témájú kiállítással és szuvenírekkel várták a látogatókat, ám pályázataik várólistára kerültek, a pénzük elfogyott, pedig: április közepéig kellene a villamos alatti síneket rendbe tenni, ez a fennmaradási engedély feltétele, tudta meg a Sokszínű Vidék az alelnök. Roflics Gergő elmondta, a síneket már beszerezték , de egy 12 méteres sínpárt még  a burkolatba kellene süllyeszteni, megfelelő teherelosztással és építéssel, ami nagyjából félmilliós költség lenne. Ehhez kérték a város összefogását, és az adományokból már összejött a szükséges összeg 60%.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!