Óriási szalamandrák éltek a Mecsekben tízmillió évvel ezelőtt

A Mecsek lábánál nagy homokbányák találhatóak, ahonnan évtizedek óta kerülnek elő gerinces ősmaradványok. Nemrégiben olyan csontokat találtak, amilyenekre a szakemberek nem számítottak, számol be róla a Baranya megyei hírportál.
 

– Évtizedek óta tudjuk, hogy a Mecsek nagyon gazdag miocén ősmaradvány anyaggal rendelkezik, ezeknek a feldolgozásával foglalkozunk – idézte Sebe Krisztinát, a Pécsi Tudományegyetem Földtani és Meteorológiai Tanszékének oktatóját, kutatóját a lap.
Két kutatótársával, köztük Szabó Márton budapesti paleontológussal egy magángyűjtőnél a vitrinben bemutatott rájafogak között olyan csontokat láttak, melyek valószínű nem rájától származnak. A gyanú később beigazolódott. Kiderült, hogy ezek egy hatalmas kétéltű csontjai. Szentesi Zoltánnal, a Természettudományi Múzeum kétéltűekre szakosodott munkatársával szisztematikusan végignézték az összes általuk ismert gyűjtő kollekcióját, továbbá a magyarországi múzeumok gyűjteményeit is, ahonnan további leletek kerültek elő. Közben sok növénymaradványt találtak ugyanabban a bányában, ahonnan a csontok előkerültek. Ezekből kiolvasható, hogy milyen volt az éghajlat a Mecsekben 10–11 millió évvel ezelőtt. Abban az időszakban olyan szubtrópusi éghajlat uralkodott, amely a szalamandráknak megfelelt. Ezek alapján kijelenthető, hogy a Mecsekben óriási kétéltűek éltek.

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!