Összefüggésre bukkantak a cukorbetegség és a daganatos betegségek között

Országos kutatást végeztek a pécsi klinikán, ami áttörést jelent a betegségek kialakulásának összefüggésében, ugyanis a 2-es típus cukorbetegség megnöveli nemcsak a szív-érrendszeri- és a vesebetegség, hanem a daganatos betegség kockázatát is. 

A Magyar Diabetes Társaság (MDT) napokban megjelent közleményében leírja, hogy az egész országra kiterjedő vizsgálatában évente újonnan felfedezett 50.000 2-es típusú cukorbeteget vetett össze hétmillió nem cukorbeteggel. Azt találták, hogy több mint négyszeres volt a cukorbetegekben a daganat kockázata a nem cukorbetegekkel összevetve. 

A kutatás a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ II. sz. Belgyógyászati Klinika és Nephrologia, Diabetologia Centrum vezetésével zajlott. A munkacsoport vezetője, dr. Wittmann István professzor kiemelte, hogy különösen figyelemre méltó volt, hogy a cukorbetegcsoportban a fiatalabb korosztályban nagyobb volt a kockázatkülönbség, mint az idősekében. Hozzátette: „A legnagyobb kockázatkülönbség a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák esetében volt megfigyelhető (17,43-szeres, 8,81-szeres illetve 6,67-szeres). A daganat előfordulása csökkent az elmúlt években a nem cukorbetegek körében, de a cukorbetegeknél nem változott az arány” – hangsúlyozta a professzor.

 Az egyik legfontosabb megállapításnak az bizonyult, hogy a 2-es típusú cukorbetegség felfedezése utáni fél éven belül javasolt a daganatok szűrésének elvégzése. Vagyis a fiatalabb, 2-es típusú cukorbetegek esetében, különösen a cukorbetegség felfedezése után, elsősorban a hasnyálmirigy-, a máj- és a veserák szűrése kiemelten fontos, de más daganatféleségek keresése is jelentőséggel bírhat. Az időben felfedezett elváltozás ugyanis nagyobb eséllyel gyógyítható sikeresen.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Aktív iskola - Egészséges táplálkozás hete

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!