Ösztönöznék az önellátó gazdaságok elterjedését

Tizenöt-húsz tyúk, két malac, esetleg néhány kecske. No meg egy konyhakert, esetleg némi földterület a takarmánytermeléshez. A már gyakorló önellátó gazdálkodók szerint nagyjából ennyi kell ahhoz, hogy valaki jól megéljen, tartósan boldoguljon vidéken – olvasható a bama.hu cikkében. 

A tizenöt-húsz tyúk – egy vagy két jó kakassal – előteremtheti egy család havi tojásszükségletét, és az állomány megújulása jegyében a húsellátásba is bekapcsolódhat. Utóbbit egyébként általában a főként háztartási maradékokon és némi takarmányon tartott disznóktól várják, a gyakorlat szerint két sertés nagyjából fedezi egy-egy család éves húsigényét. Nagy sláger lett a kecsketartás, de fontos megjegyezni, hogy ezeket az állatokat csak hozzáértéssel érdemes tartani, különösen tejhozamuk értékes egy önellátó gazdaság számára. A teljes évi zöldségszükséglet – krumpli, káposzta, paprika, paradicsom, tökfélék – egy 600–800 négyzetméteres konyhakertből már gond nélkül biztosítható. Az utóbbi években több baranyai falusi önkormányzat is próbálta el- és kiterjeszteni a háztáji gazdálkodás gyakorlatát, módszereit a helybeli lakosok körében. Cserdiben vagy Bodán például a Start munkaprogram keretében kezdtek növénytermesztésbe, Bólyban szaporítóanyagot – magot és palántát is adnak – a fűszerprogramba bekapcsolódóknak. A megtermelt termés egy részét közvetlenül felhasználják, a többit tartósítva teszik el, forgalmazzák. A programban dolgozók hasznos, privát is hasznosítható tapasztalatokat, ismereteket is szereznek ezáltal. Ugyanakkor a mai napig az az észrevétel, hogy még mindig több olyan falusi van, aki a konyhakert művelése helyett inkább szupermarketbe jár zöldségért.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!