Okosbuszmegállók, elektromos járatok Kaposváron

2027-ig megtörténik Kaposváron a közösségi közlekedésben szolgálatot teljesítő, sűrített földgázzal és biogázzal üzemelő autóbuszok elektromos meghajtású járművekre történő cseréje - jelentette be Szita Károly (Fidesz-KDNP) polgármester csütörtökön.

Tervek szerint a járművek töltéséhez is nagyrészt napelemekből nyert energiát használnak majd fel, ezzel spórol a város. Ha pedig olcsóbb lesz a buszok fenntartása, akkor olcsóbb lesz a bérlet, a jegy,  tágítani lehet a kedvezményes utazók körét és a járatokat is. Mint elhangzott Kaposváron jelenleg is ingyen utaznak a nyugdíjasok, és a 6 év alattiak, míg a 6-14 éves korúak havi egy vonaljegy áráért buszozhatnak. Készül egy minden igényt kielégítő dinamikus menetrend, és a jövőben a helyi járatok oda is eljutnak, ahova jelenleg nem.
A cél, hogy 2030-ig Kaposvár „Magyarország egyik, ha nem a legegészségesebb” városa lehessen, és ennek érdekében már tettek lépéseket. Futó- és sétaköröket valamint kerékpárutakat építettek, elindult a kaposvári közbringaprogram, üzembe helyezték az első két elektromos buszt, de ingyenes szűrővizsgálatokat is biztosítanak. Szita Károly polgármester elmondta, a közösségi közlekedés megújítása során az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program Plusz (IKOP Plusz) keretében az EU és a magyar kormány nettó 6,7 milliárd forintos támogatásának köszönhetően idén év végéig 10 csuklós, 3 szóló és 2 kisebb, midi elektromos buszt szereznek be.
Fotó:kaposon.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!