Nincs megfelelő jegesedés – nehézkes a nádaratás

A nádaratási szezon február 15-ig tart, amelynek során a balatoni nádas töredékét fogják csak learatni az idén is; indokolt lenne a balatoni nádgazdálkodási terv felülvizsgálata – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság, írta a kaposvarmost.hu.

200-300 hektárnyi nádast kellene levágni a gazdálkodási tervek szerint az 1200-ból, ám az illetékes vízügyi igazgatóság nem rendelkezik sem anyagi, sem infrastrukturális erőforrással ehhez. Így idén sem sikerül ezt teljesíteni. Egyrészt, mert természetvédelmi előírás, hogy a gépi aratást jégről végezzék, ehhez viszont legalább 10 cm vastagságú, összefüggő jégrétegre lenne szükség, ami nagyon ritka az utóbbi években, idén még nem is volt.
Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet nádasokat is kutató tudományos főmunkatársa az MTI-nek elmondta, létezik más technológia, pl. úszóponton, vagy csónakról történő vágás, de az éves 3 millió forintos keret nem ad lehetőséget új eszközök beszerzésére.
Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint, célszerű lenne a teljes balatoni nádgazdálkodás felülvizsgálata a gazdasági és természetvédelmi célok összeegyeztetésével. Ezek ugyanis gyakran nehezen összeegyeztethetők, mert például vízminőség-védelmi szempontból előnyös a töredezett, rosszabb minőségű, avas, öreg, penészes nád vágása, mivel ezzel sok szerves anyag kerül ki a tóból, a haszonnádvágásra viszont ez a nád nem alkalmas. De, jó és természetbarát megoldás lenne egy-egy nádas időnkénti leégetése is, azt azonban az uniós jogszabályok nem teszik lehetővé.
Forrás: hirado.hu/MTI/kaposvarmost.hu
Fotó:veol.hu

Műsorajánló

Tekintse meg a HÍD TV legfrissebb videóit!

Gorján Method - egy életmód, mely generációkat inspirál

Képújság

Legfrissebb hirdetéseink!